Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Roger Penrose: Το δικό μας σύμπαν δεν είναι το πρώτο και μοναδικό

Το δικό μας σύμπαν δεν είναι το μοναδικό, υπήρξε κι άλλο πριν από το δικό μας, όπως και το δικό μας θα είναι η αρχή ενός άλλου σύμπαντος που θα σχηματιστεί στο μακρινό μέλλον. Ο Πένροουζ δεν πιστεύει ότι ο χώρος και ο χρόνος άρχισαν να λειτουργούν κατά τη στιγμή του Big Bang, αλλά ότι το Big Bang ήταν στην πραγματικότητα µόνο ένα από µια σειρά πολλών.

Η ιδέα του Penrose για μια σύμμορφη κυκλική κοσμολογία υποθέτει ότι το Σύμπαν μας προέκυψε από ένα προϋπάρχον Σύμπαν που άφησε αποτυπώματα στον Κόσμο μας σήμερα. Αυτή είναι μια συναρπαστική και ευφάνταστη εναλλακτική λύση για τον πληθωρισμό, αλλά τα δεδομένα δεν το υποστηρίζουν, παρά τους ισχυρισμούς του Penrose.

Αυτά υποστηρίζει ο νομπελίστας Ρότζερ Πένροουζ που βλέπει τα αποδεικτικά στοιχεία για τον προκάτοχο του δικού μας σύμπαντος να βρίσκονται σε σκοτεινά ψυχρά σημεία της Μικροκυματικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου και στις μαύρες τρύπες.

Η ιδέα ότι το σύμπαν μας είναι μόνο ένα από έναν δυνητικά άπειρο κύκλο συμπάντων (η θεωρία της κυκλικής κοσμολογίας) υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο ο Πένροουζ πιστεύει ότι κάποια ανεξήγητα σημεία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων (γνωστά ως «σημεία Hawking»), μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποβολή ενέργειας από μαύρες τρύπες (η λεγόμενη ακτινοβολία Hawking την οποία εκπέμπουν) και τα οποία υπήρχαν στο προηγούμενο σύμπαν.

Όπως ισχυρίζεται ο Penrose το Big Bang δεν ήταν η αρχή του Κόσμου. Υπήρχε κάτι άλλο πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη και αυτό το κάτι είναι αυτό που θα συναντήσουμε στο μέλλον. Το δικό μας σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται και η μάζα του συνεχώς αποσυντίθεται, πράγμα που σημαίνει ότι στο μακρινό μέλλον θα γίνει το Big Bang μιας άλλης εποχής. Το Big Bang ξεκίνησε σαν κάτι που ήταν το μακρινό μέλλον μιας προηγούμενης εποχής και είχε παρόμοιες μαύρες τρύπες που εξατμίζονταν, μέσω του φαινομένου Hawking της εξάτμισης μιας μαύρης τρύπας. Αυτή η εξάτμιση παρήγαγε αυτά τα ανεξήγητα σκοτεινά σημεία στον σύμπαν, τα λεγόμενα σημεία Hawking.

Στο µοντέλο του οι Συµπαντικοί Αιώνες δεν συνυπάρχουν παράλληλα, αλλά κάθε ένας δηµιουργείται µετά τον άλλο. Το µοντέλο δεν δίνει απάντηση στο ερώτηµα πόσα «Σύµπαντα» υπήρξαν πριν από το δικό µας, αλλά θεωρητικά οι Συµπαντικοί Αιώνες υπήρχαν για πάντα στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να δηµιουργούνται για πάντα στο µέλλον.

Η απλούστερη υπόθεση είναι ότι οι Αιώνες συνεχίζουν επ’ αόριστον και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή για πάντα στο παρελθόν και για πάντα στο µέλλον

Να τι λέει ακριβώς ο Πενρόουζ:

« Αφού το προηγούμενο σύμπαν επεκτάθηκε στο χώρο και το χρόνο για δισεκατομμύρια χρόνια, το σύμπαν ψύχθηκε αρκετά και μετατράπηκε σε κοσμικό τάφο στο μέγεθος ολόκληρου του σύμπαντος. Έγινε τόσο κρύο που οι μαύρες τρύπες είχαν εγγενή θερμοκρασία υψηλότερη από το περιβάλλον τους. Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής υπαγορεύει ότι με την εντροπία αποθηκευμένη μέσα στις μαύρες τρύπες, τα δισεκατομμύρια μαύρες τρύπες του σύμπαντος θα εκραγούν ταυτόχρονα. Και αυτό είναι το «big bang», δημιουργώντας το επόμενο σύμπαν. Η διαδικασία συνεχίζεται, η καταστροφή ακολουθείται από τη δημιουργία, από τη μια εποχή στην άλλη, χωρίς αρχή ή τέλος.

Τα σημεία Hawking αντιπροσωπεύουν τη σύμφωνα συμπιεσμένη ακτινοβολία Hawking από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο προηγούμενο Αιώνα. Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα είναι ένα εκατομμύριο / δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ηλιακή μάζα, και βρίσκονται συνήθως στο κέντρο ενός γαλαξία, με έντονη βαρυτική έλξη. Κάθε τέτοια μαύρη τρύπα θα είχε καταβροχθίσει ένα ολόκληρο γαλαξιακό σμήνος, πριν τελικά αποσυντεθεί με τη μορφή ακτινοβολίας Hawking, συμπιεσμένη σε ένα μόνο «σημείο Hawking», 8 φορές τη διάμετρο της πανσελήνου». Στη συνέχεια, έχουμε ένα φαινόμενο που φαίνεται να παρατηρούμε σήμερα. Η διαδικασία συνεχίζεται, η καταστροφή ακολουθείται από τη δημιουργία, από τη μια εποχή στην άλλη, χωρίς αρχή ή τέλος».

Η θεωρία του, που είναι η Σύμμορφη Κυκλική Κοσμολογία (Conformal cyclic cosmology), είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα και, αν αληθεύει, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόδειξη ότι το σύμπαν, ούτε γεννήθηκε από το τίποτα ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί στο τίποτα, αλλά αναγεννιέται κυκλικά συνεχώς. Αλλά μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζεται από τους κοσμολόγους γιατί δεν έχουν δει τέτοια σκοτεινά – ψυχρά σημεία στη Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου