Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ο πλανήτης Άρης θα γίνει ο πέμπτος πλανήτης με «δαχτυλίδι»

Ο κόκκινος πλανήτης έχει εμπνευσμένα πάρει το όνομα του από τον θεό του πολέμου, λόγω του έντονου χρώματος του. Ωστόσο αυτό που πρόκειται να συμβεί στον γειτονικό Αρη, θυμίζει περισσότερο την ιστορία του Ηρακλή.

Πιστός στο… μυθολογικό στοιχείο που τον ακολουθεί, ο πλανήτης Άρης είναι έτοιμος να συντρίψει τον δορυφόρο του. Όπως ακριβώς, σύμφωνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους, ο Ηρακλής σκότωσε τα παιδιά του.

Ο Φόβος, ο μεγαλύτερος από τους δύο δορυφόρους του κόκκινου πλανήτη, είναι το ουράνιο σώμα που περιφέρεται εγγύτερα στον πλανήτη του, από κάθε άλλο στο Ηλιακό σύστημα.

Κάθε χρόνο ο Φόβος έρχεται ολοένα και πιο κοντά στον πλανήτη Άρη, γεγονός που θα αποβεί μοιραίο για την ζωή του. Ο δορυφόρος θα εκραγεί, θα αποσυντεθεί ολοκληρωτικά και θα δημιουργήσει ένα δακτύλιο γύρω από τον γειτονικό μας πλανήτη.

Με αυτό το τρόπο, ο πλανήτης Άρης θα γίνει ο πέμπτος πλανήτης με «δαχτυλίδι», μετά τους Δια, Κρόνο, Ποσειδώνα και Ουρανό. Τα εκατομμύρια κομμάτια σκόνης και βράχων, από την διάλυση του Φόβου, θα κυκλώσουν τον ισημερινό του πλανήτη, κάνοντας τον ακόμα πιο όμορφο.

Οι επιστήμονες πλέον είναι σίγουροι για το μέλλον του δορυφόρου. Ήδη, ο Φόβος εμφανίζεται ελαφρώς παραποιημένος από την μεγάλη βαρύτητα που δέχεται από τον πλανήτη Άρη.

Την ίδια στιγμή ο άλλος δορυφόρος, ο Δείμος, ολοένα και απομακρύνεται από τον κόκκινο πλανήτη. Έτσι, σε λίγα χρόνια ο γείτονας μας πρόκειται να μείνει μόνος, χωρίς την συντροφιά κάποιου άλλου ουράνιου σώματος.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως ο Φόβος πρόκειται να συντριβεί σε περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό ακούγεται πραγματικά μακρινό για τον ανθρώπινο νου. Αν αναλογιστούμε όμως πως ο πλανήτης Άρης έχει ηλικία μεγαλύτερη από 4.5 δισεκατομμύρια έτη, θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή είναι μια… είδηση της τελευταίας στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου