Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Μπορεί ο ηλιακός άνεμος να τροφοδοτήσει με ενέργεια τη Γη

Καθώς προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικής πηγές ενέργειας, ορισμένοι ερευνητές συνεχίζουν να προσβλέπουν σε αυτό που θεωρούν σαν την απόλυτη λύση στην ανανεώσιμη ενέργεια – τον ήλιο.
 
Ωστόσο, στη γη η δημιουργία αποτελεσματικών ηλιακών συλλεκτών εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση. Αν και οι ηλιακές κυψέλες έχουν αυξήσει την απόδοση τους, και ενώ συναντάμε πρόοδο στην τεχνολογία ηλιακής ενέργειας, υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που ψάχνουν για τη συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας λίγο πιο κοντά στην πηγή, συλλέγοντας ενέργεια από τον ηλιακό άνεμο.
 
Ο ηλιακός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που αναχωρεί από την ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου. Κινούνται προς το διάστημα και φυσικά προς τη Γη και τους υπόλοιπους πλανήτες, και παρέχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει με ενέργεια σε ολόκληρη τη Γη, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές. Και, ακόμα κι αν αναφερόμαστε στον ηλιακό άνεμο ως "άνεμο", δεν θα δίνει ενέργεια με τον τρόπο που βλέπουμε στις ανεμογεννήτριες εδώ στη γη. Αντιθέτως, η ενέργεια από τον ηλιακό άνεμο θα συλλέγεται από ένα γιγαντιαίο ιστίο που θα αναπτυχθεί στο διάστημα, ανάμεσα στον ήλιο και την γη.
 
Αυτή η πρόταση έχει μελετηθεί από επιστήμονες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Washington, καθώς και οι προδιαγραφές και οι δυνατότητες του τεράστιου ηλιακού ιστίου.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας, 300 μέτρα χάλκινο σύρμα, συνδεόμενα με ένα δέκτη πλάτους δύο μέτρων και με ένα ιστίο 10 μέτρων, θα δημιουργήσει αρκετή ισχύ για 1.000 σπίτια.
 
Ή ένας δορυφόρος με ένα σύρμα 1.000 μέτρων και ένα ιστίο μήκους 8.400 χιλιόμετρα, τοποθετημένος περίπου στην ίδια τροχιά, θα δημιουργήσει ηλεκτρική ισχύ  ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων γιγαβάτ .
 
Η πραγματική πρόκληση βεβαίως είναι πώς θα συλλάβουμε όλη αυτή την ενέργεια πίσω στη Γη, προκειμένου να τροφοδοτήσουμε τον πλανήτη. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε μια συγκεντρωτική ακτίνα λέιζερ για να στείλουμε την ενέργεια πίσω στη Γη. Δυστυχώς, η τεράστια απόσταση μεταξύ Γης και δορυφόρου (εκατομμύρια χιλιόμετρα), αναγκαστικά θα ‘ανοίξει’ την ακτίνα του λέιζερ μέχρι να φθάσει στον πλανήτη μας, οπότε αυτό σημαίνει μεγάλη απώλεια ενέργειας.
 
Ενώ είναι πιθανό ότι το ηλιακό ιστίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να αναπτυχθεί με την τρέχουσα τεχνολογία, η μέθοδος της ακτινοβολίας της ενέργειας που θα συλλεχθεί από τον ηλιακό άνεμο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί. Μέχρι τότε, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα ηλιακά πάνελ στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου