Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Πρόωρη εφηβεία

Πρόωρη εφηβείαΗ πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια
Έχει παρατηρηθεί ότι σε κορίτσια που είναι μόλις 7 ετών ξεκινάει ο σχηματισμός στήθους και το σώμα τους ξεκινάει μία σειρά αλλαγών των οποίων οι μητέρες τους δεν είχαν δει όταν εκείνες ήταν κορίτσια παρά αρκετά χρόνια μετά.
Ο κύριος λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι μία ουσία η βισφενόλη-Α , ή όπως σε συντομία είναι γνωστή σαν ΒΡΑ.
Η βισφενόλη-Α είναι μία στερεή, άοσμη χημική ουσία και χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή πολυ-καρβονικών πολυμερών και εποξικών ρητινών, οι οποίες με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πλαστικών και σε επιστρώσεις κονσερβών.
Η παρατεταμένη αποθήκευση καθώς και οι μεγάλες θερμοκρασίες προκαλούν διαρροές της βισφενόλης-Α στα πλαστικά. Όταν η βισφενόλη-Α εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, μιμείται τη συμπεριφορά των οιστρογόνων και μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική διαταραχή στην ανάπτυξη ενός παιδιού.
Η χρήση της βισφενόλης-Α είναι τόσο διαδεδομένη σήμερα που σχεδόν τη συναντάμε σε όλες τις μορφές πλαστικών που χρησιμοποιούνται παντού σήμερα. Τα περισσότερα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης και οι πλαστικές σακούλες περιέχουν την ουσία, ενώ υπάρχει και στα χαρτονομίσματα του ενός αμερικανικού δολαρίου, ακόμα και στο χαρτί υγείας.
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού, που συχνά έχουν εκτεθεί σε μεγάλες θερμοκρασίες έχουν αυξημένη συγκέντρωση της βισφενόλης-Α στο περιεχόμενό τους.
Η πλειοψηφία των κονσερβών περιέχει την ίδια ουσία εφόσον χρησιμοποιείται στις επιστρώσεις τους. Τα τυποποιημένα τρόφιμα που ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων συχνά βρίσκονται σε συσκευασίες ή σακούλες που εμπεριέχουν τη βισφενόλη-Α και είναι ιδιαίτερα πιθανό να υπάρχει διαρροή της σε μεγάλες θερμοκρασίες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο η εφηβεία στα κορίτσια ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 10 ετών—πολύ πιο νωρίς από ό,τι συνέβαινε στην περασμένη γενεά. Να σημειώσουμε ότι πριν από έναν αιώνα ο μέσος όρος που ξεκινούσε η εφηβεία στα κορίτσια ήταν η ηλικία των 16 ετών. Η πρώιμη εισαγωγή στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στα κορίτσια στη μετέπειτα ζωή τους εξαιτίας της ορμονικής διαταραχής καθώς και ένα αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού μειώνεται κατά 7% για κάθε χρόνο που καθυστερείται η εφηβεία. Το 2010, ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε παγκοσμίως ότι η βισφενόλη-Α είναι μία τοξική ουσία που παρουσιάζει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Ωστόσο, οι ετήσιες πωλήσεις της βισφενόλης-Α υπολογίζονται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και όπως έχει δείξει και η ιστορία με τέτοια κέρδη είναι πολύ δύσκολο να πάψει μία τέτοια βιομηχανία. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα απαγορεύσει τη χρήση της βισφενόλης-Α γιατί δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη επικινδυνότητά της.
Ενώ η βισφενόλη-Α έχει ταυτοποιηθεί σαν μία από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν την πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια δεν είναι και η μοναδική. Μία άλλη κατηγορία γνωστών βιομηχανικών ουσιών, οι φθαλάτες έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Οι φθαλάτες είναι μία κατηγορία χημικών που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει ή να πλαστικοποιηθεί η πλαστική ύλη (PVC) και βρίσκεται στα παιδικά παιχνίδια, στα οικοδομικά υλικά, στις σακούλες φύλαξης αίματος και στα απορρυπαντικά. Οι φθαλάτες βρίσκονται και στα καλλυντικά, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, στα εντομοκτόνα και στα προϊόντα ξυλείας.
Άλλος ένας λόγος για την πρόωρη εφηβεία είναι οι ορμόνες που βρίσκονται σε αφθονία στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι πιθανόν ότι οι αυξητικές ορμόνες που δίνονται στις αγελάδες, στα κοτόπουλα και σε άλλα ζώα στη βιομηχανία του κρέατος για να τα παχύνουν και να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος έχουν συνδεθεί ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει την εμφάνιση πρόωρης εφηβείας στα κορίτσια.
Πολύ πιστεύουν ακόμα ότι η σόγια και τα προϊόντα της παίζουν επίσης ρόλο σε ορμονικές διαταραχές. Η σόγια αν και έχει προωθηθεί πολύ σαν ένα υγιεινό τρόφιμο είναι γενετικά τροποποιημένη. Επιπλέον η σόγια περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτο-οιστρογόνων που επίσης έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν και μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονική ανισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου