Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Πως να κάνετε κάποια αντικείμενα αόρατα

Πώς μπορείτε να κάνετε κάτι αόρατο, χωρίς τη χρήση ενός μανδύα; Αυτό το εύκολο πείραμα ακριβώς ποια μπορεί να είναι η «λύση».
Ένα νέο βίντεο στο YouTube από το At-Bristol, ένα κέντρο επιστημών στην Αγγλία, δείχνει πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φως για να κάνετε κάτι να εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι γυαλιά πυρέξ και μια γλυκαντική ουσία που ονομάζεται γλυκερόλη - αν δεν μπορείτε να τη βρείτε, φυτικό έλαιο και απλό λάδι baby oil μας κάνει επίσης. Μπορεί να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι γάντια επίσης, επειδή το πείραμα μπορεί να είναι λίγο κολλώδης.
"Εδώ έχω ένα ποτήρι γεμάτο με γλυκερίνη," ο εκπαιδευτικός των επιστημών Ross Exton λέει στο βίντεο. "Αν πάρω ένα πυρέξ δοκιμαστικό σωλήνα και τον τοποθετήσω μέσα στο ποτήρι, μπορούμε ακόμα να τον δούμε, λόγω του αέρα στο σωλήνα - αλλά αν το βουτήξουμε ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, εξαφανίζεται."
Καταπληκτικό.
Αλλά, όπως εξηγεί ο Exton, ο λόγος γι αυτό δεν είναι η μαγεία. Δείτε, σε ένα ποτήρι κανονικό νερό, "όπως το φως περνά από το ένα υλικό στο άλλο, αλλάζει ταχύτητα και κατεύθυνση," λέει ο Exton  στο βίντεο, "μας επιτρέπει να δούμε τις άκρες του σωλήνα."
Αυτό συμβαίνει γιατί το ποτήρι και το νερό έχουν διαφορετικό τον λεγόμενο δείκτη διάθλασης, που σημαίνει ότι το φως ταξιδεύει μέσα από αυτά σε διαφορετικές ταχύτητες.
Αυτό που κάνει τη γλυκερίνη τόσο ξεχωριστή είναι ότι έχει τον ίδιο δείκτη διάθλασης, όπως το πυρέξ - έτσι ώστε όταν το φως διέρχεται μέσα από ένα ποτήρι γεμάτο γλυκερόλη, δεν αλλάζει την ταχύτητα και την κατεύθυνση. Και ως εκ τούτου, δεν αποκαλύπτεται ο κρυμμένος μέσα δοκιμαστικός σωλήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου