Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σχεδόν ο καθένας σας έχει πληγωθεί από τις πράξεις ή τα λόγια κάποιου άλλου αγαπημένου προσώπου, ακόμη και εσείς οι ίδιοι σίγουρα κάποια στιγμή πληγώσατε κάποιους άλλους. Ίσως πληγωθήκατε από γονικές κριτικές για τις δεξιότητες σας, από ένα φίλο, από ένα συνάδελφο που έχει σαμποτάρει ένα έργο σας ή από έναν ερωτικό σύντροφο. Αυτές οι πληγές μπορεί να σας αφήσουν διαρκή συναισθήματα οργής, πικρίας, μνησικακίας ακόμη και εκδίκησης. Συναισθήματα με βαριά δόνηση, χαμηλή, με τεράστια χωρητικότητα.

Σχεδόν πάντα πίσω από αυτά κρύβεται ένας υπόγειος φόβος ότι αν συγχωρήσετε θα κινδυνεύσετε να πληγωθείτε πάλι με τον ίδιο τρόπο, έτσι ο φόβος σας κρατάει στις επάλξεις αυτών των οδυνηρών συναισθημάτων σαν ομήρους αυτών των ίδιων των συναισθημάτων σας. Τα συναισθήματα αυτά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι καταστρέφουν τη δομή του κυττάρου, τοξινώνουν και στη διάρκεια του χρόνου δημιουργούν ασθένειες στο σώμα. Οι ψυχολόγοι γενικά καθορίζουν τη συγχώρεση ως συνειδητή, σκόπιμη απόφαση απελευθέρωσης των συναισθημάτων της δυσαρέσκειας ή της εκδίκησης προς ένα άτομο ή μια ομάδα που σας έχει βλάψει, ανεξάρτητα από το αν αξίζει πραγματικά την συγχώρεση σας.

Συγχώρεση δεν σημαίνει ότι θα συγχωρήσεις την πράξη ή το γεγονός που σε πλήγωσε, ή θα αρνηθείς την ευθύνη του άλλου ατόμου που σε έβλαψε. Η συγχώρεση δεν σημαίνει λήθη, ούτε σημαίνει επιδοκιμασία ή δικαιολογία αδικημάτων. Αν και η συγχώρεση μπορεί να βοηθήσει την επιδιόρθωση μιας κατεστραμμένης σχέσης, δεν σας υποχρεώνει να συμφιλιωθείτε με το πρόσωπο που σας έβλαψε, είτε να τους απελευθερώσετε από τις νομικές υποχρεώσεις. Μπορείς να συγχωρήσεις το πρόσωπο χωρίς να δικαιολογήσεις την πράξη του. Είναι άλλο να συγχωρώ και άλλο να ανέχομαι. Η συγχώρεση φέρνει ένα είδος ειρήνης στην ψυχή μας, που βοηθά να συγχρονιζόσαστε με τη ζωή.

Σε γενικές γραμμές, η συγχώρεση είναι μια απόφαση να αφήσεις την δυσαρέσκεια, το μίσος, τις σκέψεις εκδίκησης. Η πράξη που βλάπτει ή ενδέχεται να έχετε προσβληθεί παραμένει πάντα ένα μέρος σας ζωής , αλλά η συγχώρεση μπορεί να μειώσει τον κλοιό γύρω από εσάς και να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στις πιο θετικές πτυχές της ζωής σας. Η συγχώρεση μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αισθήματα κατανόησης, συμπάθειας και συμπόνιας για τον εκείνον που σας έχει βλάψει.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μνησικακίας;

• Φέρετε το θυμό και την πικρία σε κάθε σχέση και νέα εμπειρία στη ζωή σας
• Είστε τόσο απορροφημένοι σε λάθος πράγματα ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε το παρόν
• Γίνεστε καταθλιπτικοί γεμάτοι άγχος
• Αισθάνονται ότι η ζωή σας δεν έχει νόημα ή σκοπό, ή ότι είστε σε αντίθεση με τις πνευματικές πεποιθήσεις σας.

Οι γιατροί αναγνωρίζουν ότι οι ασθενείς που αρνούνται να συγχωρήσουν μένουν συχνά άρρωστοι. Ο Δρ Michael Barry ειδικευθής στην Επεμβατική Καρδιολογία λέει ότι: « ο συνδυασμός των συναισθημάτων του θυμού και του μίσους, δημιουργούν μια κατάσταση χρόνιου άγχους». Το χρόνιο άγχος παράγει περίσσεια αδρεναλίνης και κορτιζόλης, τα οποία καταστρέφουν την παραγωγή των φυσικών φονικών κυττάρων, τα οποία και αποτελούν τους στρατιώτες του σώματός για την καταπολέμηση των ασθενειών. Σύμφωνα δε με τον Δρ Steven Standiford (Chief of Staff, Chief of Surgery & SurgicalOncologist Eastern Regional Medical Center),όσοι αρνούνται να συγχωρήσουν αρρωσταίνουν και με το να μην συγχωρούν παραμένουν σε κατάσταση ασθένειας. Μάλιστα την ‘’μη συγχώρεση’’ την κατατάσσει σε ιατρικά βιβλία ως ασθένεια. Έχει προσθέσει στις κλασσικές μεθόδους θεραπείας των ασθενών του και την ‘’ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ’’ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Ποια είναι τα οφέλη του να συγχωρήσουμε κάποιον;

Η απελευθέρωση της κακίας και της πικρίας, μπορεί να ανοίξει το δρόμος για την ευτυχία, την υγεία και την ειρήνη με τον εαυτό σας.
Η συγχώρεση μπορεί να οδηγήσει σε:
• Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
• υγιέστερες σχέσεις
• Μεγαλύτερη πνευματική και ψυχολογική ευεξία
• Λιγότερο άγχος, το στρες και εχθρότητα
• Μείωση της αρτηριακής πίεσης
• Λιγότερα συμπτώματα της κατάθλιψης
• Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
• Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ειρήνη στο μυαλό και απελευθέρωση του διαβρωτικού θυμού

Πώς μπορείτε να φτάσετε σε μια κατάσταση συγχώρεσης;

Η συγχώρεση είναι μια δέσμευση για μια διαδικασία αλλαγής. Με το αγκάλιασμα της συγχώρεσης, μπορείτε να αγκαλιάσετε την ειρήνη, την ελπίδα, την ευγνωμοσύνη και τη χαρά. Για να ξεκινήσετε να μπείτε στη διαδικασία αυτής της αλλαγής ίσως θα πρέπει να:
• Σκεφτείτε την αξία της συγχώρεσης και τη σημασία της στη ζωή σας σε μια δεδομένη στιγμή.
• Διερευνήσετε τα πραγματικά περιστατικά της κατάστασης, πώς έχετε αντιδράσει, και πώς αυτός ο συνδυασμός έχει επηρεάσει τη ζωή, την υγεία και την ευημερία σας.
• Συγχωρήσετε το πρόσωπο που σας προσέβαλε, όταν είστε έτοιμοι.
• Απομακρυνθείτε από το ρόλο σας ως θύμα και να απελευθερώστε τον έλεγχο και την εξουσία του εμπλεκόμενου προσώπου ή της κατάστασης που είχε στη ζωή σας.

Αν δεν εξασκήσετε την συγχώρεση, είναι βέβαιο ότι αυτός που θα πληρώσει τις συνέπειες ακριβά θα είστε εσείς. Σκεφτείτε πώς η συγχώρεση μπορεί να σας οδηγήσει στον δρόμο της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου