Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Ai-Da: Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φιλοξένησε καλλιτεχνική έκθεση με ρομπότ

Μία έκθεση που περιλαμβάνει έργα φιλοτεχνημένα από ένα ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης εγκαινιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 Το ρομπότ, που ονομάζεται Ai-Da από την μαθηματικό Ada Lovelace, χρησιμοποιεί το τεχνητό ρομποτικό της χέρι και ένα μολύβι ώστε να ζωγραφίζει αυτά που «βλέπει» μέσω της κάμερας που είναι τοποθετημένη πίσω από το τεχνητό μάτι της.

Η ατομική έκθεση της Ai-Da, η οποία περιλαμβάνει σκίτσα, πίνακες, γλυπτά και video art, ονομάζεται Unsecured Futures (Αβέβαιο Μέλλον) και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιουνίου.

Ο ιδιοκτήτης της gallery Aidan Meller δήλωσε ότι «η Ai-Da καινοτομεί δημιουργώντας ένα καινούριο καλλιτεχνικό κίνημα το οποίο περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη» και συμπληρώνει ότι «καθώς πρόκειται για ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, το καλλιτεχνικό της έργο περιλαμβάνει συγκεκριμένες διαδικασίες και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης προκαλώντας μας να σκεφτούμε λίγο παραπάνω για την χρήση και πιθανόν την κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης στην εποχή μας».

Η Ai-Da σχεδιάστηκε από την εταιρεία ρομποτικής Engineered Arts η οποία εδρεύει στην Κορνουάλη, ενώ το ρομποτικό χέρι κατασκευάστηκε από μηχανικούς από το Leeds.

Το ρομπότ υπολογίζει ένα νοητό μονοπάτι βασισμένο σε αυτό που βλέπει με την κάμερα, μετατρέποντας τις συντεταγμένες στο εκάστοτε έργο τέχνης.

«Προσμένουμε στα ερωτήματα και τις συζητήσεις που θα εγείρει στο κοινό η έκθεση της Ai-Da” λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Lucy Seal.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Barn Gallery στο St John’s College.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου