Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Είναι τιμή οι φίλοι να έρχονται σε σένα για συμβουλές

Φιλία. Μία λέξη ιερή, γεμάτη συναισθήματα, που υπάρχει στη ζωή μας για να διώχνει μακριά τη μοναξιά. Τα άτομα που επιλέγουμε για φίλους, είναι αυτά που έχουμε ξεχωρίσει και δε φοβόμαστε να τους δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Έτσι, δημιουργούμε μια σχέση αλληλοεκτίμησης, στήριξης κι αμοιβαίας αγάπης, στην οποία επενδύουμε καθημερινά.
    
Οι φίλοι είναι οι άνθρωποί μας, που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει και κανείς δε μας έχει επιβάλλει. Είναι η αιτία που αναβάλλουμε  διαρκώς την επίσκεψή μας στον ψυχολόγο, αφού μαζί τους κάνουμε τις πιο βαθιές κι εποικοδομητικές συζητήσεις. Εκείνοι, φυσικά, είναι πάντα ετοιμοπόλεμοι·  σε στιγμές μεγάλης κρίσης, σηκώνουν τα μανίκια, κάνουν υπολογισμούς και στο τέλος, μας παρουσιάζουν με σιγουριά τη συμβουλή τους, η οποία σκάει σαν σωτήρια λέμβος και μας γλυτώνει απ’ το αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να βρισκόμαστε.

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν οι φίλοι σου έρχονται σε σένα, σαν πληγωμένα σπουργιτάκια, αναζητώντας λύσεις και συμβουλές σε μια δύσκολη στιγμή τους; Καταλαβαίνεις πως η ευθύνη είναι τεράστια. Εκείνη την κρίσιμη ώρα που μπορεί νιώθουν χαμένοι, επιλέγουν εσένα να εμπιστευτούν κι ανυπομονούν ν’ ακούσουν τις δικές σου συμβουλές κι απόψεις.

Πέρα από αυτό το αίσθημα ευθύνης που νιώθεις εκείνη την ώρα, παράλληλα, αισθάνεσαι και μια ιδιαίτερη τιμή, αφού είσαι ο «εκλεκτός», (the chosen one!) ο οποίος θα ακούσει με προσοχή το πρόβλημά τους, θα είναι στο πλευρό τους και θα τους καθησυχάσει. Κρέμονται απ’ τα χείλη σου, περιμένουν εναγωνίως να τους βοηθήσεις και ξέρουν πως στο τέλος, θα βρουν σε σένα το στήριγμα που αναζητούν προκειμένου να μην καταρρεύσουν.

Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να νιώθεις πως είσαι σημαντικός για τους φίλους σου. Όταν έρχονται σ’ εσένα για να συζητήσετε σχετικά με κάποιο θέμα που τους απασχολεί, ξέρουν πως δε θα ακούσουν κριτική, ή κάποιο κήρυγμα, αλλά θα βρουν στα λόγια σου ψυχολογική στήριξη, συμπόνια και κατανόηση. Η άποψή σου μετράει. Η συμβουλή σου έχει βάρος.

Φυσικά, πρέπει να ‘σαι πολύ προσεκτικός σε αυτά που θα πεις, διότι ίσως τους αποπροσανατολίσεις ή ακόμη και να τους πληγώσεις. Όπως και να ‘χει, όμως, απ’ τη στιγμή που επιλέγουν να ανοίγονται σε εσένα, σημαίνει πως  κάτι βλέπουν. Νιώθουν ότι οι ιδέες σου, ή ίσως οι εμπειρίες σου, θα λειτουργήσουν σαν πανάκεια στις πληγές τους και θα τους μαλακώσουν την ένταση.

Είσαι ο συμβουλάτορας της παρέας σου κι αυτό είναι τιμή σου και καμάρι σου.  Σε κάθε έκτακτο τηλεφώνημα φρίκης των φίλων σου είσαι εκεί! Σε κάθε σταυροδρόμι, σε κάθε λήψη αποφάσεων είσαι εκεί, να τους συνδράμεις με τη σοφία και τις γνώσεις σου. Με άλλα λόγια, είσαι ο φωτεινός τους παντογνώστης! Βγάζεις πάντα το φίδι απ’ την τρύπα, ελίσσεσαι σαν αίλουρος και τους δείχνεις το δρόμο της επιτυχίας.

Μην το πάρεις πολύ πάνω σου, αλλά οι φίλοι σου σε έχουν σχεδόν θεοποιήσει, διότι ένα από τα πολλά χαρίσματά σου είναι σε αρκετές περιπτώσεις να πέφτεις πάντα μέσα και φυσικά να έχεις πάντα δίκιο -το οποίο τρίβεις στη μούρη τους αργότερα, σε περίπτωση που σε αμφισβητήσουν, αλλά άλλο θέμα αυτό. Τους συμβουλεύεις με αγάπη, επισημαίνεις πάντα ποιο είναι το καλύτερο γι’ αυτούς  και φροντίζεις αυτό που λες να το εκφράζεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους κάνεις να δουν οι ίδιοι ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.

Φυσικά οι απόψεις σου είναι διαλλακτικές, έχουν ισχύ, είναι αντικειμενικές γι’ αυτό προτιμούν να ρωτούν εσένα όταν προκύπτουν διάφορα διλήμματα κι απορίες. Εξάλλου, όλες οι συζητήσεις με τους φίλους μας λειτουργούν αγχολυτικά, ρίχνουν τις άμυνες, μας αναζωογονούν και βγάζουν από μέσα μας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Είναι πολύ συγκινητικό να είσαι εσύ αυτός που με την κρίση και την πνευματική του διαύγεια, θα βοηθάει τους άλλους, όποτε εκείνοι θεωρούν πως χρειάζονται μια καθοδήγηση σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής τους. Σε επιλέγουν, σε εμπιστεύονται, σε αγαπάνε γι’ αυτό που είσαι και νιώθουν την ελευθερία να σου εμπιστεύονται μυστικά, τα οποία ξέρουν πως ποτέ δε θα προδώσεις.

Πώς να μη νιώθεις ο πιο χρήσιμος άνθρωπος στον πλανήτη Γη μετά; Πώς να μη θες να εξελίσσεσαι για χάρη τους; Η ευθύνη σου τεράστια, αλλά αφού σε εμπιστεύονται τόσο πολύ, σημαίνει πως οι συμβουλές σου πράγματι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου