Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Μια σύγκρουση γαλαξιών δημιουργεί ένα δακτύλιο μαύρων οπών και άστρων νετρονίων

Ο AM 0644-741, επίσης γνωστός και ως δακτύλιος Lindsay-Shapley, αποτελείται από ένα μη ραβδοειδή φακοειδή γαλαξία και από ένα δακτυλιοειδή γαλαξία, ο οποίος απέχει από μας 300 εκατομμύρια έτη φωτός. Ο κιτρινωπός πυρήνας ήταν κάποτε το κέντρο ενός κανονικού σπειροειδούς γαλαξία και ο δακτύλιος που περιβάλλει επί του παρόντος το κέντρο, έχει διάμετρο 150.000 έτη φωτός.

Ο γαλαξίας δακτύλιος AM 0644-071, που δημιουργήθηκε όταν ένας μικρός συμπαγής γαλαξίας πέρασε από μέση ενός σπειροειδούς γαλαξία τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια χρόνια πριν. Το μωβ παριστάνει τις ακτίνες Χ  και  το κόκκινο / πράσινο / μπλε  χρώμα είναι στο ορατό φάσμα. Η εικόνα δείχνει τον δακτυλιοειδή γαλαξία και τις θέσεις των μαύρων οπών και των άστρων νετρονίων.

Ο δακτύλιος πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί μετά από μια γαλαξιακή σύγκρουση ενός κανονικού ραβδοειδούς σπειροειδούς γαλαξία με έναν άλλο συμπαγή γαλαξία, ο οποίος προκάλεσε μια βαρυτική διάσπαση αναγκάζοντας τη σκόνη που δημιουργήθηκε στον γαλαξία να συμπυκνωθεί  και να σχηματίσει αστέρια. Εν συνεχεία τα άστρα αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά από τον γαλαξία και να δημιουργήσουν ένα δακτύλιο.  Ο δεύτερος γαλαξίας αργότερα φεύγει αφήνοντας πίσω του έναν τεράστιο δακτύλιο γεμάτο με μαύρες τρύπες και άλλα περίεργα αντικείμενα απορροφώντας ύλη και εκπέμποντας ακτίνες θανάτου! Στο δε κέντρο του παραμένει πολύ λίγο υλικό γιατί μετακόμισε στα περίχωρα του.
 
Ο δακτύλιος αυτός είναι μια περιοχή ασταθούς σχηματισμού άστρων που κυριαρχείται από νεαρά, μεγάλης μάζας, καυτά μπλε αστέρια. Οι ροζ – μπλε περιοχές κατά μήκος του δακτυλίου είναι σπάνια νέφη  λαμπερού αερίου υδρογόνου που φθορίζει καθώς βομβαρδίζεται με ισχυρό υπεριώδες φως από τα μπλε αστέρια.
 
Ο γαλαξίας δακτύλιος φαίνεται μπλε γιατί πολλά από τα νέα άστρα που σχηματίστηκαν από τα νέφη του αερίου, είναι τεράστια και καυτά γι αυτό λάμπουν κυρίως στο μπλε χρώμα. Επίσης, αυτά τα άστρα δεν ζουν πολύ. γιατί καίνε τα καύσιμα τους πολύ γρήγορα, σε λίγα  εκατομμύρια χρόνια. Όταν συμβαίνει αυτό, εκρήγνυνται, αφήνοντας πίσω είτε μια εξαιρετικά πυκνή μπάλα, ένα αστέρι νετρονίων είτε μια μαύρη τρύπα.
 
Τα μοντέλα της προσομοίωσης του γαλαξία υποδεικνύουν ότι ο δακτύλιος του ΑΜ 0644-741 θα συνεχίσει να επεκτείνεται για άλλα 300 εκατομμύρια χρόνια, μετά από τον οποίο θα αρχίσει να αποσυντίθεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου