Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

24 Ώρες δεν σου Φτάνουν; 9 Τεχνικές Διαχείρισης Χρόνου για να Μετράει η Κάθε Μέρα

Διάβασε τις απαραίτητες τεχνικές διαχείρισης χρόνου και κυριάρχησε την ημέρα σου.

Τα μοτίβα διαχείρισης χρόνου για την καθημερινότητα μας μπορούν να είναι εκατοντάδες. Το πιο ταιριάζει στον καθένα μας σχετίζεται άμεσα με τον χαρακτήρα μας και φυσικά την φύση των καθημερινών μας συνηθειών.

Στο τμήμα διαχείρισης χρόνου υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση. Έχει τεράστια διαφορά να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου απλά για να τελειώσεις μια δραστηριότητα με το να αξιοποιείς τον χρόνο σου για να πετύχεις.

Ο χρόνος του ρολογιού διαφέρει από τον πραγματικό χρόνο, ειδικά όταν απαιτείται παραγωγικότητα. Το ρολόι δείχνει δευτερόλεπτα, λεπτά και ώρες όταν ο πραγματικός χρόνο είναι αυτός μια δραστηριότητα έρχεται εις πέρας.

Το ότι ασχολούμαστε με μια δραστηριότητα για ώρες δεν σημαίνει απαραίτητα πως παράγουμε. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται κάποια χρήσιμα tips, που αξιοποιώντας τα μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ που στιγμές που έχουμε την μεγαλύτερη ανάγκη να παράγουμε.

1. Δημιούργησε ένα μοτίβο ύπνου που σου ταιριάζει
Το κλειδί για μια παραγωγική μέρα ξεκινά την προηγούμενη νύκτα. Ο βραδινός ύπνος θέτει και τον πρώτο τόνο για μια παραγωγική μέρα. Ο κύκλος ύπνου που ταιριάζει στον καθένα διαφέρει.
Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο 7 ώρες την ημέρα για να αισθανθούν ξεκούραστοι ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ανάγκη από 1 ώρα μεσημεριανής ξεκούρασης.
Φυσικά, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι και οι ώρες εργασίες. Αυτό που χρειάζεται να κρατήσεις είναι πως θα όταν αισθάνεσαι κουρασμένος το βράδυ, μην πιέζεις τον εαυτό σου να μείνει ξύπνιος. Το βιολογικό σου ρολόι σου στέλνει κάποιο μήνυμα που πρέπει να ακούσεις

2. Πραγματοποίησε δραστηριότητες που η μια είναι φυσικά πιο κοντά στην άλλη
Το πρωινό ασχολούμαι με ότι σχετίζεται με το διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει επίβλεψη σε κάποια sites, mails και facebook. Ξέρω εξ αρχής πως θα μου πάρει περίπου μια ώρα. Έπειτα το διαδίκτυο κλείνει και ασχολούμαι άμεσα με τις παραγωγικές δραστηριότητες.
Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Πολλές φορές είναι καλό να ακούμε το ένστικτο μας. Γνωρίζοντας τα μοτίβα της καθημερινότητας μας μπορούμε να χωρίσουμε σε πακέτα κάποιες δραστηριότητες ώστε να μην συμβαίνουν κύκλοι επανάληψης.

3. Multitasking
Πολλά projects μαζί σκοτώνουν τις δυναμικές διαχείρισης χρόνου. Μια δραστηριότητα, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, έχει απαιτήσεις. Δημιουργικότητα, συγκέντρωση, και λογική σκέψη. Όλα αυτά ουσιαστικά είναι mini – projects σε ένα μεγαλύτερο.
Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Μια δραστηριότητα μπορεί να απαιτεί λογική σκέψη και Brainstorming, το οποίο είναι κυρίως δημιουργικό. Γνωρίζοντας ανά στιγμή για πιο μέρος είμαστε περισσότερο έτοιμοι, μπορούμε να αυξήσουμε κατά πολύ την παραγωγικότητα μας.

4. Ισορροπημένη Διατροφή
Τα συχνά γεύματα είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο διαχείρισης χρόνου. Τα γεύματα που καλύπτουν τα τρία βασικά(πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό) είναι χρήσιμο να είναι ελαφριά και να μην επιβαρύνουν την διαδικασία της πέψης.
Σαλάτες, φρούτα, χυμοί, γιαούρτια, είναι κάποια παραδείγματα γευμάτων που μπορούν να προσφέρουν ενεργειακές θερμίδες.

5. Κλείσε τα μάτια για 20 λεπτά μετά το γεύμα
Μετά από το μεσημεριανό γεύμα, μπαίνουμε σε διαδικασίες καταστολής. Το να επιστρέψουμε στην δουλειά αμέσως μετά το γεύμα δεν είναι χρήσιμη τακτική διαχείρισης χρόνου. Το πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας έχει ως θεμέλιο το πώς διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας.
Μετά από ένα γεύμα προσπάθησε να χαλαρώσεις για περίπου 20 λεπτά. Ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή πηγαίνοντας σε ένα μέρος που έχει ησυχία, είναι βασικοί παράγοντες διαχείρισης χρόνου για την υπόλοιπη μέρα.

6. Κάνε συχνά διαλείμματα από τον υπολογιστή
Οι πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, επιβαρύνουν αρκετά τον αυχένα την μέση και φυσικά τα μάτια.
Ένα καλό τρικ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι να αφιερώσεις 10 λεπτά συγκεντρώνοντας την όραση σου σε μακρινή απόσταση.

7. Θυμήσου τους στόχους σου
Να υπενθυμίζεις διαρκώς στον εαυτό σου, με μορφή εικόνας, το αποτέλεσμα που θέλεις να καταφέρεις και πως θα αισθανθείς όταν το πετύχεις. Η ενεργοποίηση του εσωτερικού κινήτρου είναι βασικός παράγοντας διαχείρισης χρόνου διότι σε βοηθά πολύ να θέτεις τις απαραίτητες προτεραιότητες.

8. Ξυπνητήρι
Έχουμε συνδέσει το ξυπνητήρι με το πρωινό ξύπνημα και αυτό δεν είναι πάντα θετικό. Όμως υπάρχει και άλλος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μέσο. Ως επαγρύπνηση.
Υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που η ώρα δεν περνά. Το βιώνουμε όλοι και εν μέρει είναι φυσιολογικό. Στην οργάνωση της διαχείρισης χρόνου όμως δεν είναι παραγωγικό.
Μην ξεχνάς: Το θέμα το πώς αξιοποιείς τον χρόνο σου, όχι το πώς τον ξοδεύεις.
Βάλε έναν ήχο που πάνω απ’ όλα δεν είναι εκνευριστικός σε πλαίσια μιας ώρας. Από εδώ και στο εξής δεν χρειάζεται να κοιτάς το ρολόι. Συγκεντρώσου απόλυτα σε αυτό που κάνεις και άσε τον ήχο να κάνει την υπόλοιπη δουλειά της χρονικής καταμέτρησης.

9.Οργάνωσε την ημέρα σου από νωρίς
Η οργάνωση της κάθε ημέρας είναι πολύ χρήσιμο να γίνεται από νωρίς. Αυτό σημαίνει πως είτε από το προηγούμενο βράδυ είτε νωρίς το πρωί, θα πρέπει να έχει τελειώσει ο βασικό κορμός διαχείρισης χρόνου.
Αυτό το μέρος είναι πολύπλευρο και έχει πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Τι σημαίνει αυτό;
Όλη η οργάνωση μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα ή να σπάσει σε δύο μέρη. Δηλαδή, το ένα μέρος πριν τον βραδινό ύπνο και το δεύτερο στο ξεκίνημα της επόμενης μέρας.

Συνήθως συνιστώ το πρώτο πολύ απλά γιατί το εφαρμόζω και ο ίδιος. Από το βράδυ, γράφω τις σημαντικότερες δραστηριότητες της επόμενης ημέρας. Συνήθως δεν ξεπερνούν τις 5-6. Έπειτα γράφω τις δραστηριότητες που είναι ρουτίνα αλλά φοβάμαι πως μπορεί να ξεχάσω. Λογαριασμοί ή αγορές.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, καταγράφω ποιες ώρες και για πόσο χρονικό διάστημα θα ασχοληθώ με την κάθε δραστηριότητα. Ακόμα, σημειώνω πιο είναι το ιδανικό σενάριο που θέλω να παράγω. Αυτό με βοηθάει εξαιρετικά. Ελπίζω και εσένα.