Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πράγματα που όλα τα άτομα υψηλής ευαισθησίας αξίζει να θυμούνται

Η ευαισθησία ενισχύει τα πάντα και μπορεί να κάνει έναν κόσμο σαν το δικό μας πραγματικά αφόρητο.

Tα άτομα υψηλής ευαισθησίας είναι ουσιαστικά πιο δεκτικά σε όλα, από τις αισθήσεις τους μέχρι τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα άτομα αντιπροσωπεύουν το 15% – 20% του πληθυσμού και συνεπώς ένα πολύ σημαντικό μέρος της ανθρωπότητας. Ωστόσο, συχνά υπάρχει η εντύπωση ότι η ευαισθησία αποτελεί αδυναμία.

Φράσεις όπως «σταμάτα να παραπονιέσαι κι αντιμετώπισέ το», «πρέπει να γίνεις πιο σκληρός», «σταμάτα να είσαι τόσο ευαίσθητος» μήπως σας θυμίζουν κάτι;

Είναι καιρός όμως να σταματήσουμε να θεωρούμε την ευαισθησία σαν μια κατάρα ή ελάττωμα του χαρακτήρα. Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Για όσους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, παρακάτω αναφέρονται 10 πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

1. Τα τεχνητά διεγερτικά είναι πιθανό να σας επηρεάζουν έντονα
Πρόκειται για ουσίες όπως η ζάχαρη, η καφεΐνη, η νικοτίνη. Έχω ανακαλύψει ότι η ελαχιστοποίηση της χρήσης τους μπορεί να βοηθήσει.

2. Τα φάρμακα και το αλκοόλ φαίνονται ιδιαίτερα δελεαστικά

Η ευαισθησία μπορεί να γίνει πολύ βασανιστική και τα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να «μουδιάσουν» αυτό το συναίσθημα. Μετά από χρόνια κατανάλωσης υπερβολικού αλκοόλ, ανακάλυψα ότι κόβοντας το ποτό κατάφερα να είμαι πιο κοντά στον εαυτό μου.

3. Υπάρχουν πολλοί άλλοι σαν κι εσάς

Ορισμένοι από τους πιο λαμπρούς καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς, φιλοσόφους και δασκάλους του κόσμου ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι άνθρωποι.

4. Δεν είναι κακό να είστε εσωστρεφείς

Δεν είναι όλα τα άτομα υψηλής ευαισθησίας εσωστρεφή, αλλά κάποια μπορεί και να είναι. Ο κόσμος είναι σκληρός και ο χρόνος που χρειάζονται οι εσωστρεφείς μόνοι με τον εαυτό τους τους βοηθά να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Αν και ο πολιτισμός μας δείχνει προτίμηση στην εξωστρέφεια, υπάρχουν πολλά θετικά και στην εσωστρέφεια και αυτή η πτυχή του χαρακτήρα σας δεν αποτελεί λάθος.

5. Προσέξτε να μην εξαντληθείτε

Σε έναν κόσμο που επιβραβεύει την ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες και υπερφορτώνει τις αισθήσεις, είναι εύκολο για τους ευαίσθητους ανθρώπους να νιώσουν πιεσμένοι και κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν σεβαστείτε τις ανάγκες σας. Φροντίστε να υιοθετήσετε έναν υγιεινό, ισορροπημένο τρόπο ζωής.

6. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε είναι σημαντικό

Ο δυνατός θόρυβος και τα μέρη με πλήθος κόσμου είναι κάτι που ίσως θα έπρεπε να αποφεύγετε. Αξίζει να δώσετε βαρύτητα στον χώρο πού θα ζήσετε, θα εργαστείτε και θα συχνάζετε προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τα επίπεδα του άγχους σας. Έχω διαπιστώσει ότι η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική.

7. Προσοχή στη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Στις μέρες μας η πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες άνευ σημασίας είναι πλέον πολύ εύκολη. Η βία και η αρνητικότητα όμως μπορεί να βλάψουν συναισθηματικά τα υπερευαίσθητα άτομα. Προσωπικά, αποφεύγω να παρακολουθώ ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που περιέχουν βία όσο το δυνατόν περισσότερο. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ως ένα βαθμό επικίνδυνα κι έτσι πρέπει να είστε προσεκτικοί. Προσπαθήστε να ασχολείστε με οτιδήποτε θετικό που θα σας ανεβάσει τη διάθεση.

8. Η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα καταπληκτικό χάρισμα

Σίγουρα είναι οδυνηρό να αισθάνεστε έντονα τον πόνο των άλλων ανθρώπων, αλλά σας επιτρέπει επίσης να δημιουργείτε ισχυρούς δεσμούς μαζί τους και να βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη. Να ξέρετε ότι η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων αποτελεί μεγάλη δύναμη και γι’ αυτό φροντίστε να τη χρησιμοποιήσετε για καλό σκοπό.

9. Έχετε την ικανότητα να νιώθετε χαρά χωρίς όρια

Αφού μπορείτε να αισθάνεστε τα πράγματα πιο έντονα, το ίδιο ισχύει για όλα τα συναισθήματα – τα καλά και τα άσχημα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε την ικανότητα να νιώσετε απέραντη ευτυχία και χαρά. Δεν είναι καταπληκτικό;

10. Μην νιώθετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα

Το χάος που επικρατεί στον κόσμο που ζούμε μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστούν όσοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους με ευαισθησία, κατανόηση και συμπόνια. Ειλικρινά, αυτό είναι κάτι που ισχύει, διότι οι ευαίσθητες ψυχές δεν είναι ποτέ υπαίτιες ούτε για πολέμους, ούτε για βία ή εκμετάλλευση.
 
Για τις ευαίσθητες ψυχές ο κόσμος μερικές φορές μπορεί να μοιάζει μπερδεμένος κι ανεξέλεγκτος, ένα μέρος που νιώθουν ότι οι άλλοι τους εκμεταλλεύονται, τους φέρονται άσχημα και τους απορρίπτουν. Τα πράγματα γι’ αυτούς φαντάζουν πιο φωτεινά, πιο δυνατά, πιο επώδυνα. Η υπερευαισθησία αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου