Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση: Φλεγμονώδεις διεργασίες μπορεί να παίξουν ρόλο στην ALS

Το αίτιο της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης [ή πλαγίας αμυοτροφικής σκλήρυνσης] (ALS) – μιας παραλυτικής νευροεκφυλιστικής νόσου η οποία επηρεάζει νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό, και οδηγεί σε αδυνάτισμα των μυών και στον πρώιμο θάνατο – δεν είναι πλήρως κατανοητό, όμως η συσσώρευση στοιχείων δείχνει ότι φλεγμονώδεις διεργασίες μπορεί να παίζουν ρόλο στην έναρξη και εξέλιξη της πάθησης.

Σε έρευνα με επικεφαλείς ερευνητές στο συνδεδεμένο με το Harvard Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, θεραπευτική αγωγή με αντι-φλεγμονώδες φάρμακο καθυστέρησε την εμφάνιση της ασθένειας σε ποντικό-μοντέλο της ALS. Μόνο δυο θεραπείες είναι αποδεκτές από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ALS και είναι μέτρια αποτελεσματικές. Πρόσφατες μελέτες από το MGH έδειξαν ότι μια αποδεκτή από τον FDA σύνθεση (cromolyn sodium με χημικό τύπο ‎C23H14Na2O11) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος και άλλων παθήσεων, ασκεί νευροπροστατευτικές επιδράσεις σε κυτταρικά και ζωικά μοντέλα της νόσου του Alzheimer.

Για να ελέγξει τη θεραπευτική δυνατότητα του φαρμάκου εναντίον της ALS, μια ομάδα πραγματοποίησε έγχυση την ουσία (cromolyn sodium) σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια με και χωρίς γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την ALS. Η ομάδα ήταν υπό την ηγεσία της Ghazaleh Sadri-Vakili, διευθύντριας του Εργαστηρίου Νευροεπιγενετικής στο Κέντρο Sean M. Healey and AMG (Affiliated Managers Group) για την ALS και το Ινστιτούτο MG για την Νευροεκφυλιστική Νόσο, σε συνεργασία με το Κέντρο Healey και συνεργάτες από το MGH.

Επιπρόσθετα, με την παρατήρηση ότι η θεραπεία καθυστέρησε την ανάπτυξη των συμπτωμάτων της νόσου στα ποντίκια-φορείς της μετάλλαξης ALS, οι ερευνητές έδειξαν ότι προστάτευσε τους νευρώνες από εκφυλισμό και βοήθησε να παραμείνουν οι συνδέσεις μεταξύ νεύρων και μυών. Επίσης η ουσία cromolyn sodium μείωσε την φλεγμονή γύρω από τους μυς στοχεύοντας σε ειδικά ανοσοποιητικά κύτταρα, τα αποκαλούμενα μαστοκύτταρα, και μείωσε προ-φλεγμονώδεις δείκτες τόσο στον μυελό των οστών όσο και στο αίμα.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει την άποψη ότι η φλεγμονή έχει ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ALS και έτσι η διερεύνηση αντι-φλεγμονωδών θεραπειών μπορεί να είναι μεγάλης αξίας για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας», ανέφερε η Sadri-Vakili. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η θεραπεία cromolyn παρέχει νευροπροστασία σε ένα ποντίκι-μοντέλο της ALS. Μένει να δούμε αν αυτά τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν στους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να διερευνούμε το ρόλο της φλεγμονής στην ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου με την ελπίδα να μεταφράσουμε την έρευνα αυτή σε δυνάμει θεραπείες της ALS».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου