Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Εντοπίστηκε ασυνήθιστη δομή που μοιάζει με κύτταρο στο εσωτερικό του μετεωρίτη Nakhla

Ένα πολύ μικρό θραύσμα από μετεωρίτη με προέλευση τον Άρη, ηλικίας 1.3 δισεκατομμυρίων χρόνων, ίσως περιέχει αρκετές πληροφορίες για να στοιχειοθετήσει την ύπαρξη κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη ζωής σε κάποια στιγμή της ιστορίας του γειτονικού μας πλανήτη.

Όπως περιγράφουν σε δημοσίευση τους στο επιστημονικό περιοδικό Astrobiology, επιστήμονες από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισαν στο εσωτερικό του μετεωρίτη Nakhla μία ασυνήθιστη δομή που μοιάζει με κύτταρο. Την ανακάλυψη έκανε ο Δρ. Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο οποίος στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ίαν Λάιον, καθηγητή του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
«Σε πολλές πτυχές μοιάζει με απολίθωμα βιολογικού κυττάρου από τη Γη, η προέλευσή του όμως είναι αναμφισβήτητα από τον Άρη» λέει ο Δρ. Λάιον. «Σύμφωνα με την έρευνά μας μπορεί η δομή αυτή να μην ήταν κύτταρο, όμως περιείχε σίγουρα νερό το οποίο θερμάνθηκε, πιθανότατα ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης με αστεροειδή», κατέληξε.
«Σε πολλές πτυχές μοιάζει με απολίθωμα βιολογικού κυττάρου από τη Γη, η προέλευσή του όμως είναι αναμφισβήτητα από τον Άρη» λέει ο Δρ. Λάιον.
Η σημασία των ευρημάτων αυτών έγκειται στο γεγονός πως εντείνουν την πεποίθηση πως ο Άρης στο εσωτερικό του παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την εξέλιξη ζωής, ενώ δείχνουν πως στο παρελθόν οι συχνές προσκρούσεις αστεροειδών στην επιφάνεια του πλανήτη μπορούσαν να συντηρήσουν θερμά και υδρόφιλα περιβάλλοντα ευνοϊκά για τη ζωή.
Τμήμα της έρευνας αφορούσε στη σάρωση του μετεωρίτη με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές διατάξεις από γραφένιο, αποκαλύπτοντας με μεγάλη λεπτομέρεια την ατομική δομή των στρωμάτων εντός του Nakhla, δίνοντας έτσι περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του αλλά και καθοδήγηση για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές που αποσκοπούν να φέρουν στη Γη δείγματα από τον κόκκινο πλανήτη.
«Δείξαμε πως εκεί υπάρχουν οι συνθήκες για να υποστηρίξουν τη ζωή. Η ζωή όπως τη ξέρουμε, στη μορφή βακτηρίων για παράδειγμα, μπορεί να είναι εκεί απλά να μην την έχουμε βρει ακόμη», συμπλήρωσε ο Δρ. Λάιον.
Ο μετεωρίτης Nakhla έπεσε στη Γη από τον Άρη στις 28 Ιουνίου του 1911 στην Αίγυπτο. Ο βράχος εκτινάχθηκε από την επιφάνεια του Άρη περίπου 11 εκατομμύρια χρόνια πριν, πριν συντριβεί στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου