Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Αξιοπρέπεια

Μεγάλο προσόν αν υπάρχει... Ή κι αν δεν υπάρχει μα να είναι συνειδητή επιλογή... Όλα στο βωμό της, αξίζει;

Η αξιοπρέπεια είναι ομολογουμένως μια σπουδαία αρετή την οποία την κατακτούμε στην πορεία της ζωής μας ή και όχι. Ωστόσο υπάρχουν φορές που οφείλεις να την παραμερίσεις ή τουλάχιστο να μη τα θυσιάσεις όλα στο βωμό της αφού μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη αλλά και να σε κάνει να χάσεις πιο σπουδαία πράγματα.

Αξιοπρεπής στάση
Η αξιοπρέπεια λένε οι ειδικοί πως στην ουσία δεν υφίσταται και είναι απλά κάτι που το δημιουργούμε μόνοι μας σε άμεση συνάρτηση με την κοινωνία και τις όποιες αρχές με τις οποίες γαλουχηθήκαμε. Όπως με τη φράση του τι θα πει ο κόσμος για παράδειγμα! Συνεπώς οι όποιες επιλογές ή αποφάσεις μας αν έχουν γνώμονα αυτή τη φράση, το βαφτίζουμε αξιοπρέπεια διότι μας ενδιαφέρει περισσότερο η γνώμη των άλλων για εμάς.

Αυτή η διεργασία πολλές φορές γίνεται ακούσια γιατί ενδόμυχα διψάμε για αναγνώριση ή αποδοχή κοινωνικά. Ή πολύ απλά δεν αντέχουμε το βάρος του να διαφέρουμε από το σύνολο. Έτσι, άλλα θέλουμε κι άλλα τελικά κάνουμε βάζοντας την αξιοπρέπεια ως άλλοθι.

Θετικά κι αρνητικά
Υπάρχουν θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις κρατώντας μια αξιοπρεπή στάση. Σίγουρα τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας και τον αυτοσεβασμό μας. Η περηφάνια μας και η αξία μας κυμαίνονται σε επίπεδα υψηλά και το γεγονός ότι μας σέβονται άλλοι άνθρωποι, μας ανεβάζει την ψυχολογία.

Από την άλλη πλευρά όμως, σε κάποιες φάσεις της ζωής μας χάνουμε σημαντικά πράγματα επιλέγοντας αυτή τη στάση. Χάνουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στον εαυτό μας στιγμούλες που έχει τόση ανάγκη, λίγη χαρά κι ευτυχία, θαρρώντας και θεωρώντας πως κάποια συμπεριφορά τρίτου μας θίγει ή πως δεν υπάγονται κάποια θέματα στα πιστεύω μας. Στερούμε από τον εαυτό μας τη δυνατότητα να ανακαλύψει πόσο βαθύ είναι αυτό που νιώθουμε ή να το κατανοήσει εις βάθος από φόβο μην θιχτούμε κάνοντας σκόντο στις αξίες που έχουμε ενστερνστεί με το χρόνο.

Δε θέλουμε να κάνουμε καμιά έκπτωση στα θέλω μας επειδή εικάζουμε πως κανείς δε θα το εκτιμήσει αλλά και ίσως το εκμεταλλευτεί αυτό και ίσως να είναι κι έτσι.

Πως επιλέγω στάση τελικά
Η αξιοπρέπεια, ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση αλλά και η περηφάνια μας πρέπει να υπάρχουν με μοναδικό όμως κριτήριο τη δική μας ωφέλεια. Η επιλογή του πότε θα θυσιάσουμε κάτι από όλα αυτά ή και όλα, είναι αυστηρά προσωπική και πρέπει να γίνει απρόσκοπτα μετά από σκέψη και πλήρη αξιολόγηση κάθε περίπτωσης.

Αν τελικά αποφασίσουμε να κρατήσουμε αυτό που θεωρούμε αξιοπρέπεια, οφείλουμε να περάσουμε το μήνυμα και στον άλλον ότι το κάνουμε με πλήρη συνειδητότητα αλλά κυρίως ότι πραγματικά τη διαθέτουμε και παίζει σπουδαίο ρόλο για εμάς.

Εάν διαφανεί πως κάποιος δε μας σέβεται ή εκμεταλλεύεται τούτη τη στάση μας, απαιτούνται άλλα μέτρα. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ως κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την αξιοπρέπειά μας παρά μόνο εμείς οι ίδιοι. Αν αυτή υπάρχει, δε θα πάει πουθενά.

Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν την καταλαβαίνουν καν την αξιοπρέπεια και ποτέ δε θα φερθούν όπως μας αξίζει αναλογικά. Δε θα καταλάβουν μήτε θα εκτιμήσουν το ότι τη βάλαμε στην άκρη για αυτούς και θα αποτελέσουμε στόχο. Αντιμετωπίσιμο κι αυτό όμως, έστω με κόστος και μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου