Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ανακαλύφθηκε νέο...«πλάσμα»- Δεν αφήνει κανένα ίχνος και κατέχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό

Ανακλύφθηκε νέο πλάσμα με «προσωρινό πρωκτό», που εμφανίζεται μόνο όταν χρειάζεται και μετά εξαφανίζεται, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος και μπορεί να ρίξει φως στην εξέλιξη του πεπτικού συστήματων χιλιάδων ζωικών ειδών.

Το κτενοφόρο Mnemiopsis leidyi μοιάζει πολύ με μέδουσα, όσον αφορά στην εξωτερική του εμφάνιση. Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα ωστόσο δείχνουν ότι μπορεί να κρύβει το «κλειδί» για τα μυστικά ενός κρίσιμου σταδίου στην ιστορία της εξέλιξης.

Ενώ οι συνηθισμένες μέδουσες καταναλώνουν τροφή και εκκρίνουν τα περιττώματά τους από την ίδια οπή, αυτά τα πλάσματα έχουν έναν πρωκτικό πόρο που εκκρίνει την χωνεμένη τροφή, μόλις απορροφηθούν τα θρεπτικά στοιχεία.
 
Ο Δρ. Σίντνεϊ Ταμ από το Marine Biological Laboratory, που έκανε την ανακάλυψη, μιλά για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα.

«Δεν έχει καταγραφεί η ύπαρξη προσωρινού πρωκτού σε κανέναν άλλο είδος γνωστό στον άνθρωπο», είπε στο περιοδικό New Scientist.

Όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, τα περισσότερα κτενοφόρα έχουν ξεχωριστό στόμα και πρωκτό, χαρακτηριστικό που τα διαχωρίζει από τις μέδουσες.

Μελετώντας όμως το είδος Mnemiopsis, ο Δρ. Ταμ δεν μπορούσε αρχικά να εντοπίσει από πού απορριπτόταν η χωνεμένη τροφή.

«Ο πρωκτός δεν εμφανίζεται όταν δεν πραγματοποιείται αφόδευση. Δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος του, ακόμα και κάτω από μικροσκόπιο. Είναι απολύτως αόρατος» λέει χαρακτηριστικά.

Ο πρωκτικός πόρος εμφανίζεται μόνο όταν η χωνεμένη τροφή στο εσωτερικό του κτενοφόρου τεντώσει αρκετά το δέρμα, ενώ μετά το πέρας της αφόδευσης γίνεται ξανά «καπνός».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου