Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Είναι η αυτοπεποίθηση “παιδί” της ενδοσκόπησης;

Κάθε φορά που κάνουμε ενδοσκόπηση και αναλύουμε τη ζωή μας, στην ουσία η δράση και η επιρροή μας εσωστρέφεται: γυρίζει προς τα μέσα. Γίνεται ψυχική, ψυχολογική, μας επηρεάζει εσωτερικά. Ενώ η ευθεία πορεία της καθημερινότητας δημιουργεί συνήθως εξωτερικά γεγονότα και δράσεις, ο δρόμος για την αυτοπεποίθηση στη ζωή δημιουργεί ψυχολογικές διεργασίες και μεταβολές.

Η λέξη κλειδί της αυτοπεποίθησης είναι «επίγνωση». Ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ή πιέζει έντονα να αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε έχει κάνει τον κύκλο του: είτε αυτό είναι συμπεριφορά, σχέση, συνήθεια, προσκόλληση, δραστηριότητα. Αυτή η επίγνωση οδηγεί στην μεταμόρφωση που είναι σταδιακή, έχει διάρκεια, αλλά είναι αναγκαστική. Δεν μπορείς να συνεχίσεις με ένα φορτίο που το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί την εξέλιξή σου.

Με την κατάκτηση της αυτοπεποίθησης, συνειδητοποιούμε συμπεριφορές που μας δυσχεραίνουν, επικοινωνιακούς κώδικες που δεν λειτουργούν. Αντιλαμβανόμαστε με έκπληξη αλλά και οδύνη πολλές φορές, ότι μια συγκεκριμένη στάση ή συμπεριφορά στις σχέσεις μας (είτε επαγγελματικές, είτε φιλικές και οικογενειακές, είτε προσωπικές) έχει σταθερά και μόνο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που είναι δυσάρεστο και οδηγεί σε αυτο-ήττα, οπότε συνειδητοποιούμε ότι ή θα μετακινηθούμε από τη θέση που είμαστε ή θα συνεχίσουμε να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο.

Αντιλαμβανόμαστε που είμαστε άκαμπτοι, ισχυρογνώμονες, ακόμα και άδικοι με τον εαυτό μας, οπότε τώρα πια ξέρουμε και αφού ξέρουμε, δεν γίνεται να συνεχίσουμε ίδιοι. Αντιλαμβανόμαστε πώς μας χειραγωγούν ή χειραγωγούμε. Πού, πώς, με ποιον και υπό ποιες συνθήκες παίζονται παιχνίδια εξουσίας – γιατί σηκώνουμε το γάντι που κάποιος μας πετάει και γιατί πολλές φορές αφηνόμαστε να συμμετέχουμε σε παιχνίδια δύναμης, του δυνατότερου, του πιο ισχυρού, ή γιατί εμείς ξεκινάμε το γαϊτανάκι της εξουσίας οποιουδήποτε είδους.

Ανασφάλειες, ζήλια, κτητικότητα, άρνηση, έρχονται στην επιφάνεια ώστε να αποκτήσουμε επίγνωση και να τα ξεπεράσουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Να γίνουμε καλύτεροι για εμάς – πρώτα από όλα – και έπειτα για τους γύρω μας.

Για να κάνουμε ενδοσκόπηση σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη να αποκτήσουμε τον έλεγχο της ζωής και του εαυτού μας. Σημαίνει ότι θέλουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση και να μην είμαστε έρμαια ασυνείδητων αντιδράσεών μας, να καταλάβουμε πώς λειτουργούμε, ποιες είναι οι εξαρτήσεις μας και πώς θα απεμπλακούμε από δηλητηριώδεις σχέσεις, απόψεις, ιδέες και πρακτικές. Με λίγα λόγια, με την αυτοπεποίθηση ζητάμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής μας: συναισθηματικό, επαγγελματικό, οικονομικό.

Όταν κάνουμε ενδοσκόπηση, υπάρχει ανάγκη να κατέβουμε στο υπόγειο της ψυχής μας, να έρθουμε σε επαφή με τους φόβους και τις ανασφάλειές μας, να ανοίξουμε φως και παράθυρα και να κάνουμε στεγνό καθάρισμα.

Η ενδοσκόπηση που θα μας οδηγήσει στην αυτοπεποίθηση δεν γίνεται έτσι απλά, ούτε είναι κάτι εύκολο – δημιουργεί κρίσιμες συνθήκες, επώδυνους χωρισμούς, καταλυτικές επαγγελματικές αποφάσεις, υπόγειες συγκρούσεις, εσωτερική αναστάτωση, μάχες για την ισορροπία στη σχέση.

Ξεκινάμε με την σύνδεση του ίδιου μας του εαυτού: ποιος είμαι και ποιος θα ήθελα να είμαι. Νιώθουμε με τεχνική τι πραγματικά ζητάμε ΤΩΡΑ. Ανακαλύπτουμε εάν η επικοινωνία είναι κατάλληλη για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που θέλουμε και το έδαφος πρόσφορο για να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Μέσα από αυτή την διαδικασία προχωράμε, γνωρίζουμε τον εαυτό μας, γνωρίζουμε τους γύρω μας, εξανθρωπιζόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου