Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΟ;

Το φαγητό λένε πως είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής και τα τελευταία χρόνια έχει τείνει να γίνει αγχολυτικό «φάρμακο» για πολλές γυναίκες και άνδρες.

 Η σχέση του ανθρώπου με το φαγητό ξεκινά από την εμβρυική ζωή και συνεχίζεται μέχρι το τέλος γιατί η λήψη τροφής είναι ευχαρίστηση οπότε και ο ανθρώπινος εγκέφαλος ζητά την επανάληψη των πράξεων που προκαλούν ευφορία και χαρά.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πως κάποιοι άνθρωποι όταν νιώσουν θλίψη, στρες, άγχος ή και θυμό ξεσπούν στο φαγητό νιώθοντας αρχικά καλύτερα λόγω συναισθηματικής εκτόνωσης. Έπειτα όμως, ξεκινούν οι τύψεις και οι ενοχές για την αύξηση του σωματικού βάρους και τότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μέσα στον οποίο η λήψη τροφής γίνεται από πρόσκαιρη ευτυχία σε θλίψη και ενίοτε καταλήγει σε απομόνωση.

Συναισθηματική απογοήτευση, εργασιακό στρες, άγχος εξετάσεων, απώλεια δουλειάς, διαζύγιο είναι μερικές από τις αιτίες που πολλοί άνθρωποι εκτονώνουν τα αρνητικά τους συναισθήματα στο φαγητό. Θέλοντας να νιώσουν μία προσωρινή χαρά ξεσπούν στις τροφές ιδιαίτερα σε αυτές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και εύκολες στη λήψη (chips, μπισκότα, σοκολάτες).

Πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες οι οποίες έχοντας περισσότερο ανεπτυγμένη την συναισθηματική νοημοσύνη βρίσκουν στο φαγητό ένα συναισθηματικό καταφύγιο. Η διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος σε συνδυασμό με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορούν να οδηγήσουν σε επεισόδια αφαγίας ή υπερφαγίας δημιουργώντας μία ατέρμονη κατάσταση που το βάρος και η συντήρηση του γίνεται εμμονή.

Ο τρόπος να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτό το φαύλο κύκλο του φαγητού είναι να αναγνωρίσουμε το φαγητό ως ανάγκη και ευχαρίστηση ενώ παράλληλα να φροντίσουμε την συναισθηματική μας φόρτιση (αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, στρες, θλίψη) να την εκτονώνουμε με θετικό τρόπο.

Η εύρεση κάποιου χόμπι ή ασχολίας, οι επαφές με φίλους, η ενασχόληση με τη μουσική και τη φύση μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικούς τρόπους βοήθειας ενός ανθρώπου ο οποίος θεωρεί το φαγητό ως φάρμακο κατά του άγχους και της θλίψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου