Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Νέα ανακάλυψη από επιστήμονες: Εντόπισαν εξωπλανήτη που φωτίζεται από τρείς ήλιους

Ένα πλανητικό σύστημα, με τρείς ηλίους ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες 22,5 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Πέρα από αυτήν την ανακάλυψη βρήκαν έναν νέο πλανήτη που ονομάζεται LTT 1445Ab σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ειδικό σύστημα της NASA (TESS).

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης είναι βραχώδης, περίπου το ένα τρίτο μεγαλύτερος από τη Γη.

Είναι πολύ ζεστός στην επιφάνεια, φτάνοντας τους 160 βαθμούς Κελσίου, γυρίζοντας γύρω από ένα αστέρι της τριάδας, κάθε πέντε ημέρες.

«Αν στέκεστε στην επιφάνεια αυτού του πλανήτη, υπάρχουν τρεις ήλιοι στον ουρανό, αλλά δύο από αυτούς είναι αρκετά μακρινές και μικρές,» ανέφερε η Τζένιφερ Γουίντερς αστρονόμος στο Κέντρο Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, σύμφωνα με το New Scientist. «Είναι σαν δύο κόκκινα, δυσοίωνα μάτια στον ουρανό».

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του νεοευρεθέντος πλανήτη είναι ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εξαγάγουν συμπεράσματα για τα αέρια στην ατμόσφαιρά τους.

Επειδή τα εν λόγω αστέρια είναι κόκκινοι νάνοι που βρίσκονται λογικά κοντά στη Γη και επειδή το σύστημα είναι τοποθετημένο έτσι ώστε ο πλανήτης να περνάει ανάμεσα στα αστέρια και τη Γη, οι επιστήμονες μπορούν πραγματικά να δουν κάποια αέρια γύρω από τον πλανήτη χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια από τη Γη.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ανακάλυψη νέων πλανητών προσφέρει στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν τις ατμόσφαιρες. Αυτό θα μπορούσε επίσης να μας δώσει μια καλύτερη πιθανότητα να βρούμε τη ζωή αλλού στο σύμπαν, επειδή τα αστέρια «κόκκινοι νάνοι» πιστεύεται ότι είναι το πιο κοινό είδος των αστεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου