Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τώρα μόνο ξέρουμε πόσο χρόνο θέλει να περιστραφεί ο μυστηριώδης Ποσειδώνας

neptun
Ένας από τους πιο μυστηριώδεις γείτονες της Γης, ο γαλάζιος Ποσειδώνας, ολοκληρώνει την Τρίτη 12 Ιουλίου την πρώτη του περιφορά γύρω από τον Ήλιο από τότε που ανακαλύφθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1846.

Στον μακρινό αυτό αέριο γαλάζιο κόσμο ένα έτος διαρκεί 164,79 γήινα χρόνια

Σε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση λίγο πριν από την εξωγήινη πρωτοχρονιά, οι αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να υπολογίσουν και το πόσο διαρκεί η ημέρα του πλανήτη: 15 ώρες, 57 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα…..

Η εκτίμηση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Icarus από την ομάδα του Erich Karkoschka στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τούσον.

Ο προσδιορισμός της ταχύτητας περιστροφής είναι εύκολη υπόθεση στους βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη ή ο Άρης: οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθούν τη μετακίνηση βουνών ή άλλων χαρακτηριστικών της επιφάνειας σε δορυφορικές φωτογραφίες ή εικόνες ραντάρ.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στον Ποσειδώνα, ο οποίος αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αέρια και δεν έχει ορατή επιφάνεια.

Ο Karkoschka κατάφερε τελικά να ξεπεράσει το πρόβλημα. Αφού εξέτασε εκατοντάδες εικόνες που μετέδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, ο ερευνητής εντόπισε δύο διαταραχές στα νέφη του πλανήτη – μία κοντά στο βόρειο πόλο και μία κοντά στο νότιο- οι οποίες δείχνουν να παραμένουν διαρκώς πάνω από τα ίδια σημεία της επιφάνειας.

Παρακολουθώντας τις μετακινήσεις αυτών των δύο σχηματισμών, ο Karkoschka κατάφερε να υπολογίσει την περίοδο περιφοράς με ακρίβεια 0,0002 γήινων ωρών.

Και ο υπολογισμός της ταχύτητας περιφοράς θα μπορούσε τώρα να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την εσωτερική δομή αυτού του παράξενου κόσμου.

Ο Karkoschka θα προσπαθήσει τώρα να διερευνήσει ποιος είναι ο μηχανισμός που γεννά αυτά τα σταθερά χαρακτηριστικά στα πολικά νέφη του Ποσειδώνα.

Προς το παρόν, ο ερευνητής εικάζει ότι οι σχηματισμοί προκαλούνται από ένα «θερμό σημείο» στον στέρεο πυρήνα του πλανήτη.

Στο παρακάτω βίντεο, τα εντυπωσιακά χρώματα δίνουν έμφαση στα χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας του Ποσειδώνα — που κανονικά έχει χρώμα απαλό μπλε. Οι άνεμοι στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα φθάνουν στην ταχύτητα του ήχου ή και περισσότερο. Δύο όμως χαρακτηριστικά του Ποσειδώνα μένουν “κλειδωμένα” πάνω από τους πόλους, κι έτσι ο Karkoschka μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια πόσο διαρκεί μια ημέρα στον Ποσειδώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου