Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Δάμων Δαμωνίδης, ο διδάσκαλος του Περικλή

Ο Δάμων γεννήθηκε και έζησε τον 5ο π.χ στον Αττικό δήμο της Όας πατέρας του ήταν ο Δαμωνίδης ή Δημωνίδης και από νωρίς έδειξε την έφεση του προς την αρμονία (όπως ονομάζονταν η μουσική στην αρχαία Ελλάδα). Δάσκαλός του ήταν ο Αγαθοκλής που από νωρίς διέβλεψε την αξία του Δάμωνα στην μουσική. Η Αθήνα εκείνη την εποχή ήταν το πανεπιστήμιο της οικουμένης, καθώς μαζεύτηκε εκεί πλήθος σοφών από όλα τα μήκη και πλάτη του Ελληνικού κόσμου. Ήταν μετά την περίοδο των νικηφόρων μηδικών πολέμων που τόση περηφάνια γέμισε τους Έλληνες.

Ο Δάμων εξελίσσονταν συνεχώς κάτω από τις οδηγίες του σοφού δασκάλου του Αγαθοκλή. Χαρακτηρίστηκε από την εποχή που ζούσε ήδη ως "χαριέστατος των ανδρών" και όχι μόνο για την μουσική του παιδεία αλλά και για το πνεύμα του. Γνώριζε πολλούς σημαντικούς άνδρες της εποχή του, ένας από αυτούς ήταν και ο Σωκράτης του οποίου από τι λέγεται υπήρξε και μαθητής τους. Ίσως νυμφεύθηκε την Αγαρίστη αν και δεν είναι ξεκάθαρο.

Η φήμη τού ήταν τέτοια που έφθασε να είναι διδάσκαλος του Περικλέους και μετέπειτα συμβουλάτορας του. Ο Δάμων ως σοφιστής είχε πολλούς μαθητές που τους μυούσε στα μυστικά του λόγου, της πειθούς και πως εν τέλει να γίνουν άξιοι ρήτορες. Η φιλία του με τον Περικλή προκάλεσε τον εξοστρακισμό του το 450-440 π.χ και την εξορία του από την πατρίδα του που τόσο πολύ αγαπούσε. Ο Δάμων επίσης θεωρούνταν ως ο φρονιμότερος πολίτης της εποχής του, επίσης είχε φίλο του τον σοφιστή Πρόδικο τον Κείο (νήσος Κέα), που ήταν ένας από τους πιο γνωστούς σοφιστής και ρήτορας της εποχή του.

Όταν γύρισε για να αυξήσει τις γνώσεις του εντάχθηκε στον κύκλο των μαθητών του Σωκράτους, της κορυφής δηλαδή της φιλοσοφίας στην Αθήνα εκείνη την περίοδο. Ο Σωκράτης ήταν ήδη τότε στην ακμή της δράσης του. Ο Δάμων απορροφούσε σαν σφουγγάρι τις γνώσεις από τον σοφό δάσκαλο. Από τα έργα που έγραψε ο Δάμων για διάφορα θέματα πάνω στην μουσική και στην σοφιστική έχουν σωθεί πολύ λίγα αποσπάσματα που μας δείχνουν όμως το ήθος και την αξία του ανδρός που κόσμησε με την παρουσία του την κλασσική περίοδο του Ελληνισμού.

Δεν γνωρίζουμε πως τελείωσε ο βίος του Δάμωνος ή τους τίτλους από τα έργα που έγραψε, το μόνο σίγουρο είναι πως άφησε το δικό του σημαντικό σημάδι στην σοφία και στην τέχνη των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου