Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Φοβόμαστε να αισθανθούμε ευτυχισμένοι

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανθρωπότητα έχει σταματήσει τη λειτουργία του συναισθήματος: επειδή, όταν γίνεσαι ευαίσθητος στην απόλαυση, γίνεσαι επίσης ευαίσθητος στον πόνο. Όσο περισσότερο μπορείς να αισθανθείς την ευτυχία, τόσο περισσότερο μπορείς να αισθανθείς και τη δυστυχία.

Ο φόβος αυτός, ότι μπορεί κάποιος να γίνει πολύ δυστυχισμένος, σας έχει κάνει να κλειστείτε, έχει βοηθήσει το ανθρώπινο μυαλό να δημιουργήσει φράγματα, έτσι ώστε να μην μπορείτε να νιώσετε. Όταν δεν μπορείτε να νιώσετε, οι πύλες είναι κλειστές. Δεν μπορείτε να γίνετε δυστυχισμένοι, αλλά ούτε και ευτυχισμένοι.

Δοκιμάστε το όμως, γιατί πηγαίνει από καρδιά σε καρδιά. Δοκιμάστε το πρώτα με ανθρώπους – καθίστε ήσυχα με το παιδί σας και αφεθείτε στο συναίσθημα. Μη φέρνετε κοντά το μυαλό. Καθίστε με τη γυναίκα σας, ή με τον φίλο ή τον σύζυγό σας, κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, δίχως να κάνετε τίποτα, απλώς προσπαθώντας να αισθανθείτε ο ένας τον άλλο. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά σιγά σιγά θα αλλάξει ο μηχανισμός λειτουργίας μέσα σας και θα αρχίσετε να αισθάνεστε.

Αν σταθείς να μιλήσεις αρκετή ώρα στα δέντρα, στα πουλιά, στα ζώα -και αν δεν νιώσεις ανόητος, διότι το μυαλό θα παρέμβει και θα πει ότι φέρεσαι σαν ανόητος-, αν δεν ακούσεις το μυαλό, αλλά το παρακάμψεις και συνδεθείς άμεσα, θα απελευθερωθεί μέσα σου μια τεράστια ενέργεια συναισθήματος. Θα γίνεις ένα εντελώς νέο είδος πλάσματος. Ποτέ δεν είχες φανταστεί ότι ήταν δυνατόν να είσαι έτσι. Θα γίνεις ευαίσθητος – δεκτικός στον πόνο και στην απόλαυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου