Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Το «Πρόβλημα ΠΕΡΙΜΕΝΩ»

Υπήρχε κάποτε ένας άνθρωπος που περίμενε όλη του τη ζωή να γίνει ευτυχισμένος. Την τελευταία φορά που είχαμε νέα του, ακόμα περίμενε…

Πιάνεις ποτέ τον εαυτό σου να κάθεται στην Αίθουσα Αναμονής της ζωής, σκοτώνοντας το χρόνο σου, περιμένοντας την ευτυχία, περιμένοντας το μεγάλο έρωτα, περιμένοντας το πράσινο φανάρι, περιμένοντας καλύτερες εποχές, περιμένοντας τη γέφυρά σου να εμφανιστεί; Τι πραγματικά περιμένεις, θάρρος – άδεια – τη σειρά σου – μηδενικό κίνδυνο –την κατάλληλη στιγμή – ένα σημάδι – μια εγγύηση;

Περιμένεις ή χρονοτριβείς; Είναι πραγματικά απαραίτητο αυτό το παιχνίδι της αναμονής ή μήπως μυστικά φοβάσαι να αυτοδεσμευτείς, να συμμετέχεις και να ρισκάρεις, να δώσεις τον εαυτό σου; Μερικές φορές με την αναμονή καλύπτεις το φόβο, την αμφιβολία για τον εαυτό σου, την αίσθηση αναξιότητας και την αποφυγή ανάληψης της ευθύνης της ζωής σου;

Το «Πρόβλημα ΠΕΡΙΜΕΝΩ» είναι ένα κοινό εμπόδιο για την ευτυχία, την αγάπη και την επιτυχία. Στην πραγματικότητα, δε χρειάζεται να περιμένεις. Η ευτυχία σε περιμένει. Η αγάπη σε περιμένει. Η επιτυχία σε περιμένει. Περιμένουν την επιλογή σου, την αποδοχή σου, ένα νεύμα από σένα, ένα «ναι» από σένα. Γιατί, όσο περιμένεις, δεν μπορείς να δεις τι είναι ήδη δυνατόν, τι είναι ήδη εδώ και τι σε περιμένει ήδη.

Το «Πρόβλημα ΠΕΡΙΜΕΝΩ» είναι στην πραγματικότητα μια αποσύνδεση αυτού που αφήνεις τον εαυτό σου να δεχτεί από αυτό που είναι αληθινά δυνατόν. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν μετέωρη αίσθηση, έλλειψη, «κόλλημα», απουσία ροής, απουσία συγχρονικότητας, περισσότερη χρονοτριβή, υπερβολική ανάλυση, έλλειψη έμπνευσης, έλλειψη ενέργειας και νέκρα. Η ζωή σου είναι σε αναμονή, επειδή εσύ είσαι σε αναμονή. Ο κόσμος περιμένει, επειδή εσύ περιμένεις.

Η ειρωνεία είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που σιχαίνεται να περιμένει, να στέκεται στην ουρά ή να μπαίνει σε αναμονή για οτιδήποτε. Κάθε ταμπελίτσα που γράφει «Χωρίς αναμονή» είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει ένα σωρό πωλήσεις – κι όμως, το «Πρόβλημα ΠΕΡΙΜΕΝΩ» είναι απόλυτα κυρίαρχο. Να μερικά παραδείγματα:

Οι σχέσεις πάσχουν, επειδή οι άνθρωποι περιμένουν να γίνουν καλά τα πράγματα πριν δεσμευτούν απόλυτα, περιμένουν για ένα σημάδι, πριν βάλουν το σημάδι τους στη ζωή.

Οι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά επειδή περιμένουν την αγάπη αντί ν΄ αγαπούν, περιμένουν τη φιλία αντί να είναι φίλοι.

Στη δουλειά, μια από τις μεγαλύτερες αιτίες του κακού ομαδικού πνεύματος, είναι ότι όλοι περιμένουν να γίνει καλύτερο το ομαδικό πνεύμα.

Οι άνθρωποι γερνούν πρόωρα, επειδή περιμένουν να διασκεδάσουν μετά τη δουλειά, μετά τις δουλειές του σπιτιού, μετά τους λογαριασμούς, μετά από τούτη τη χρονιά, μετά τη σύνταξη, μετά την τακτοποίηση των εγγονιών.

Η θεραπεία παίρνει περισσότερο χρόνο, επειδή οι άνθρωποι περιμένουν να ξαναγίνουν καλά πριν διαλέξουν την ευτυχία, την ευεξία και την αγάπη. Διάλεξε τώρα!

Οι ανόητες συγκρούσεις κρατούν για πάντα, επειδή δυο άνθρωποι περιμένουν να πάρουν αυτό που δε θέλουν να δώσουν. Ο καθένας περιμένει τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση.

Η εξάντληση, η αρρώστια και η αποτυχία συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι περιμένουν να κατακτήσουν πρώτα την επιτυχία, πριν διαλογιστούν, αναπαυθούν και ισορροπήσουν τη ζωή τους.

Οι άνθρωποι αγωνίζονται επειδή περιμένουν να καλυτερέψει η ζωή τους πριν παραιτηθούν από το μόχθο, περιμένουν τη γαλήνη, αντί να διαλέξουν τη γαλήνη.

Το καλύτερο αντίδοτο στην αναμονή είναι η προθυμία. Η προθυμία είναι η μεγάλη επίκληση, η φιλοσοφική λίθος. Είναι καθαρή αλχημεία. Τιθασεύει τη δύναμη της πρόθεσης, της εμπιστοσύνης, της πίστης και της αυτοδέσμευσης. Η προθυμία σε οδηγεί στις νέες πιθανότητες.

Η προθυμία εμπνέει ετοιμότητα. Με την ετοιμότητα, τα πάντα είναι δυνατά. Η ρήση: όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος εμφανίζεται, μπορεί να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει πολλά: όταν ο εραστής είναι έτοιμος, ο σύντροφος εμφανίζεται, όταν ο καλλιτέχνης είναι έτοιμος, η έμπνευση εμφανίζεται, όταν εσύ είσαι έτοιμος, η ευκαιρία εμφανίζεται και, «όταν ο αποδέκτης είναι έτοιμος, το δώρο εμφανίζεται».

Νιώσε έτοιμος κι άφησε τον εαυτό σου να δεχτεί.

Νιώσε έτοιμος κι άφησε τον εαυτό σου να καθοδηγηθεί, να βοηθηθεί, να εμπνευσθεί, να ευλογηθεί και να αγαπηθεί.

Νιώσε έτοιμος και πρόθυμος, γιατί, αληθινά, τίποτε δεν κινείται σε τούτο τον κόσμο χωρίς τη θέλησή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου