Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Απλά παρατηρήστε

Η ζωή απαιτεί να περνάμε από την ύπαρξη στην πράξη και αντίστροφα. Κάποιοι από μας περνούν περισσότερο χρόνο στη μία κατάσταση παρά στην άλλη. Ξυπνάμε κάθε πρωί και ζούμε τη ζωή μας απορροφημένοι από τις πράξεις μας. Αυτός ο γρήγορος τρόπος ζωής είναι το αντίθετο από την προκαθορισμένη φύση του ανθρώπου.

Οι γρήγοροι ρυθμοί και ο τρόπος σκέψης στον σύγχρονο τρόπο ζωής δεν αφήνουν περιθώρια στην επίγνωση. Αφαιρώντας τα περιττά, γινόμαστε παρόντες, δίνουμε προσοχή και αρχίζουμε να δεχόμαστε.

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να έχετε επίγνωση. Απλώς την έχετε ενώ υπάρχετε.

Στην πορεία, θα συνειδητοποιήσετε, προς μεγάλη σας έκπληξη, ότι συχνά, οι πράξεις δεν είναι ο μόνος τρόπος να σημειώσετε πρόοδο και να έχετε αποτελέσματα. Μερικές φορές, μπορείτε να προχωρήσετε απλώς υπάρχοντας – μια έννοια που έρχεται σε αντίθεση με τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.

Ο ταοϊσμός συλλαμβάνει αυτή την έννοια στο wu wei, που μεταφράζεται ως «απουσία πράξης». Μια μεταφορά που αναφέρεται συχνά σε αυτή τη φιλοσοφία χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τη γεωργία. Αν η πρόθεσή σας είναι να φυτέψετε ένα φυτό, κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε. Χρειάζεται ήλιο, λίπασμα και νερό. Αφού τα κάνετε αυτά, αρχίστε να μην κάνετε τίποτα αφήνοντας το φυτό μόνο του να μεγαλώσει. Από τη στιγμή που θα καλυφθούν οι ανάγκες του φυτού, περαιτέρω ενέργειες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ο σοφός αγρότης ξέρει ότι η καλύτερη δυνατή πρόοδος επιτυγχάνεται μέσω της απραξίας. Το να μην κάνετε τίποτα ίσως είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε.

Όλα ξεκινούν με το να κάνετε την επίγνωση προτεραιότητα σας. Αναζητήστε με μανία τι συμβαίνει γύρω σας και μέσα σας. Να είστε περίεργοι. Να διερευνάτε. Να είστε φανατικοί.

Ξεκινήστε κάθε πρωί ανοιχτοί να μάθετε κάτι καινούριο. Καθώς θα εξελίσσεται η μέρα σας αύριο, προσπαθήσετε να δείτε πόσα είδη δέντρων συναντάτε. Την υπόλοιπη βδομάδα, υπολογίστε πόσο χρόνο σας παίρνει να πάτε στη δουλειά από διαφορετικές διαδρομές. Δώστε σημασία στη συμπεριφορά σας απέναντι στους άλλους. Παρατηρήστε αν συμπεριφέρεστε στο αφεντικό σας διαφορετικά από ό,τι στους υφισταμένους σας. Παρακολουθήστε την καθημερινή σας κατανάλωση νερού ή τη στάση σας όταν κάθεστε. Δεν έχει σημασία τι θα αποφασίσετε να παρατηρήσετε, απλώς δώστε στον εαυτό σας έναν λόγο να είναι σε εγρήγορση. Όταν γυρίσετε στο σπίτι, προσπαθήστε να θυμηθείτε όσο περισσότερα μπορείτε από τη μέρα σας. Αν έχετε ξεχάσει ένα κομμάτι της μέρας σας, προσπαθήστε να θυμηθείτε τι συνέβη.

Φροντίστε να είστε σε εγρήγορση όλη τη μέρα, αναζητώντας όλα τα θετικά. Καταγράψτε τα. Μόλις γίνουν στόχος σας, θα αρχίσουν να προκύπτουν όλη τη μέρα, και θα τη μετατρέπουν σε μια πολύ ευχάριστη, θετική εμπειρία.

Όταν νιώθετε πως έχετε αρχίσει να συνηθίζετε, φέρτε τον εαυτό σας αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση και καταγράψτε τις Φορές που δεν έχετε επίγνωση (γιατί και αυτά είναι γεγονότα που πρέπει οπωσδήποτε να αντιλαμβάνεστε). Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να αναζητά τις στιγμές που το μυαλό σας απομακρύνεται από το παρόν. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Απλώς παρατηρήστε το και πείτε: «Ουπς, το μυαλό μου αφαιρέθηκε για μια στιγμή». Και μόνο το ότι το παρατηρήσατε θα σας επαναφέρει πίσω στο παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου