Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Το σώμα είναι πολύ περιορισμένο

Με ρωτάτε: “Τι θέλω;” Εγώ θα έπρεπε να ρωτάω εσάς όχι εσείς εμένα, επειδή εξαρτάται από το πού είστε. Αν είστε ταυτισμένος με το σώμα, τότε τα θέλω σας θα είναι διαφορετικά· τότε το φαγητό και το σεξ θα είναι τα μοναδικά σας θέλω, οι μοναδικές σας επιθυμίες. Αυτά τα δύο είναι κτηνώδεις επιθυμίες, οι κατώτερες. Δεν τις καταδικάζω χαρακτηρίζοντάς τις κατώτερες, δεν τις αξιολογώ. Να θυμάστε, απλά δηλώνω ένα γεγονός: το χαμηλότερο σκαλί της σκάλας. Αλλά αν είστε ταυτισμένος με το μυαλό, οι επιθυμίες σας θα είναι διαφορετικές: μουσική, χορός, ποίηση, και υπάρχουν και χιλιάδες άλλα πράγματα…

Το σώμα είναι πολύ περιορισμένο· έχει μια απλή πολικότητα: φαγητό και σεξ. Κινείται σαν εκκρεμές ανάμεσα σε αυτά τα δύο, το φαγητό και το σεξ· δεν έχει τίποτε άλλο. Αλλά αν ταυτίζεστε με το μυαλό, τότε το μυαλό έχει πολλές διαστάσεις. Μπορεί να ενδιαφέρεστε για τη φιλοσοφία, μπορεί να ενδιαφέρεστε για την επιστήμη, μπορεί να ενδιαφέρεστε για όσα πράγματα μπορείτε να φανταστείτε.

Αν ταυτίζεστε με την καρδιά, τότε οι επιθυμίες σας θα είναι υψηλότερης φύσεως, υψηλότερης από το μυαλό. Θα γίνετε πιο αισθητικός, πιο ευαίσθητος, σε μεγαλύτερη επιφυλακή, πιο στοργικός.

Το μυαλό είναι επιθετικό, η καρδιά είναι δεκτική. Το μυαλό είναι αρσενικό, η καρδιά θηλυκή. Το μυαλό είναι λογική, η καρδιά είναι αγάπη.

Εξαρτάται λοιπόν που έχετε κολλήσει: στο σώμα, στο μυαλό, στην καρδιά. Αυτά είναι τα τρία πιο σημαντικά σημεία από τα οποία μπορεί να λειτουργήσει κανείς. Αλλά υπάρχει και το τέταρτο μέσα σας· στην Ανατολή ονομάζεται turiya. Turiya σημαίνει απλά «το τέταρτο»: «το υπερβατικό». Αν έχετε επίγνωση της υπερβατικότητάς σας, τότε όλες οι επιθυμίες εξαφανίζονται. Τότε κάποιος απλά υπάρχει χωρίς καμμία επιθυμία, χωρίς να ζητάει να εκπληρωθεί τίποτε. Δεν υπάρχει μέλλον και δεν υπάρχει παρελθόν. Τότε ζει κανείς στη στιγμή, απόλυτα ευχαριστημένος, ικανοποιημένος. Στο τέταρτο σημείο γίνεστε θεϊκός.

Με ρωτάτε. «Τι θέλω;» Αυτό απλά σας δείχνει ότι δεν ξέρετε καν πού είστε, πού έχετε κολλήσει. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας – και δεν είναι πολύ δύσκολο.

Αν το φαγητό και το σεξ είναι αυτά που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος σας, τότε με αυτά ταυτίζεστε· αν είναι κάτι που έχει σχέση με τη σκέψη, τότε είναι το μυαλό· αν έχει σχέση με το συναίσθημα, τότε είναι η καρδιά. Και, φυσικά, δεν μπορεί να είναι το τέταρτο· διαφορετικά η ερώτηση δεν θα είχε προκόψει καθόλου!

Αντί να σας απαντήσω λοιπόν θα ήθελα να σας ρωτήσω εγώ πού είστε. Αναρωτηθείτε! Πού είστε; Τι είδους ταύτιση έχετε; Πού έχετε κολλήσει; Μόνο τότε μπορούν να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα – και δεν είναι δύσκολο.

Ρωτήστε, ψάξτε το ακριβές σημείο που βρίσκεστε. Κατά τη γνώμη μου, όλες οι επιθυμίες είναι καθαρή σπατάλη, κάθε θέλω είναι λάθος.

Πρέπει κανείς να ξεπερνά όλες τις επιθυμίες- μόνο τότε υπάρχει ικανοποίηση. Η ικανοποίηση δεν βρίσκεται στο τέλος μιας επιθυμίας, η ικανοποίηση δεν έρχεται όταν εκπληρώνεις την επιθυμία, επειδή η επιθυμία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Μέχρι να φτάσετε στην εκπλήρωση της επιθυμίας σας, θα βρείτε ότι έχουν προκύψει χίλιες δύο άλλες επιθυμίες. Κάθε επιθυμία χωρίζεται σε πολλές καινούριες επιθυμίες. Και θα συμβεί ξανά και ξανά, και ολόκληρη η ζωή σας θα πάει χαμένη.

Εκείνοι που γνωρίζουν, εκείνοι που έχουν δει – οι αφυπνισμένοι- έχουν συμφωνήσει όλοι τους πάνω σε ένα σημείο. Δεν είναι κάτι φιλοσοφικό, είναι κάτι πραγματικό, το γεγονός του εσωτερικού κόσμου: η ικανοποίηση έρχεται όταν έχουν εγκαταλειφθεί όλες οι επιθυμίες. Μόνο με την απουσία των επιθυμιών γεννιέται η ικανοποίηση μέσα σας στην απουσία. Και μάλιστα, η ίδια η απουσία των επιθυμιών είναι ικανοποίηση είναι πληρότητα, είναι ευόδωση, είναι άνθιση.

Η έλλειψη επιθυμίας είναι νιρβάνα. Η νιρβάνα έχει δύο νοήματα. Είναι μία από τις πιο όμορφες λέξεις· κάθε γλώσσα μπορεί να είναι υπερήφανη γι’ αυτή τη λέξη. Έχει δύο νοήματα, αλλά αυτά τα δύο νοήματα είναι σαν δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Το ένα νόημα είναι παύση του εγωισμού, και άλλο νόημα είναι παύση όλων των επιθυμιών. Συμβαίνει ταυτόχρονα. Ο εγωισμός και οι επιθυμίες είναι εγγενώς συνδεδεμένες, είναι αδιαχώριστα συνδεδεμένες.

Τη στιγμή που πεθαίνει ο εγωισμός, οι επιθυμίες εξαφανίζονται, ή το αντίθετο: τη στιγμή που οι επιθυμίες ξεπερνιούνται, ξεπερνιέται και ο εγωισμός. Και όταν είσαι χωρίς επιθυμίες, χωρίς εγωισμό, γνωρίζεις την απόλυτη ευτυχία, γνωρίζεις την αιώνια έκσταση που αρχίζει αλλά δεν τελειώνει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου