Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Τρεις τεχνικές συγχώρεσης

Η συγχώρεση δεν είναι ένα ζήτημα για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο.
Είναι ένα ζήτημα του να κάνεις το σωστό πράγμα.


Μιλώντας για τη συγχώρεση και τα ευεργετήματα της, χρειάζεται επίσης να συζητήσουμε πώς να συγχωρούμε! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που ξέρουν για τη συγχώρεση, αλλά δεν ξέρουν όλοι πώς να συγχωρούν! Δεν είναι πάντα εύκολο να συγχωρούμε και να ξεχνάμε και να προχωράμε, ειδικά εάν τα αποτελέσματα του δυσμενούς γεγονότος είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τη ζωή ενός ατόμου, για το γάμο ή την οικογένεια. Μικρός ή μεγάλος, μηδαμινός ή μαζικός, το κλειδί είναι να ξέρουμε πώς να συγχωρούμε και να είμαστε ικανοί να απαλλαγούμε από το θυμό και το πόνο από το σύστημα μας για να απελευθερωθούμε. Αλλιώς, μπορεί να στερέψουμε μακροπρόθεσμα…

Στη πραγματικότητα υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να μας δείξουν πώς να συγχωρούμε και μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα δυσμενή γεγονότα και να συνεχίσουμε να ζούμε και να αγαπάμε.

Πώς να συγχωρείτε? Μέθοδος 1

Αυξήστε την αγάπη

Συχνά εστιαζόμαστε τόσο πολύ στα προβλήματα και στις διαφορές που ξεχνάμε πολλές από τις καλές στιγμές που περάσαμε με τους φίλους μας, τα μέλη της οικογένειας και τους συναδέλφους. Έτσι, αντί να νιώθουμε χαρούμενοι και ευγνώμων, συχνά νιώθουμε δυσαρεστημένοι.

Πολλές φορές, πληγωνόμαστε από τους αγαπημένους μας και τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας παρά από τους ξένους, και ο λόγος είναι οι στενές επαφές που έχουμε μαζί τους.

“Όταν δυο άνθρωποι αλληλεπιδρούν στενά, υπάρχει προστριβή. Το λιπαντικό είναι η Αγάπη-υπό τη μορφή Σκέψεων Αγάπης, Συναισθημάτων Αγάπης, Λέξεων Αγάπης και Ενεργειών Αγάπης.”    

Σημαίνει ότι προστριβές, διαφωνίες και διενέξεις είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν σε κάθε σχέση. Πώς να συγχωρείτε?! Αυξήστε την αγάπη!

Όταν υπάρχει αγάπη, θα υπάρχει περισσότερη ειλικρίνεια, περισσότερη θυσία και περισσότερη συγχώρεση.

Σκεφτείτε το τρόπο που χειρίζεστε τα παιδιά όταν κάνουν λάθη. Δεν θυμώνετε πολύ γιατί τα αγαπάτε τόσο πολύ. Έτσι, εάν επεκτείνουμε αυτή την αγάπη προς όλα τα μέλη της οικογένειας, φίλους και συναδέλφους, δεν θα είμαστε τόσο πολύ θυμωμένοι και ενοχλημένοι όταν κάνουν λάθη και ο λόγος είναι η ενέργεια αγάπης που λειτουργεί ως λιπαντικό.

Δεν μπορείς να συγχωρείς χωρίς αγάπη. 

Πώς να συγχωρείτε? Μέθοδος 2

Σκεφτείτε τον Εαυτό σας στη Θέση του Άλλου
Χρειάζεται να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά. Είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα και κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος.

Έτσι όλοι μας κάνουμε λάθη και στη πραγματικότητα τα λάθη είναι μέρος της ζωής και της εξέλιξης. Μην κάνετε μεγάλη φασαρία όταν εσείς ή οι άλλοι κάνουν λάθη. Απλά μάθετε πώς να συγχωρείτε!
Χωρίς λάθη πώς μπορούμε να μάθουμε τα διδάγματα μας και να μεγαλώσουμε?! Λάθη είναι βέβαιο ότι θα συμβούν αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθετε από αυτά και να μην κάνετε το ίδιο λάθος ξανά και ξανά.

Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή πληγώνεστε ή έχετε μια διένεξη πριν αντιδράσετε αμέσως, περιμένετε μια στιγμή και σκεφτείτε την κατάσταση από διάφορες οπτικές γωνίες. Προσπαθήστε να αναλύσετε γιατί το άτομο συμπεριφέρεται έτσι, ποια θα μπορούσαν να είναι τα προβλήματά του, γιατί νιώθετε θυμωμένος και ποια θα ήταν η σωστή ενέργεια και πως να συγχωρείτε.

Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου.

Συχνά οι άνθρωποι που πληγώνουν συνέχεια τους άλλους είναι αδύναμοι εσωτερικά και έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Προσπαθήστε να συμπάσχετε μαζί τους.

Και καταλάβετε ότι αντιδρώντας στη μέση μιας διαφωνίας δεν θα βοηθήσει τη κατάσταση δεδομένου ότι ο καθένας λειτουργεί σε συναισθηματικό επίπεδο. Εξηγώντας και προσπαθώντας να πείσετε για τις ενέργειές σας δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να ηρεμήσετε την κατάσταση και να περιμένετε για τη κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε για το θέμα όταν και οι δυο είστε ήρεμοι και άγρυπνοι. Τη στιγμή που αναλύσατε τη δυσμενή εμπειρία και μάθατε τα διδάγματα, ξεχάστε το και προχωρήστε!

Πώς να συγχωρείτε? Μέθοδος 3

Απελευθερώστε το θυμό

Μερικές φορές παρά του ότι σκέφτεστε, αναλύετε και πείθετε το εαυτό σας να καταλάβει, να συγχωρέσει και να ξεχάσει το γεγονός του παρελθόντος, ακόμη νιώθετε θυμωμένοι μέσα σας. Πώς να συγχωρείτε όταν νιώθετε ακόμη θυμωμένοι?! Χωρίς να απελευθερώσετε το θυμό και όλα τα αρνητικά συναισθήματα, η συγχώρεση δεν θα ολοκληρωθεί.

Έχετε την ελευθερία να βυθιστείτε στη λάσπη ή να Αγαπήσετε ξανά, να Ζήσετε και να είστε Ευτυχείς!     

Για να απελευθερωθείτε από το συναίσθημα του πόνου ή του θυμού υπάρχουν τεχνικές διαθέσιμες.
Μια από τις τεχνικές είναι να γράψετε ένα γράμμα στον παραβάτη ή απλά ένα γράμμα περιγράφοντας την κατάσταση και τα συναισθήματα σας και να το σκίσετε ή να το κάψετε όταν τελειώσετε.

Με τη διαδικασία της γραφής του γράμματος, ο θυμός και η δυσαρέσκεια σας θα απελευθερωθούν με τη μορφή των λέξεων. Καίγοντας το γράμμα, στη συνέχεια, εσείς, βασικά, καθαρίζετε ή εξαγνίζετε το σύστημα σας από τέτοιες ενέργειες.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθετε πιο ανάλαφρος, ευτυχισμένος και ανακουφισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου