Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Οι έξι τύποι του θάρρους

Το θάρρος είναι κάτι που όλοι θέλουν όμως δεν είναι μόνο η φυσική γενναιότητα. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν έξι τύποι θάρρους που μπορεί να τους χρειαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής. Και όπως έλεγε ο Αριστοτέλης:

«Δεν θα κάνεις ποτέ τίποτα σε αυτόν τον κόσμο χωρίς θάρρος. Είναι η μεγαλύτερη ποιότητα του νου μαζί με την αξιοπρέπεια

1. Φυσικό θάρρος – Υπάρχει το αίσθημα του φόβου αλλά επιλέγεις να δράσεις. Περιλαμβάνει γενναιότητα με κίνδυνο σωματικής βλάβης ή θανάτου και, αναπτύσσεται φυσική δύναμη, ανθεκτικότητα και ευαισθητοποίηση.

2. Συναισθηματικό θάρρος – Ακολουθώντας την καρδιά μας. Αισθάνεστε το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων – ευχάριστο και δυσάρεστο – χωρίς προσκόλληση.

3. Πνευματικό θάρρος – Επέκταση των οριζόντων μας, αφήνοντας τα γνωστά πίσω σας. Πρόκειται για την προθυμία μας να μάθουμε, να μάθουμε με ανοιχτό και ευέλικτο μυαλό.

4. Κοινωνικό θάρρος – Να είμαστε θαραλλέοι και να μην λυγίζουμε μπροστά στις αντιξοότητες. Περιλαμβάνει τον κίνδυνο κοινωνικής αμηχανίας ή αποκλεισμού, αντιδημοκρατικότητας ή απόρριψης. Περιλαμβάνει επίσης το θάρρος της ηγεσίας

5. Ηθικό θάρρος – Στήριξη για το σωστό. Περιλαμβάνει να κάνει κάποιος το σωστό ακόμη και όταν είναι άβολο ή μη δημοφιλές.

6. Πνευματικό θάρρος – Αντιμετώπιση του πόνου με αξιοπρέπεια ή πίστη. Μας βοηθά να ζούμε με σκοπό και νόημα μέσα από μια προσέγγιση της ζωής, με επίκεντρο την καλή καρδιά προς όλους γύρω μας αλλά και τον εαυτό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου