Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Τα όνειρα πραγματοποιούνται στο σωστό χρόνο

Η ενσάρκωση ενός ρόλου στη ζωή εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη κατάσταση ή και μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη που μας καλεί. Εμείς επιλέγουμε συνειδητά ή ασυνείδητα τους ρόλους που θα παίξουμε σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Κάθε ρόλος έχει μια βαθύτερη έννοια που διαμορφώνεται από την εσωτερική μας επίγνωση και το επίπεδο συνειδητότητας που έχουμε ως προσωπικότητες.

Στη διάρκεια της ζωής, οι ρόλοι μας εναλλάσσονται ή μπορεί να παίζουμε και διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα. Κάθε φορά που αναγνωρίζουμε συνειδητά τον ρόλο τον οποίο καλούμαστε να παίξουμε, αφού αφουγκραστούμε τα χαρακτηριστικά του, τον ενσαρκώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κάποτε, ένας ισχυρός βασιλιάς άκουσε για την ύπαρξη ενός σοφού και αποφάσισε να πάει να τον βρει. Αφού ταξίδεψε κάποιες μέρες με τους ακολούθους του, έφτασε στο σπίτι του «σοφού» δασκάλου. Όταν μπήκε μέσα, βρήκε κάποιον άνθρωπο ντυμένο απλά και φτωχικά που έσπαζε ξύλα και τον ρώτησε που βρισκόταν ο σοφός δάσκαλος. Ο άνθρωπος του απάντησε χωρίς πολλά λόγια, ότι δεν γνώριζε και συνέχισε με αφοσίωση την δουλειά του.

Ο βασιλιάς περίμενε αλλά ο σοφός δεν εμφανιζόταν. Κάποια στιγμή ο σιωπηλός εργάτης ολοκλήρωσε το σπάσιμο των ξύλων και χάθηκε. Μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκε ο ίδιος άνθρωπος ντυμένος τελείως διαφορετικά και με άλλη έκφραση στο πρόσωπό του από αυτήν που είχε ενόσω εργάζονταν. «Έμαθα ότι με ζήτησες είπε στον βασιλιά». Ο βασιλιάς μπερδεμένος και έχοντας την αίσθηση ότι ο δάσκαλος τον κορόιδευε δεν ήξερε τι συμπέρασμα να βγάλει.

Ο σοφός κάθε στιγμή είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο ρόλο του και τον παίζει τέλεια, ενώ μπορεί να περνάει με απόλυτη φυσικότητα και ευκολία από τον ένα ρόλο στον άλλο. Και αυτή είναι η διαφορά του σοφού, από τον άνθρωπο που ταυτίζεται με τον ρόλο του και ξεχνάει τον λόγο ύπαρξης των ρόλων, έτσι καταλήγει να χάσει την ελευθερία του.

Για τον σοφό κανένας ρόλος δεν είναι πιο σπουδαίος από άλλον, κάθε ρόλος είναι ιερός, από το σπάσιμο των ξύλων μέχρι το ρόλο του βασιλιά. Η αποταύτιση που μας διδάσκει ο «σοφός» είναι ο τρόπος για να κρατήσουμε την ελευθερία μας, να νικήσουμε τους περιορισμούς που θέτουμε στον εαυτό μας και να γίνουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Οι εκάστοτε κοινωνίες προτείνουν στους ανθρώπους μια σειρά από πιθανούς ρόλους. Αυτοί οι ρόλοι είναι προσαρμοσμένοι στα ήθη της κάθε εποχής. Τα ήθη όμως και οι πεποιθήσεις είναι ρευστά και μεταβάλλονται στον χρόνο. Άρα οι ρόλοι των κοινωνιών δεν αντικατοπτρίζουν αιώνιες συμπαντικές αλήθειες, οι οποίες είναι αναλλοίωτες στον χρόνο.

Τις αλήθειες αυτές μπορούμε να τις γνωρίσουμε, μόνο όταν μένουμε αποταυτισμένοι από τους ρόλους που αναλαμβάνουμε και εστιάζουμε στην παρατήρηση του εαυτού. Ο κάθε ρόλος έχει να μας διδάξει κάτι σε σχέση με τον εαυτό μας. Παίζοντας συνειδητά τον ρόλο ανακαλύπτουμε τις αδυναμίες μας, τις ελλείψεις μας και συνάμα τις δυνατότητες, τα ταλέντα μας και τα χαρίσματά μας.

Όταν ενσαρκώνουμε τον ρόλο μας με περίσσια χάρη χωρίς προσδοκίες για το αποτέλεσμα, τότε ζούμε αληθινά και μόνο τότε μπορούμε να βρίσκουμε εσωτερική αρμονία και ευτυχία. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάτι για να επιτευχθεί στο μέλλον, αφού όλα ανταποκρίνονται στην εσωτερική μας κατάσταση και στο επίπεδο της συνειδητότητας που έχουμε τη δεδομένη στιγμή. Αλλάζοντας τον εαυτό μας μέσω της συνειδητής αυτό–παρατήρησης, έλκουμε αυτά που μας αντιστοιχούν.

Άλλωστε, είμαστε ένας κόκκος άμμου για τη φύση και ταυτόχρονα είμαστε αιώνιοι αφού μπορούμε να συλλάβουμε τα αστέρια και το σύμπαν στην φαντασία μας. Μιλώντας για φαντασία, η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου κρύβεται εκεί. Αν μπορούμε να φανταστούμε το όνειρο πλάθοντάς το με κάθε λεπτομέρεια, χωρίς φόβο, αμφιβολία και εσωτερικές συγκρούσεις, τότε το όνειρο πραγματοποιείται στον σωστό χρόνο και με τον καλύτερο τρόπο.

Αν μπορούμε να παίζουμε τους ρόλους νιώθοντας πλήρεις και επαρκείς, τότε κάθε ρόλος μετατρέπεται σε μια χρυσή ευκαιρία για να κατακτήσουμε το μονοπάτι μας. Αυτό που θα μας βγάλει από τις εξαρτήσεις, το ψέμα, τον φόβο και θα μας καταστήσει ελεύθερους ανθρώπους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου