Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Πώς ο άνθρωπος διαμορφώνει τα συναισθήματα

Μια εξέχουσα άποψη στην ψυχολογία είναι ότι η συναισθηματική ζωή μας διαμορφώνεται από τις αξίες και τις κρίσεις μας. Το μεγαλύτερο μέρος του συναισθήματος υποδηλώνει ότι τα συναισθήματά μας δεν είναι εξ ολοκλήρου εκτός ελέγχου μας. Δεν δημιουργούνται μόνα τους σε εμάς, είμαστε υπεύθυνοι για αυτά η αδυναμία μας να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας σχετίζεται με τα όριά που ελέγχουν τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις μας.
 
Τα συναισθήματα παρουσιάζονται συνήθως με εκτιμήσεις (αξιολογήσεις) γεγονότων που μας λένε πόσο σημαντικά είναι τα  γεγονότα σε σχέση με τους στόχους μας.
 
Η συναισθηματική εμπειρία ενός ατόμου είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας υποκειμενικής ερμηνείας ενός γεγονότος και όχι του ίδιου του γεγονότος.
 
Διαφορετικά άτομα μπορούν να εκτιμήσουν το ίδιο γεγονός με διαφορετικό τρόπο.
 
Ένα συναίσθημα είναι ένα ιδιαίτερο είδος σκέψης για το τι κάνουμε για ένα γεγονός. Τα συναισθήματα, μας παρέχουν νοητική πρόσβαση στις κρίσεις και τους στόχους μας.
 
Για παράδειγμα, όταν ήμαστε ευτυχισμένοι μας υποδεικνύει ότι κάνουμε καλά.
Ο φόβος μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο.
Ο θυμός παρέχει πληροφορίες σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
 
Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να χαρακτηρίζονται από χρόνιες δυσλειτουργικές εκτιμήσεις.
Για παράδειγμα, τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να πιστεύουν ότι δεν έχουν έλεγχο στα γεγονότα που συμβαίνουν στις δικές τους ζωές.
Οι επαναλήψεις ενεργοποιούν τις αρνητικές πεποιθήσεις και αποκτούν μια ισχυρότερη συνηθισμένη μορφή (σκέψη) που με την πάροδο του χρόνου είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε αγχωτικά γεγονότα της ζωής.
Εμείς ερμηνεύουμε ό, τι βλέπουμε ή ακούμε ως προς τη συνήθη σκέψη ή την προηγούμενη εμπειρία μας.
Καθώς βρισκόμαστε στην καθημερινότητά μας, λέμε μια ιστορία για την πραγματικότητα και αυτές οι ιστορίες διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις μας.
Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τους έδωσαν δύο πανομοιότυπα ερυθρά κρασιά, είχαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν δοκίμασαν αυτό που τους είπαν ότι κόστιζε ακριβότερα.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ευχαρίστηση ενός προϊόντος εξαρτάται περισσότερο από την αξία του προϊόντος, παρά από τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος όπως η γεύση στην περίπτωση του οίνου.
 
Ο εγκέφαλος βασίζεται σε πεποιθήσεις όπως η Αντίληψη ότι τα ακριβότερα κρασιά κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν καλύτερη γεύση.
Οι άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι τα φθηνότερα κρασιά είναι κατώτερης ποιότητας, και αυτό μεταφράζεται σε Προσδοκίες για τι γεύση έχει ένα ακριβό κρασί.
 
Η ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τη ροή της σκέψης και του συναισθήματος συμβάλλει στην ευτυχία μας.
Με τακτική εξάσκηση σε μια νέα νοοτροπία μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα νέο συναίσθημα ή να ξεπεράσουμε ένα παθολογικό συναίσθημα (π.χ. θυμό).
 
Έτσι, η απουσία προκαταλήψεων μας οδηγεί σε μια πιο αληθινή άποψη του κόσμου.
Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από την μια μέρα στην άλλη, μια τέτοια ριζική αλλαγή μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Ο σκοπός είναι να μεταφέρει την ευαισθητοποίηση και τα συναισθήματα από ερεθίσματα, σε ερέθισμα και Κρίση.
Το άτομο μαθαίνει να βλέπει τις αυτόματες σκέψεις του από απόσταση και να αμφισβητεί την εγκυρότητά τους.
Εν ολίγοις, μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα καταστρεπτικά συναισθήματα όπως ο θυμός και η απογοήτευση, αναπτύσσοντας την ικανότητα να επιλέγουμε πώς να ερμηνεύουμε και να αξιολογούμε τις Καταστάσεις.
 
Το καθήκον σας δεν είναι να αναζητήσετε αγάπη, αλλά απλά να αναζητήσετε και να βρείτε όλα τα εμπόδια μέσα στον εαυτό σας που έχετε χτίσει εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου