Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Το σωσίβιο είναι επικίνδυνο

Το σωσίβιο είναι επικίνδυνο«Το σωσίβιο είναι επικίνδυνο για τη ζωή σας»
Εάν έχετε σιλουέτα σε σχήμα μήλου και όχι σε σχήμα αχλαδιού, με τάση να σχηματίζονται «παχάκια» γύρω από τη μέση σας και σταδιακά δημιουργούν ένα «χαριτωμένο» σωσίβιο, σίγουρα γνωρίζετε πόσο πολύ δύσκολο είναι να απαλλαγείτε από αυτό. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πόσο πραγματικό επικίνδυνο είναι το «σωσίβιο» (περισσότερο από το λίπος στους μηρούς ή στα οπίσθια), επειδή αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα ακόμη σοβαρότερα. Δυστυχώς όταν το λίπος εγκαθίσταται στη μέση σας, ακόμη και αυστηρή δίαιτα και άσκηση σπάνια έχουν αποτέλεσμα.
Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος που μπορεί να αποδώσει! Ο τρόπος αυτός, όχι μόνον θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το «σωσίβιό σας» αλλά θα συμβάλλει, μαζί με την δική σας προσπάθεια, να αποτραπούν προβλήματα υγείας στο μέλλον.
Βραχυπρόθεσμα: Θα έχετε καλύτερη εμφάνιση!
Μακροπρόθεσμα: Μπορείτε να ζήσετε περισσότερο!
Είναι τόσο απλό!! Πώς; Ο στόχος είναι να αλλάξει η βιοχημεία του οργανισμού σας, έτσι ώστε να λάβει το μήνυμα ότι «όλα είναι καλά» – «όλα είναι σε τάξη» και να αφήσει το λίπος να φύγει και όχι να αποθηκευτεί γύρω από την μέση σας.

Ποια είναι η αιτία;
Ο κύριος λόγος που ορισμένα άτομα συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος γύρω από την μέση τους, ενώ άλλοι όχι, είναι λόγω της δράστης της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Εκατομμύρια χρόνια πριν, το ανθρώπινο σώμα σχεδιάστηκε για να αντιδρά γρήγορα στους κινδύνους. Όπως τα άγρια ζώα βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, έτσι και ο άνθρωπος έπρεπε να μπορεί να αγωνιστεί, να παλέψει ή να τρέξει αμέσως, εάν βρισκόταν σε κίνδυνο. Όταν ο εγκέφαλος πιστεύει ότι η ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο προχωρεί αυτομάτως στην απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Αυτή η αντίδραση είναι απίστευτα έξυπνη και πολύ αποδοτική.
Παρέχει άμεση ενέργεια για 5-10 λεπτά που δίνει την δυνατότητα στο ανθρώπινο σώμα να αντιδράσει πολύ γρήγορα σε επικίνδυνες καταστάσεις. Στην εποχή μας, πολλά άτομα ζουν κάτω από την επίδραση του χρόνιου άγχους (στρες). Αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα:
Στην καθυστερημένη άφιξη του τρένου με συνέπεια την αργοπορία σας από π.χ. ένα σημαντικό ραντεβού, Στο αυξανόμενο χρέος στην Τράπεζα, Τους εκνευριστικούς συναδέλφους στην εργασία, Τις οικογενειακές διαφορές και … Στο πραγματικά απειλητικό για τη ζωή του ανθρώπου άγχος (στρες). Γι΄αυτό αντιδρά ακριβώς το ίδιο σε όλα. Το πρόβλημα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι ότι το άγχος είναι σχεδόν συνεχές και δεν έρχεται μόνον όταν κάτι σοβαρό μας συμβαίνει.
Εάν λοιπόν δεν έχετε κάποια έντονη σωματική φυσική αντίδραση (όπως το σώμα σας περιμένει να κάνετε), όλη αυτή η έξτρα ενέργεια, με την μορφή του λίπους και της γλυκόζης, μη έχοντας πουθενά αλλού να πάει, θα «καθίσει» στο σώμα σας. Έντονη επιθυμία για φαγητό που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Μετά από ένα αγχωτικό γεγονός, τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα συχνά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας εξαιρετικά την όρεξη, επειδή ο οργανισμός σκέφτεται ότι θα πρέπει να εφοδιαστεί με καύσιμα μετά από το στρεσογόνο γεγονός.
Αυτό σημαίνει ότι κάτω από συνεχή πίεση, αρκετά συχνά, οι άνθρωποι αισθάνονται συνεχώς πεινασμένοι. Ακόμη χειρότερα, το σώμα τους, τους προτρέπει να κάνουν απόθεμα από «ειδική» τροφή που θεωρεί ότι θα είναι πιο χρήσιμη μετά από όλη αυτή την «δραστηριότητα»: Η ειδική αυτή τροφή συνήθως είναι υδατάνθρακες (όπως ζάχαρη) και λίπη. Είναι ακριβώς το είδος της τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, του «fast food» για το οποίο πολλά άτομα έχουν έντονη επιθυμία.

Γιατί το λίπος εγκαθίσταται γύρω από τη μέση!
Αν δεν πολεμήσετε ή δεν τρέξετε (όπως το σώμα σας περιμένει να κάνετε), το λίπος και η περίσσια γλυκόζης μέσα στο σύστημά σας, θα εναποτεθεί ως λίπος γύρω από την μέση σας. Και εάν φάτε κάτι ζαχαρούχο ή λιπαρό ως συνέπεια του μετά – στρες κύματος όρεξης που θα σας κατακλίσει, το βάρος που θα πάρετε από αυτό θα καθίσει επίσης γύρω από την μέση σας. Ο λόγος που το λίπος στοχεύει την μέση σας είναι επειδή η μέση είναι κοντά στο συκώτι, από όπου μπορεί πιο γρήγορα να μετατραπεί και πάλι σε ενέργεια, εάν χρειαστεί. Εκεί το σώμα εξασφαλίζει την προστασία που θα χρειαστεί για την επόμενη επίθεση στρες.
Η αλήθεια είναι ότι το σώμα απλά και μόνον προσπαθεί να βοηθήσει. Για να συνεχίσει να παρέχει την ενέργεια που νομίζει ότι χρειάζεστε, προσπαθεί να κρατήσει μια βολική αποθήκη λίπους έτοιμη για άμεση χρήση και δημιουργεί πόθο για ειδικές τροφές αυξάνοντας την όρεξη, για να εξασφαλιστεί η καλή τροφοδότηση του οργανισμού με τα αναγκαία καύσιμα.

Έχετε άγχος; (στρες)
Εάν εντοπίσετε τον εαυτό σας στην παρακάτω λίστα, τα επίπεδα της κορτιζόλης σας είναι πιθανό να είναι υψηλά:
• Τάση να κερδίζετε λίπος στην κοιλιά
• Αυξημένη όρεξη
• Αυξημένη έντονη επιθυμία για ψωμί, καφεΐνη, αλκοόλ, γλυκά, σοκολάτα, κέικ, (οποιοσδήποτε συνδυασμός υδατανθράκων και λιπών όπως σοκολάτα και κέικ, έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες)
• Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι χαμηλό (έχετε συχνά κρυολογήματα και λοιμώξεις)
• Πονοκέφαλοι
• «Τρώτε» τα νύχια σας
• «Τρίζετε» τα δόντια σας
• Υψηλή χοληστερόλη (εάν δεν το γνωρίζετε, να τα ελέγξετε)
• Διακυμάνσεις σακχάρου στο αίμα
• Πεπτικά προβλήματα (όπως φούσκωμα και μετεωρισμός)
• Πόνοι στο στήθος (θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας εάν έχετε πόνους στο στήθος, αλλά η επίδραση των ορμονών του στρες μπορεί να μιμηθεί τα καρδιακά προβλήματα)
• Μυϊκοί πόνοι και πόνοι γενικώς
• Πόνοι στους ώμους και στον αυχένα (οι ορμόνες του στρες διατηρούν ορισμένους μύς τεταμένους έτοιμους για μάχη ή φυγή)
• Απώλεια μαλλιών
• Ανωμαλίες στην περίοδο ή καθόλου περίοδο
• Δυσκολία στην συγκέντρωση ή αμνησία
• Κατάθλιψη
• Έντονα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα (PMS)
• Βραδύς μεταβολισμός (γεγονός που σε γενικές γραμμές καθιστά πιο δύσκολο να χαθεί βάρος)
• Χαμηλή σεξουαλική διάθεση
• Κόπωση, αλλά αδυναμία να κοιμηθείτε καλά
• Ξυπνάτε στην μέση της νύχτας, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε πάλι και στην συνέχεια απεγνωσμένα θέλετε να συνεχίσετε τον ύπνο το πρωί την ώρα που όμως θα πρέπει να σηκωθείτε.

Έχετε κάποιο πρόβλημα;
Για την μέτρηση του λίπους γύρω από την μέση, ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Η καλύτερη μέτρηση είναι η διαφορά στο μέγεθος μεταξύ της μέσης και των γοφών σας. Αυτό είναι το αληθινό μέτρο του λίπους γύρω από την μέση και ο καλύτερος δείκτης του κατά πόσον θα έχετε την ευκαιρία να αποφύγετε τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με αυτό.
Μετρηθείτε: Με μία μεζούρα μετρήστε την μέση σας (στο στενότερο σημείο) και στην συνέχεια μετρήστε τους γοφούς σας (στο φαρδύτερο σημείο). Υπολογίστε (διαιρώντας την μέση με τους γοφούς) και βρείτε την αναλογία. Παράδειγμα:
Μέση 86 εκατοστά (34 inches) διαιρούμενο με Γοφούς 94 εκατοστά (37 inches) = 0.91
Εάν ο υπολογισμός σας δίνει αποτέλεσμα μεγαλύτερο από 0.80 τότε έχετε επίσημα σιλουέτα «μήλου» και θα πρέπει να αναλάβετε αμέσως δράση. Για τους άνδρες η ζώνη κινδύνου είναι όταν ξεπερνά το 0.95

Γιατί το σωσίβιο είναι επικίνδυνο για την υγεία;
Το λίπος στο σώμα δεν συμπεριφέρεται παντού με τον ίδιο τρόπο. Ενδεχομένως το λίπος γύρω από τη μέση να έχει αποκλειστικά τον δικό του τρόπο σκέψης. Είναι δεδομένο ότι αυτό το «τοξικό λίπος» είναι πολύ περισσότερο μεταβολικά ενεργό από το λίπος που βρίσκεται οπουδήποτε αλλού, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο, όπως προαναφέρθηκε, καρδιακών παθήσεων, υψηλής πίεσης του αίματος, την πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και άλλες σοβαρές παθήσεις. Ένα όμως από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκαλεί είναι: Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Όταν αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα (αποτέλεσμα του άγχους ή της διατροφής), ο οργανισμός απελευθερώνει ινσουλίνη για να βοηθήσει στην μετακίνηση της γλυκόζης από το αίμα προς τα κύτταρα όπου θα μετουσιωθεί σε ενέργεια.
Αλλά εάν δεν χρειάζεστε αυτή την ενέργεια (για να πολεμήσετε ή για να τρέξετε), ο προεπιλεγμένος μηχανισμός είναι η αποθήκευση της γλυκόζης ως λίπος. Εάν το άγχος συνεχίζεται (όπως συνήθως γίνεται), τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν υψηλά και ο οργανισμός ενεργοποιεί την παραγωγή σακχάρου στο συκώτι και στους μύες ώστε να παραχθεί επί πλέον καύσιμο (ενέργεια).
Ως αποτέλεσμα έχουμε την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης για να διαχειριστεί αυτή την επιπλέον γλυκόζη στο αίμα. Με όλες αυτές τις υπερωρίες, ο οργανισμός απλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη με τον ίδιο τρόπο που συνήθιζε (προ άγχους), με συνέπεια την πιθανότητα να αποκτήσετε δυσανεξία στην ινσουλίνη ή αλλιώς: Αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ποιες είναι οι επιλογές σας:
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απαλλαγείτε από αυτό το επικίνδυνο και αντιαισθητικό σωσίβιο. Αποτελείται από απλές αλλαγές στον τρόπο που:
1.Τρώτε
2.Παίρνεται συμπληρώματα διατροφής
3.Προσεγγίζετε το άγχος σας
4.Γυμνάζεστε
Εάν ακολουθήσετε ακριβώς αυτές τις οδηγίες για διάστημα 3 μηνών, είναι σίγουρο ότι θα δείτε μία εξαιρετικά σημαντική αλλαγή στο σχήμα του σώματός σας και βεβαίως θα βελτιωθεί πολύ η μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Τρώτε υγιεινά – ΜΗΝ κάνετε δίαιτα !!
Υπάρχει μία πιθανότητα ο τρόπος διατροφής σας υποσυνείδητα να πληροφορεί το σώμα σας ότι είναι κάτω από πίεση (στρες). Αν περιορίσετε την τροφή σας ή μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, τότε το σώμα σας αναπόφευκτα σκέφτεται ότι «θα πεινάσω» και αυτό του προκαλεί άγχος. Θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας για να διατηρήσει, τα πολύτιμα για εκείνον, αποθέματα λίπους που έχετε. Επιπλέον, εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας παρουσιάζουν διακυμάνσεις (όπως συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες), το σώμα σας θα απελευθερώσει αδρεναλίνη που είναι η ίδια ορμόνη που απελευθερώνει όταν βρίσκεται σε άγχος (στρες).
Για άλλη μια φορά ενθαρρύνεται το σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος. Η λύση είναι να βρούμε έναν τρόπο διατροφής που να πληροφορεί το σώμα ότι «όλα είναι καλά» και να το καθησυχάζει ότι δεν βρίσκεται κάτω από πίεση – άγχος.

Πρόγραμμα διατροφής 3 μηνών
Ο στόχος είναι να ακολουθήσουμε κατά 80% το πρόγραμμα σωστής διατροφής και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα 20% για τις ανθρώπινες ατασθαλίες μας.
Δεν μιλάμε για «καλά» και «κακά» τρόφιμα γιατί αυτό προκαλεί ενοχές. Αντί αυτού θα προσπαθήσουμε να σκεπτόμαστε το φαγητό μας ως: «Υγιεινό» ή «Ανθυγιεινό» Προσπαθήστε να επιμείνετε σε αυτούς τους απλούς κανόνες:

1) Σταματήστε να κάνετε δίαιτα: Σταματήστε να κάνετε δίαιτα (ναι είναι αλήθεια!) και μη μετράτε θερμίδες, αλλιώς το σώμα σας θα σκεφθεί ότι «θα πεινάσω» και θα αυξήσει τα επίπεδα του στρες (που συμβάλλουν στην αποθήκευση λίπους).
Εάν παραλείψετε το πρωινό εντελώς, το σώμα σας καταγράφει αμέσως την πείνα και προσκολλάται σφιχτά προστατεύοντας τις αποθήκες του λίπους του.

2) Τρώτε λίγο και συχνά: Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας καθώς και τα επίπεδα ενέργειας, τρώγοντας κάτι κάθε τρείς ώρες. Απλά τρώτε Πρωινό, Μεσημεριανό και Βραδινό καθώς και ένα σνακ ενδιάμεσα στο πρωινό και ένα ακόμη στα μέσα του απογεύματος και μην αφήνετε περισσότερο από 3 ώρες ανάμεσα σε όλα αυτά τα γεύματα.
Βεβαίως προσπαθήστε να μην τρώτε υδατάνθρακες μετά από τις 6 το απόγευμα. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η μεγάλη σας επιθυμία για γλυκά και παρόμοια είδη. Καθώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα θα σταθεροποιούνται, οι εναλλαγές της διάθεσής σας δεν θα είναι πια τόσο έντονες. Τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώνονται και εσείς αυτόματα αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι και πιο ήρεμοι.

3) Καταργείστε την ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αποφύγετε τις τροφές που ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας γιατί στην συνέχεια καθώς το σάκχαρο πέφτει, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη για να το σταθεροποιήσει και πάλι. Σαν εναλλακτική λύση μπορείτε να τρώτε προϊόντα από σιτάρι ολικής αλέσεως.

4) Προσθέστε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα: Η πρωτεΐνη επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι επεξεργάζεται την τροφή, όπως επίσης επιβραδύνει το γρήγορο πέρασμα των υδατανθράκων από αυτό. Όσο το συντομότερο προσθέσετε μία πρωτεΐνη (ζωική ή φυτική) στους υδατάνθρακες που τρώτε, τόσο αλλάζετε προς έναν πιο αργό ρυθμό απελευθέρωσης των υδατανθράκων και αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Οι πρωτεΐνες βοηθούν στον έλεγχο της ινσουλίνης, επειδή επιβραδύνουν τον ρυθμό της πέψης. Επίσης προωθούν την παραγωγή γλυκογόνου, το οποίο λειτουργεί με αντίθετο τρόπο από την ινσουλίνη, αυξάνοντας την γλυκόζη του αίματος και ενθαρρύνοντας το σώμα να κάψει λίπος για να παράγει ενέργεια.

5) Τρώτε Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα: Μία δια βίου διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να σημαίνει ότι καταναλώνετε λιγότερο κορεσμένο λίπος, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, άθελά τους, έχουν σοβαρές ελλείψεις στα Καλά Λιπαρά – τα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα (EFAs) είναι απαραίτητα και μπορείτε να τα πάρετε μόνον από την διατροφή σας. Ο οργανισμός σας δεν μπορεί να τα κατασκευάσει, έτσι πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή. Τα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα είναι εξαιρετικά σημαντικά και μπορούν να σας βοηθήσουν με τους εξής τρόπους:
• Μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, καθιστώντας έτσι τους υδατάνθρακες ακόμη πιο «βραδείας απελευθέρωσης».
• Θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας.
• Θα βοηθήσουν να διαχειρίζεστε καλύτερα την ινσουλίνη.
• Μειώνουν τις φλεγμονές.

6) Μην τρώτε «στο πόδι» Αυτό δίνει στο σώμα σας το μήνυμα ότι ο χρόνος είναι «σπάνιος», είστε υπό πίεση και άγχος. Επιπλέον, το πεπτικό σας σύστημα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Βρείτε ένα σημείο να καθίσετε και να φάτε το φαγητό σας όσο το δυνατόν πιο ήρεμα.

7)Προσέξτε τι πίνετε Κόψτε όλα τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και ζάχαρη και μειώστε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ (διακόψτε εντελώς για έναν μήνα, εάν μπορείτε).

8) Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: Εάν έχετε πάρει πραγματικά σοβαρά την αλλαγή στο σχήμα του σώματός σας, θα πρέπει να δείτε πλέον τις τροφές και το φαγητό σαν τρόπο ζωής έτσι ώστε η υγιεινή, ευχάριστη διατροφή να γίνει συνήθεια, κάτι που θα κάνετε κάθε μέρα, χωρίς καν να το σκέφτεστε, ακριβώς όπως με τον καθαρισμό των δοντιών σας.
Ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη σας ενάντια στο λίπος: Συμπληρώματα διατροφής ! Ένας αριθμός χημικών αντιδράσεων εμπλέκονται στην μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια αντί για λίπος. Αυτές οι αντιδράσεις ελέγχονται από ένζυμα, τα οποία επίσης εξαρτώνται από ορισμένες Βιταμίνες και Μέταλλα που βρίσκονται στον οργανισμό. Εάν κάποιος έχει έλλειψη σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες, ο οργανισμός του θα δυσκολευτεί πολύ να αποβάλλει τα «παχάκια» γύρω από την μέση.

Χρώμιο
Ένα από τα πιο σημαντικά Μέταλλα για να αλλάξετε το σχήμα μήλου του σώματός σας! Το Μέταλλο αυτό είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του σακχάρου. Βοηθά την ινσουλίνη να προωθήσει την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα. Χωρίς Χρώμιο, η ινσουλίνη είναι λιγότερο αποτελεσματική στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται.

Μαγνήσιο
Γνωστό ως «το ηρεμιστικό της φύσης», το Μαγνήσιο ηρεμεί τα επινεφρίδια και βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην παραγωγή και την δράση της ινσουλίνης.

Ψευδάργυρος
Εξαιρετικά σημαντικό Μέταλλο, αναγκαίο για την παραγωγή των ορμονών του στρες, της ινσουλίνης και των ορμονών του φύλλου. Η έρευνα έχει δείξει ότι συμπληρώματα με Ψευδάργυρο βοηθούν στον έλεγχο της κορτιζόλης.

Βιταμίνη C
Γνωρίζουμε ότι η Βιταμίνη C εμπλέκεται στον μεταβολισμό της γλυκόζης και ότι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ «Άτομα με Διαβήτη έχουν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις Βιταμίνης C – μέχρι και 30%». Η Βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των επινεφριδίων. Όσο περισσότερη κορτιζόλη παράγεται, τόσο περισσότερη Βιταμίνη C χρησιμοποιείται. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν καλά επίπεδα Βιταμίνης C καίνε 30% περισσότερο λίπος όταν ασκούνται.

Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β
Είναι γνωστές ως «οι Βιταμίνες του άγχους» και είναι σημαντικό να λαμβάνονται για θρέψη και ήρεμη λειτουργία των επινεφριδίων. Οι Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β έχουν επίσης θετική επίδραση στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα επειδή είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Συνένζυμο Q10 (CO Q10)
Είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας και τον φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων. Βοηθά στην μετατόπιση του λίπους που βρίσκεται στην περιοχή γύρω από την μέση επειδή απελευθερώνει ενέργεια από την καύση του λίπους. Έχει επίσης έναν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βοηθώντας στην μείωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης, βελτιώνοντας έτσι την Αντίσταση στην ινσουλίνη.

Άλφα Λιποϊκό Οξύ
Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παράγεται από τον οργανισμό και είναι ένας συν-παράγοντας ζωτικής σημασίας για τις αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας. Ο ρόλος του είναι να απελευθερώσει την ενέργεια από την καύση της γλυκόζης. Η επιπλέον γλυκόζη καίγεται, έτσι ο οργανισμός απελευθερώνει λιγότερη ινσουλίνη με αποτέλεσμα το σώμα να αποθηκεύει λιγότερο λίπος. Βοηθά καθιστώντας τους ιστούς πιο ευαίσθητους στην ινσουλίνη, έτσι ώστε η ινσουλίνη να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της προωθώντας την γλυκόζη στα κύτταρα και όχι αποθηκεύοντάς την σαν λίπος.

Αμινοξέα
Είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και ένας αριθμός από αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια του λίπους γύρω από την μέση, επειδή μπορεί να βοηθήσουν κάνοντας τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Μία άλλη σημαντική ομάδα αμινοξέων εμπλέκεται στην διαδικασία της εξισορρόπησης του οργανισμού από την δράση των ορμονών του στρες. Τα πιο σημαντικά αμινοξέα είναι: Ν-ακετυλο κυστεΐνη, καρνιτίνη, τυροσίνη, αργινίνη, γλουταμίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου