Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Προσπάθεια

«Νομίζω ότι θα κατανοήσουμε τη σημασία της ζωής όταν κατανοήσουμε και τι σημαίνει να κάνεις προσπάθεια.
Μπορεί ποτέ η ευτυχία να έρθει με προσπάθεια;
Έχετε δοκιμάσει να προσπαθήσετε να γίνετε ευτυχισμένοι;
Είναι αδύνατον, έτσι δεν είναι; Αγωνίζεσαι να νιώσεις ευτυχία, αλλά η ευτυχία δεν υπάρχει. Η χαρά δεν έρχεται με καταπίεση, με έλεγχο ή μέσα από διάφορες απολαύσεις, γιατί στο τέλος μένει πάντα μια πικρή γεύση. Μπορείς να καταπιέζεσαι ή να ελέγχεις τον εαυτό σου, αλλά κάπου μέσα σου υπάρχει κρυμμένη σύγκρουση.
Έρχεται όμως η αγάπη η κατανόηση με πάλη;

«Τι σημαίνει ψυχολογική προσπάθεια;
Δεν σημαίνει ότι παλεύεις για να αλλάξεις αυτό που είσαι σε κάτι που δεν είσαι ή σε κάτι που θα έπρεπε να είσαι ή που θα πρέπει να γίνεις;
Που σημαίνει ότι παλεύουμε διαρκώς για ν’ αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που είμαστε ή προσπαθούμε να ξεφύγουμε απ΄ αυτό ή να το μετατρέψουμε ή να το τροποποιήσουμε.
Αληθινά αυτάρκης είναι ο άνθρωπος που κατανοεί αυτό που είναι, που δίνει τη σωστή σημασία σ’ αυτό που είναι. Και αυτό μπορεί να έρθει μόνο όταν αναγνωρίσεις αυτό που είσαι, όταν έχεις επίγνωση αυτού που είσαι και όχι όταν προσπαθείς να το τροποποιήσεις ή να το αλλάξεις».

«Τώρα: όταν δεν κάνεις καμιά προσπάθεια να ξεφύγεις, τι συμβαίνει;
Ζεις με αυτή τη μοναξιά, με αυτό το κενό και με τη παραδοχή αυτού του κενού, ανακαλύπτεις ότι έρχεται μια δημιουργική κατάσταση που δεν έχει σχέση με πάλη, μεπροσπάθεια.
Αυτή η κατάσταση στη ζωή είναι δημιουργικότητα και δεν είναι αποτέλεσμαπροσπάθειας.
Όταν υπάρχει κατανόηση «εκείνου που είναι», δηλαδή του εσωτερικού, της εσωτερικής ανεπάρκειας, όταν κανείς ζήσει μαζί με αυτή την ανεπάρκεια και την κατανοήσει εντελώς, τότε έρχεται η δημιουργική πραγματικότητα, η δημιουργική νοημοσύνη, που μόνο αυτή φέρνει ευτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου