Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Το μυστήριο των πορφυρών φώτων στον ουρανό λύθηκε

Σχετική εικόναΤο μεγαλοπρεπές φαινόμενο STEVE, που μοιάζει με το σέλας, λάμπει στον ουρανό με τον Γαλαξία στην κορυφή, πάνω από την Λίμνη Childs στον Καναδά. Οι ερευνητές αρχικά γνώριζαν το φαινόμενο STEVE, αφού μέλη μιας ομάδας του Facebook (Alberta Aurora Chasers) άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες ασυνήθιστων πορφυροπράσινων λωρίδων, προσανατολισμένων σχεδόν κάθετα στον ουρανό. Το φαινόμενο STEVE (όπως ονομάστηκε αρχικά από ερασιτέχνες παρατηρητές του ουρανού) είναι ο πρώτος ορατός δείκτης της μετακίνησης ηλεκτρονίων σε ένα ιόν στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης.

Το φαινόμενο STEVE  και ο Γαλαξίας στη λίμνη Childs στη Μανιτόμπα του Καναδάς.

Το φαινόμενο αυτό το πρόσεξε ο Ντονάνε Μπουράσα στον ουρανό στις 25 Ιουλίου 2016. Συχνά ο ίδιος παρατηρεί τον ουρανό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να φωτογραφίσει την αυγή με μια Nikon, αλλά τότε για πρώτη φορά εμφανίστηκε μια λεπτή μωβ κορδέλα φωτός και άρχισε να φωτίζει τον ουρανό. Ο Bourassa έσπευσε αμέσως να φωτογραφίσει το λαμπρό φαινόμενο μέχρι τα σωματίδια του φωτός να εξαφανιστούν 20 λεπτά αργότερα. Έχοντας παρακολουθήσει το σέλας για σχεδόν 30 χρόνια από τότε που ήταν έφηβος, ήξερε ότι αυτό δεν ήταν σέλας. Ήταν κάτι άλλο.
 
Ο Μπουράσα δεν ήταν ο μόνος που παρατήρησε το φαινόμενο Steve.  Κάμερες εδάφους του Πανεπιστήμιου του Κάλγκαρι και του Μπέρκλεϊ, που τραβούν φωτογραφίες από μεγάλες περιοχές του ουρανού είχαν τραβήξει παρόμοιες εικόνες. Από το διάστημα, ο δορυφόρος της ESA Swarm πήρε και αυτός εικόνες  και τεκμηρίωσε το Steve.
 
Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες είχαν στο έδαφος αλλά και δορυφορικές απόψεις του STEVE. Μας δείχνει πώς τα μαγνητικά πεδία της Γης λειτουργούν και αλληλεπιδρούν με φορτισμένα σωματίδια στο διάστημα.
 
Το Steve δεν είναι ένα κανονικό σέλας. Τα σέλη εμφανίζονται παγκοσμίως σε οβάλ μορφή τις τελευταίες ώρες και εμφανίζονται κυρίως σε πράσινα, μπλε και κόκκινα. Ενώ το Steve είναι μωβ με μια πράσινη δομή φράχτη που κυματίζεται (περιστρέφεται). Είναι μια γραμμή με αρχή και τέλος. Οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει το Steve για 20 λεπτά έως 1 ώρα προτού εξαφανιστεί.
 
Αντίθετα, τα σέλη και το φαινόμενο Steve είναι σαν διαφορετικές γεύσεις ενός παγωτού. Και τα δύο δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο: Τα φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο αλληλεπιδρούν με τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης.
 
Η μοναδικότητα του Steve βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Ενώ το Steve περνάει από την ίδια διαδικασία δημιουργίας μεγάλης κλίμακας με τα σέλη, ταξιδεύει κατά μήκος διαφορετικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου από το σέλας. Όλες οι κάμερες του ουρανού έδειξαν ότι το Steve εμφανίζεται σε πολύ χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτό σημαίνει ότι τα φορτισμένα σωματίδια που δημιουργούν το Steve συνδέονται με τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου που είναι πιο κοντά στον ισημερινό της Γης, γι ‘αυτό και το Steve παρατηρείται συχνά στο νότιο Καναδά.
 
Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη για το Steve εμφανίστηκε στα δορυφορικά δεδομένα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το Steve περιλαμβάνει ένα ρεύμα που κινείται γρήγορα με εξαιρετικά καυτά σωματίδια που ονομάζονται ιόντα SAID. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τα SAIDs από τη δεκαετία του 1970, αλλά ποτέ δεν ήξεραν ότι υπήρχε συνοδευτικό οπτικό αποτέλεσμα. Ο δορυφόρος Swarm της ESa κατέγραψε πληροφορίες σχετικά με τις ταχύτητες και τις θερμοκρασίες των φορτισμένων σωματιδίων, αλλά δεν διαθέτει κάμερα που να μπορεί να απεικονίσει το φαινόμενο.
 
Το Steve είναι μια σημαντική ανακάλυψη λόγω της τοποθεσίας του στην υποθαλάσσια ζώνη, μια περιοχή μικρότερου γεωγραφικού πλάτους από εκεί όπου εμφανίζονται τα περισσότερα σέλη που δεν έχουν ερευνηθεί καλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου