Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Αρχαίο κείμενο 2.000 ετών αποκαλύπτει το μυστικό της αιώνιας μνήμης

Και πρώτα τα κακά νέα… Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μνήμη μας εξελίσσεται ραγδαία μέχρι τα 25 μας χρόνια όπου βρίσκεται στην κορύφωση της και κάπου εκεί ξεκινά τη φθίνουσα της πορεία.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να τη βελτιώσετε και να την ενισχύσετε με ελάχιστη προσπάθεια.

Το μυστικό βρίσκεται σε ένα κείμενο 2.000 ετών και σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times ονομάζεται «μέθοδος των θέσεων» ή το «παλάτι μνήμης». Το κείμενο χρονολογείται από το 80 π.χ και ονομάζεται «Rhetorica ad Herennium».

Η μέθοδος είναι απλή, με τον συντάκτη του κειμένου να υποστηρίζει πως για να θυμηθούμε αυτά που θέλουμε αρκεί να τα συνδέσουμε με μια συγκεκριμένη εικόνα και έναν τόπο.
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να θυμηθούμε τη λίστα με τα ψώνια που θέλουμε να κάνουμε στο μανάβικο η οποία περιλαμβάνει γάλα, αυγά και ψωμί. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε ότι κάνε ντους με γάλα, ότι περπατάτε πάνω σε τσόφλια και ότι στεγνώνετε το σώμα σας με φέτες ψωμιού.

Αν και ακούγεται τρελό είναι αποτελεσματικό. Ο σκοπός σας είναι να θυμηθείτε αυτά που θέλετε και με αυτήν την μέθοδο το επιτυγχάνετε.

Οπως είπε στο Business Insiader ο Ρον Γουάιτ, πρωταθλητής σε διαγωνισμό μνήμης, η μέθοδος ήταν αποτελεσματική με την εξάχρονη κόρη του η οποία κατάφερε να απομνημονεύσει και τους 44 προέδρους των ΗΠΑ.

Να πώς τα κατάφερε: Διάλεξε έπιπλα που είχε στο σπίτι και τα αρίθμησε. Στη συνέχεια συνδύασε τα έπιπλα με μια εικόνα που θύμιζε έναν πρόεδρο.
Για παράδειγμα για να θυμηθεί τον Ουάσιγκτον σκέφτηκε ότι πλένει ένα τραπέζι με σαπούνι και νερό. Αμέσως το έπιπλο συνδυάστηκε στο μυαλό της με το wash που σημαίνει πλένω και παραπέμπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου