Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Το άστρο με την πιο γρήγορη περιστροφή

sn-starspinΠόσο γρήγορα μπορεί ένα περιστραφεί ένα άστρο; Ο ήλιος μας για παράδειγμα περιστρέφεται ήρεμα, με μια ταχύτητα 2 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, όμως τώρα οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ότι ένα αστέρι σε ένα άλλο γαλαξία περιστρέφεται 300 φορές πιο γρήγορα, με μία ταχύτητα ρεκόρ: 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Με αυτή η ταχύτητα, ένα αεροπλάνο θα μπορούσε να κάνει την περιστροφή της Γης σε κάτι περισσότερο από ένα λεπτό.
 
Το αστέρι, που ονομάζεται VFTS 102, είναι ένα καυτό, μπλε και νεαρό, που κατοικεί στο νεφέλωμα Tarantula, ένα τεράστιο νέφος αερίου και σκόνης όπου γεννιούνται πολλά άστρα και βρίσκεται κάπου 160.000 έτη φωτός μακριά στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, τον πιο φωτεινό γαλαξία που περιφέρεται γύρω από τον δικό μας.
 
Όπως αναφέρουν οι αστρονόμοι σε μια δημοσίευση τους στο Astrophysical Journal Letters, το VFTS 102 περιστρέφεται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο κανονικό αστέρι που μετρήθηκε ποτέ. Τα μόνα γνωστά αστέρια που περιστρέφονται πιο γρήγορα είναι τα πάλσαρ (ταχύτατα περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων).
 
Στην πραγματικότητα, κοντά στο άστρο VFTS 102  βρίσκεται ένα πάλσαρ που φαίνεται να προσπαθεί να ξεφύγει από το πολύ γρήγορα περιστρεφόμενο άστρο, γεγονός που υποδηλώνει τα δύο άστρα ήταν κάποτε ένα ζευγάρι που χώρισαν όταν το από αυτά εξερράγη και έγινε το πάλσαρ που βλέπουμε σήμερα.
 
Πριν από την έκρηξη, αέριο από το συνοδό αστέρι (πάλσαρ σήμερα) μπορεί να είχε πέσει πάνω στο VFTS 102, στριφογυρίζοντας με ακραίες ταχύτητες (όπως κάνει το νερό που πέφτει μέσα σε μια τρύπα). Εάν το αστέρι περιστρεφόταν  μόλις 20% γρηγορότερα, τότε η φυγόκεντρος δύναμη θα το είχε σχίσει σε πολλά κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου