
Είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας και είτε το θερμόμετρο ανεβαίνει είτε καταβαίνει, η μπύρα είναι το αγαπημένο δροσιστικό ποτό για πολλούς από εμάς.
Ξεκινώντας την αναζήτηση ελληνικών εταιρειών παρασκευής μπίρας, προκύπτουν αρκετές ζυθοποιίες με εξαιρετικά προϊόντα σε όλη την χώρα.
Η ποικιλία αλλά και η ξεχωριστή ποιότητά τους είναι ικανές να ικανοποιήσουν ως και τους πιο απαιτητικούς ζυθοπότες ενώ η εγχώρια παραγωγή αποδεικνύεται απόλυτα επαρκής για την ελληνική αγορά.
Προτιμήστε Ελληνική μπύρα, όχι γι' άλλο λόγο, αλλά γιατί είναι υπέροχες.

ΖΕΟΣ, η ελαφρώς cult: Κατάγεται από το Άργος αλλά παράγεται στον Ίναχο Αργολίδας. Πιστή στις γερμανικές προδιαγραφές παραγωγής μπίρας, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Η γεύση της γήινη με έντονη την παρουσία των σιτηρών (κριθάρι, σιτάρι, λυκίσκος) και σχετικά πικρή. Πλούσιος αφρός και κεχριμπαρένιο χρώμα ενώ η ημερομηνία λήξης της απαστερίωτης εκδοχής της αρκετά σύντομη, έως 45 ημέρες. Τέσσερα τα είδη της: Πρώτη η Lager, βασισμένη σε μακεδονική συνταγή με ξανθό χρώμα και γεύση βύνης, λυκίσκου και μήλου. Δεύτερη η (μαύρη) Black Mak με εβένινο χρώμα και άρωμα καφέ, πικρής σοκολάτας και βύσσινου. Η γεύση της θυμίζει έντονα εκείνη του στιγμιαίου καφέ και της μαύρης σοκολάτας.
Τρίτη η παστεριωμένη Pilsner με χρώμα ξανθό και γεύση με έντονη την παρουσία της βύνης και του λυκίσκου. Τέταρτη η απαστερίωτη Pilsner με χρώμα ξανθό, σχετικά θολό με γεύση πράσινου μήλου και άρωμα φρούτων. Διατίθεται σε πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου αλλά μη βιαστείτε να κρίνετε από το ασυνήθιστο "περιτύλιγμα"· το περιεχόμενο θα σας εκπλήξει. Ενδιαφέρον και το σχεδιαστικό μέρος των μπουκαλιών, στα οποία κυριαρχούν μοτίβα με κίονες και την ελληνική σημαία ενώ το cult κλίμα της ζυθοποιίας συμπληρώνει η επιλογή της λαϊκής αοιδού Άντζελας Δημητρίου για την τηλεοπτική προώθηση του προϊόντος.

Και οι δύο διαδικασίες πραγματοποιούνται σε ειδικά ψυχόμενα τανκ ενώ η διάρκεια ζωής της δεν ξεπερνά τις 45 ημέρες. Διατηρείται απαραιτήτως στο ψυγείο. Τα είδη της: H ξανθιά και δροσιστική Royal Ionian με έντονο άρωμα, εμπνευσμένη από παραδοσιακή τσεχική συνταγή. Η Real Ale Bitter, καστανή μπίρα με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα.

Brink’s, η παλιά "Ρεθυμνιακή" Οργανική μπίρα, παραγωγής βιολογικής γεωργίας με δύο εκδοχές: ξανθιά και μαύρη. Η πρώτη έχει έντονο χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα βύνης και φρέσκιας μαγιάς ενώ η μαύρη χαρακτηρίζεται από κερχιμπαρένιο σκούρο χρώμα και έντονη γεύση βύνης. Περιέχουν αλκοόλ κατά 4.8%. Παρασκευάζονται με πίστη στον γερμανικό νόμο του 1516 περί «καθαρότητας της μπύρας», περιέχοντας μόνο νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά· όλα βιολογικής καλλιέργειας.
Δροσιστικές εκάτερες, συνοδεύουν έξοχα τηγανητά γεύματα.
Η διείσδυσή τους στην αγορά ξεκίνησε διστακτικά και τo πρώτο διάστημα παραγωγής τους εκτιμούνταν μόνο τοπικά, αλλά πλέον είναι διαθέσιμες σε όλα τα βιολογικά -και όχι μόνο- καταστήματα. Παλαιότερα ήταν γνωστή με την επωνυμία «Ρεθυμνιακή» όμως σήμερα, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, οι λάτρεις της θα την αναζητήσουν ως Brink’s, κατά το επώνυμο του ζυθοποιού και ιδρυτή της εταιρείας. Το προϊόν καθαυτό μένει απαράλλακτο.

Οι εκδοχές της: ξανθιά Santorini gold και σκούρα Santorini black. Το τοπικό μέλι και το ναξιώτικο κίτρο δίνουν ξεχωριστή υφή, γεύση και άρωμα στον ζύθο ενώ είναι το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της κίνησης Greece Debt Free™ (GDF™). Στην ουσία η ζυθοποία Volkan, συμμετέχοντας στον εν λόγω κίνημα, προσφέρει το 50% της αξίας των κερδών της για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους.

Παράγεται από ελληνικό κριθάρι στη Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, στην περιοχή της βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής, γνωστή για το άριστης ποιότητας νερό της. Στη Ροδόπη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, φημολογείται πως παρήχθη η πρώτη μορφή ελληνικής μπίρας κατά την αρχαιότητα.
Οι δημιουργοί της μπίρας Βεργίνα επεδίωξαν εξ αρχής την υψηλή ποιότητα και τις άριστες πρώτες ύλες ενώ οι εγκαταστάσεις μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να επιβαρρύνουν ελάχιστα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Τα είδη της ξεκινούν από τη χρυσόξανθη Septem Monday's Pilsner με τον παχύ, σχεδόν κρεμώδη, αφρό, τις έντονες οσμές κίτρου και λυκίσκου και την δροσερή και διακριτική παρουσία της βύνης.
Ακολουθεί η χάλκινου χρώματος Septem Friday's Pale Ale με επίσης κρεμώδη αφρό, αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Όσοι την γευτούν δε θα μπορούν παρά να εντοπίσουν το απόλυτα ταιριαστό άρωμα του φουντουκιού.
Τελευταία μα ουχί έσχατη η "μελένια" εκδοχή της, Honey Golden Ale, που παράγεται από μέλι ανθέων.



Έχει χαρακτηριστικό ξανθοκίτρινο χρώμα και λεπτό λευκό αφρό ενώ το άρωμά της αφήνει την αίσθηση βοτάνων, λουλουδιών και πορτοκαλιού. Εξίσου φτουτένια και η γεύση της, ενώ όσοι αγαπάτε τις γλυκές εκδοχές της μπίρας προτιμήστε την σχετικά ζεστή, καθώς όσο θερμαίνεται τόσο γλυκαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου