Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Εύκολες λύσεις για τις δύσκολες αποφάσεις

Κάποια στιγμή στη ζωή μας χρειάζεται να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις είτε για τα προσωπικά μας, τις φιλίες μας ή την πορεία ενός γάμου, είτε για τα επαγγελματικά μας. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα ή πρέπει να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση που θα φέρει αλλαγές στη ζωή μας καλό είναι να κάνουμε στον εαυτό μας 4 ερωτήσεις για να διαπιστώσουμε αν πήραμε τη σωστή απόφαση:

1. Τι θα συμβούλευα τους άλλους; Μερικές φορές κρατάμε τις καλύτερες και τις σοφότερες συμβουλές για τον σύζυγό μας, τα παιδιά μας ή τους φίλους μας. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε τι είναι καλύτερο για εμάς για αυτό κάθε φορά που πρέπει να αποφασίσουμε κάτι μπορούμε να βάλουμε κάποιον άλλο στη θέση μας. Τι θα τον συμβουλεύαμε να κάνει;

2. Τι θα ήθελα να αποφασίσουν τα παιδιά μου; Όταν παίρνουμε αποφάσεις για τα παιδιά μας πάντα βρίσκουμε πρακτικές λύσεις και σοφές συμβουλές. Αν σκεφτούμε τι θα θέλαμε να κάνει το παιδί μας αν βρισκόταν σε παρόμοιο δίλημμα τότε θα ήταν πιο εύκολο να πάρουμε μια απόφαση.

3. Τι θα έκανε η αγαπημένη μου ηρωίδα; Όλοι θαυμάζουμε κάποιον για τον χαρακτήρα του ή έχουμε ένα αγαπημένο ήρωα κάποιας ταινίας. Μπορούμε να υιοθετήσουμε τα καλά χαρακτηριστικά που θαυμάζουμε στους άλλους και να γίνουμε ηρωίδες στη δική μας ζωή, αν προσπαθήσουμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις αξίες μας.

4. Παίρνω μια απόφαση από αγάπη ή από φόβο; Σκεφτείτε καλά πριν από κάθε απόφαση και αναλύστε τα συναισθήματά σας: Εστιάζετε σε αυτά που θα χάσετε ή σε αυτά που θα κερδίσετε; Το κίνητρό σας είναι η ελπίδα ή σας τρομάζει το άγνωστο; Όταν σκεφτόμαστε τα θέλω μας και τα πρέπει μας συνδυαστικά για να πάρουμε μια απόφαση συνήθως προχωράμε μπροστά, όταν, όμως, αποφασίζουμε επηρεαζόμενοι από μια φοβία μας τότε είναι πιθανό να πάρουμε λάθος αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου