Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Συσκευές που υπήρχαν πριν την ανακάλυψη και την εφαρμογή του Ραντάρ


Σε όλους μας είναι γνωστές οι αρχές λειτουργίας και οι διάφορες εφαρμογές του ραντάρ.
Σήμερα, πάνω στις αρχές αυτές, βασίζονται μια πληθώρα στρατιωτικών και όχι μόνο εφαρμογών, είτε αυτές έχουν αποστολή την έγκαιρη προειδοποίηση επερχόμενου αεροσκάφους, είτε παρατήρησης καιρικών φαινομένων.

Το ραντάρ λοιπόν είναι ένα σύστημα ελέγχου αντικειμένων και μετρά την απόσταση, το ύψος, την διόπτευση και την ταχύτητα του αντικειμένου που ανιχνεύεται. Το RADAR (RAdio Detection And Ranging) αναπτύχθηκε μυστικά πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ και χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις ένοπλες δυνάμεις και των συμμάχων αλλά και των Γερμανών.
Τι γινόταν όμως πριν την ανακάλυψη και την εφαρμογή του Ραντάρ;
Είναι άξιο προσοχής να δούμε πως και με τι συσκευές, οι στρατοί, πριν από τον Β’ ΠΠ, προσπάθησαν να έχουν έγκαιρη προειδοποίηση για τα επερχόμενα αεροσκάφη.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ένα από τα πρώτα ακουστικά συστήματα, που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο αμέσως μετά τον Α’ ΠΠ.
Και σε αυτήν την εικόνα ένα από τα Ιαπωνικά ακουστικά συστήματα εντοπισμού αεροσκαφών. Στην φωτογραφία φαίνεται ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο να επιθεωρεί τα γιγάντια ακουστικά συστήματα και τα Α/Α πυροβόλα στο βάθος.
Βέβαια ενώ οι επιστήμονες ερευνούσαν τις αρχές των μικροκυμάτων, οι ακουστικοί αισθητήρες εκείνη την εποχή – αν και φαινόταν ότι δεν είχαν μεγάλο μέλλον, ήταν οι μόνες συσκευές εντοπισμού των αεροσκαφών, με βάση τον ήχο του επερχόμενου αεροσκάφους.
Σε αυτή την εικόνα – που είναι από μια εφημερίδα της εποχής λίγο πριν από την λήξη του Α΄ΠΠ, με τίτλο “Balloon Microphones to Warn of Air Raids” - απεικονίζεται καθαρά η διάταξη και το δόγμα χρησιμοποίησης των ακουστικών αισθητήρων. Εδώ βλέπουμε τους ακουστικούς αισθητήρες να έχουν τοποθετηθεί πάνω σε στατικά αερόστατα.
Μία άλλη εφαρμογή των ακουστικών αισθητήρων ήταν η κατασκευή (μεταξύ του 1916 και του 1930), σε πολλά σημεία της νότιας Αγγλίας τσιμεντένιων ‘’ακουστικών αυτιών’’, ή ‘’ακουστικών κατόπτρων’’ ύψους τουλάχιστον 30 ποδών, όπως αυτά που βλέπουμε παραπάνω στο Denge της Αγγλίας.
Κατασκευάσθηκαν γύρω στο 1915 και χρησιμοποιούνταν για την ανίχνευση εχθρικών αεροσκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου