Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Κόκκοι από μετεωρίτες αποκαλύπτουν τις κοσμικές ρίζες της Γης.

Τα υλικά στο διαστρικό περιβάλλον που ενσωματώθηκαν στους πλανήτες και τα ζωντανά πλάσματα πάνω στη Γη έχουν νεότερες κοσμικές ρίζες από ότι προβλέπουν οι θεωρίες, σύμφωνα με τον Philipp Heck του Πανεπιστημίου του Σικάγο και μια διεθνή ομάδα συναδέλφων του.

Ο Heck και οι συνεργάτες του εξέτασαν για την ανάλυσή τους 22 διαστρικούς κόκκους από το μετεωρίτη του Murchison. Άστρα σαν τον ήλιο μας πεθαίνοντας εκσφενδόνισαν στο διάστημα τους κόκκους, που βρίσκουμε στο μετεωρίτη Murchison, πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, πριν δηλαδή τη γέννηση του ηλιακού συστήματος. Οι επιστήμονες γνωρίζουν τους κόκκους που σχηματίστηκαν έξω από το ηλιακό σύστημα, λόγω της εξωτικής τους σύνθεσης.

"Η συγκέντρωση του στοιχείου νέον που παράγεται όταν πέφτουν οι κοσμικές ακτίνες, μας βοηθάει να καθορίσουμε τον χρόνο που ένας κόκκος πέρασε στο διαστρικό διάστημα," λέει ο Heck. Η ομάδα του διαπίστωσε ότι 17 από αυτούς τους κόκκους έζησε μεταξύ 3 και 200 εκατομμυρίων ετών στο διαστρικό περιβάλλον, πολύ λιγότερο από όσο ήταν οι θεωρητικές εκτιμήσεις, δηλαδή κάπου 500 εκατομμύρια χρόνια. Μόνο 3 κόκκοι είχαν το αναμενόμενο χρονικό διάστημα, ενώ 2 κόκκοι δεν έδωσαν αξιόπιστη ηλικία.

"Η ακρίβεια του χρόνου που έζησαν στο διάστημα είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση των διαστρικών διαδικασιών, αλλά και για το σωστο χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών διαμόρφωσης του ηλιακού μας συστήματος," ανέφερε ο Heck. Μια περίοδος έντονου σχηματισμού άστρων που προηγήθηκε της γέννησης του ήλιου μας μπορεί να είχε παράγει μεγάλες ποσότητες σκόνης, γι αυτό και υπάρχει αυτή η χρονική διαφορά, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου