Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

De Rerum Natura (για τη φύση των πραγμάτων)

De Rerum Natura (για τη φύση των πραγμάτων), είναι ένα ποιητικό έργο γραμμένο, πριν από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, από τον Ρωμαίο ποιητή Λουκρήτιο, αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο.
Ο Επίκουρος (341 π.Χ. – 270 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή, τον «Κήπο του Επίκουρου», η οποία ήταν από τις πιο μεγάλες σχολές της ελληνικής φιλοσοφίας, υπήρξε, ο μόνος εκφραστής και συνεχιστής της ατομικής φυσικής του Δημόκριτου και ο κύριος αντίπαλος της αντιδραστικής ιδεαλιστικής φιλοσοφίας του παραμυθά και δεισιδαίμονα Πλάτωνα και υστερότερα ο μοναδικός αντίποδας του Νεοπλατωνισμού, Στωικισμού και όλων των παραφυάδων τους, που έστρωσαν παθητικά τον δρόμο στην χολέρα του ιουδαιοχριστιανισμού.
Ωστόσο και ενώ ο Επικουρισμός πολεμήθηκε και διαστρεβλώθηκε άγρια, κατάφερε και επηρέασε την διανόηση από ανατολή σε δύση, για περισσότερο από 600 χρόνια.
Η σχολή του Επίκουρου, ήταν η μοναδική ακαδημία στην αρχαία Αθήνα, όπου επέτρεπε να φοιτούν άπαντες ανεξάρτητα κοινωνικής τάξης, ακόμη και οι γυναίκες, που δεν τους το επέτρεπαν σε άλλες σχολές και αυτό διότι, ο Επίκουρος, ήταν ουσιαστικά ο μόνος φιλόσοφος που διακήρυττε και πίστευε πραγματικά στην ισότητα και την φιλία ανάμεσα στα δυο φύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου