Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί οι ασθένειες του εγκεφάλου έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 21 χρόνια;

Λαμβάνοντας υπόψιν τη δύναμη της σύγχρονης ιατρικής, αναρωτιόμαστε γιατί οι ασθένειες του εγκεφάλου αυξήθηκαν κατά τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια; Οι μετρήσεις των νόσων του εγκεφάλου αυξάνονται σχεδόν σε επιδημικά ποσοστά, ειδικά στο δυτικό κόσμο, αναφέρει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Surgical Neurology International” και καταγράφεται στο site spring.org.uk.

Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία για την ασθένεια του νευρικού συστήματος από το 1989 με εκείνα από το 2010 σε 21 χώρες της Δύσης. Βρήκαν ότι η άνοια αρχίζει, κατά μέσο όρο, μια δεκαετία νωρίτερα το 2010 σε σχέση με το 1989.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Οι γυναίκες άνω των 75 ετών έχουν πάνω από πέντε φορές περισσότερους νευρολογικούς θανάτους από ό,τι είχαν πριν από δύο δεκαετίες. Η ίδια σύγκριση στους άνδρες άνω των 75 ετών δείχνει μία τριπλάσια αύξηση σε νευρολογικούς θανάτους.

Ο καθηγητής Colin Pritchard, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:
«Ο ρυθμός αύξησης σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υποδηλώνει μια σιωπηλή ή ακόμα και μια ‘κρυφή’ επιδημία, όπου περιβαλλοντικοί παράγοντες, εκτός της γήρανσης, πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί μια πολυ-διαδραστική ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά οι αλλαγές στην ανθρώπινη νοσηρότητα, συμπεριλαμβανομένης της νευρολογικής νόσου, είναι αξιοσημείωτες και σχετίζονται με επιδράσεις του περιβάλλοντος».

Και συνεχίζει:
«Εν μέρει, μερικά από τα αποτελέσματα εξηγούνται από πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, με προόδο στην ιατρική για την καλύτερη ίαση τέτοιων σωματικών ασθενειών, ενώ υπήρξε λιγότερη πρόοδος στη θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων.

Κυρίως όμως, δεν ευθύνεται η μακροζωία για την εμφάνιση ασθενειών που στο παρελθόν οι άνθρωποι δεν θα είχαν ζήσει αρκετό καιρό για να αναπτύξουν, αλλά ότι οι ηλικιωμένοι αναπτύσσουν νευρολογικές ασθένειες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειώσει αυξήσεις των χημικών στο ανθρώπινο περιβάλλον από το πετρέλαιο, με τη μεταφορά μέσω του αέρα, τετραπλασιασμός των μηχανοκίνητων οχημάτων, εντομοκτόνα και με σημάδια αυξητικών τάσεων στο παρασκήνιο, τα ηλεκτρο-μαγνητικά πεδία και ούτω καθεξής.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν αποτελούν μία ευχάριστη είδηση, καθώς υπάρχουν πολλά βραχυπρόθεσμα συμφέροντα που θα θελήσουν να τα αγνοήσουν. Δεν είναι ότι θέλουμε να σταματήσουμε το σύγχρονο κόσμο, αλλά αντίθετα να τον κάνουμε ασφαλέστερο.

Ουσιαστικά, είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι τα πρωτοφανή επίπεδα νευρολογικής πάθησης, όχι μόνο οι προηγούμενες μορφές άνοιας και σκεπτόμενοι ότι αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, θα έρθει στην Ευρώπη μία δεκαετία αργότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου