Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ψευδαισθήσεις μεγαλείου: Ποιες είναι οι αιτίες και τα χαρακτηριστικά τους;

Οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου συχνά συνοδεύουν άλλα συμπτώματα ψυχικών ασθενών, όπως και άλλες ψευδαισθήσεις. Μπορεί να σχετίζονται με ψυχικές ή σωματικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή ή κάποια είδη άνοιας. Στο παρόν άρθρο, ρίχνουμε μια λεπτομερέστερη ματιά στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου, τα διαφορετικά είδη, συμπτώματα, αιτίες και πιθανές θεραπείες.

Τι είναι οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου;
Όσοι βιώνουν τέτοιες ψευδαισθήσεις βλέπουν τον εαυτό τους ως έναν σπουδαίο, φτασμένο και σημαντικό άνθρωπο, ανώτερο από τους άλλους, ακόμα και με μαγικά μέσα. Η ψευδαίσθηση μπορεί να επιμένει ή να εμφανίζεται κάποιες φορές.

Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν κι άλλες ψευδαισθήσεις, όπως φόβο καταδίωξης ή ασυνήθιστες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Εντούτοις, μια ψευδαίσθηση μεγαλείου είναι κάτι περισσότερο από υψηλή αυτοεκτίμηση ή παραφουσκωμένη αίσθηση αξίας. Χαρακτηρίζεται από μια σημαντική αποσύνδεση από τον πραγματικό κόσμο. Ένα άτομο με ψευδαισθήσεις μεγαλείου μπορεί να συνεχίσει να πιστεύει σε αυτές παρά τα αντικρουόμενα στοιχεία.

Τα είδη των ψευδαισθήσεων μεγαλείου
Οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου μπορούν να εμφανιστούν με πραγματικά αμέτρητους τρόπους. Οι περισσότεροι περιλαμβάνουν:

– Μια παραφουσκωμένη πεποίθηση για τη σημασία τους, όπως τη δύναμη να σταματήσουν έναν πόλεμο
– Την πεποίθηση ότι είναι διάσημοι ή ότι έχουν μια υψηλή θέση στην κοινωνία
– Την πεποίθηση ότι είναι θρησκευτικοί ηγέτες
– Την πεποίθηση ότι έχουν την ικανότητα να ζήσουν για πάντα
– Την ψευδαίσθηση ότι δεν μπορούν να αρρωστήσουν ή να τραυματιστούν
– Την πεποίθηση ότι είναι πολύ έξυπνοι
– Την πεποίθηση ότι κατέχουν μαγικές ικανότητες, όπως το να διαβάζουν το μυαλό των άλλων.

Οι πολιτισμικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το περιεχόμενο των ψευδαισθήσεων. Και αυτό επειδή η κουλτούρα επηρεάζει τις γνώσεις που έχει κάποιος για τον εαυτό και τον κόσμο γύρω του. Κάτι που σε μια κουλτούρα μπορεί να θεωρηθεί ψευδαίσθηση σε μια άλλη μπορεί να μην είναι.

Συμπτώματα
Μια πεποίθηση για να θεωρηθεί ψευδαίσθηση, χρειάζεται να είναι παράλογη και λανθασμένη. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι πρωθυπουργός μιας χώρας, ενώ ξεκάθαρα δεν είναι, αποτελεί παράδειγμα ψευδαίσθησης μεγαλείου. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τα παραπάνω. Αυτά περιλαμβάνουν:

– Δυσκολία συνύπαρξης με άλλους λόγω της ψευδαίσθησης
– Επίμονη πεποίθηση παρά τα αντίθετα δεδομένα
– Θυμό με άλλους ανθρώπους, επειδή αρνούνται να δεχτούν τις ψευδαισθησιακές τους πεποιθήσεις
– Επίμονες απόπειρες να πείσουν τους άλλους
– Αλλόκοτη συμπεριφορά
– Εμφάνιση κι άλλων πεποιθήσεων.

Αιτίες (ψυχικές ασθένειες) και θεραπεία
Οι διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις είναι η ψύχωση (σχιζοφρένεια), η διπολική διαταραχή, η διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας, η άνοια και σε κάποιες περιπτώσεις εγκεφαλικού τραυματισμού.

Η αντιμετώπιση των ψευδαισθήσεων μεγαλείου μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη. αυτές οι ψευδαισθήσεις προκαλούν ευχαρίστηση στον ασθενή, επομένως σπάνια αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου