Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η Γη όπως θα ήταν αν δεν είχε νερό

earthΤο τελευταίο διάστημα, ένα ιδιαίτερο gif κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτό, διακρίνεται η Γη, «όπως θα ήταν αν δεν είχε νερό».  Το gif είναι, ομολογουμένως, ενδιαφέρον, καθώς σε αυτό, η γνωστή μας μπλε σφαίρα δίνει τη θέση της σε κάτι που μοιάζει με ξεφούσκωτη μπάλα θαλάσσης ή μπάλα από τσαλακωμένα χαρτιά:

Η “Γη χωρίς νερό” έγινε viral, τις τελευταίες μέρες, κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου, χάρη στην εντυπωσιακή εμφάνισή της στο εν λόγω gif. Ωστόσο, ό,τι βλέπετε παραπάνω, δεν είναι μία απεικόνιση της Γης χωρίς νερό.
Όπως αποκαλύπτει ο αστρονόμος Phil Plait του Slate, πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα μοντέλο του γεωειδούς της Γης – του υποτιθέμενου, δηλαδή, σχήματός της, σε συμφωνία με το μέσο επίπεδο της θάλασσας και τη θεωρητική επέκτασή του πάνω και κάτω από τη στεριά.
 
Το παραπάνω gif είναι ένας απλός τρόπος να περιγραφεί το βαρυτικό πεδίο της Γης, το οποίο είναι ισχυρότερο σε ορισμένα σημεία. Στο γραφικό, το οποίο είναι δημιούργημα του Ales Bezdek, η βαρύτητα “τραβάει” κάθετα προς την επιφάνεια που απεικονίζεται.
 
Η πλάκα στο συγκεκριμένο “λάθος του internet”, όπως σημειώνει ο Plait, είναι ότι αναπαράγει το ακριβώς αντίθετο από ό,τι ισχύει, καθώς το gif αναπαράγεται ως “η Γη χωρίς νερό”, ενώ στην πραγματικότητα, απεικονίζει τη Γη όπως θα ήταν εάν η επιφάνειά της έρεε ελεύθερα σαν υγρό.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ακόμα απορία πώς θα έμοιαζε η Γη χωρίς νερό, ιδού:

Φωτογραφία:

earthΤο σύνολο του νερού στη Γη, αν συγκεντρωνόταν σε μία τεράστια σταγόνα – Graphic by Howard Perlman, USGS – globe illustration by Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution – Adam Nieman.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου