Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Τρανσουμανισμός: Η Τελευταία Θρησκεία;

Αποτέλεσμα εικόνας για Τρανσουμανισμος : Η Τελευταια Θρησκεια;Έπειτα από αρκετές δεκαετίες μίας σχετικής θολής αντίληψης, ο Τρανσουμανισμος ξεκίνησε να θεωρείται ένα Φιλοσοφικό και Τεχνολογικό Κίνημα, με την απελευθέρωσή του από το παράξενο Διαννοούμενο Γκέτο, εισχωρώντας σταδιακά στην ευρύτερη συνειδητότητα του Πολιτισμού μας. Ποιοί είναι οι στόχοι αυτού του κινήματος όμως και με ποιό τρόπο καθορίζεται ο Τρανσουμανισμος ως έννοια;

«Ο Τρανσουμανισμος είναι μία σειρά από Φιλοσοφίες της Ζωής που αναζητούν την συνέχιση και επιτάχυνση της εξέλιξης της ζωής πέρα από την ανθρώπινη μορφή της, αλλά και τους ανθρώπινους περιορισμούς, με επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα και αρχές που προωθούν την ίδια τη ζωή» (Max Moore – 1990)

H Παραπάνω εξήγηση του Τρανσουμανισμού ακούγεται πλήρως ακίνδυνη και πεζή. Αυτό που βρίσκεται πίσω από τις λέξεις όπως δεν είναι ούτε πεζό, ούτε άκακο και αντιπροσωπεύει μία τεράστια πιθανή μεταμόρφωση στη Γη αλλά και στο σύνολο της ανθρωπότητας. Οι στόχοι που θέτει ο Τρανσουμανισμος αναδύουν τα ίδια ερωτήματα που έθεσαν όλες οι Θρησκείες αλλά και τα Φιλοσοφικά συστήματα ανά τον κόσμο, και επιχειρεί να τα εξηγήσει. Πρόκειται για τις βαθύτερες ελπίδες αλλά και φόβους του Ανθρώπινου Νου: Η ζωή, ο Θάνατος, η Μετά Θάνατον ζωή, η Αθανασία, η φύση των Θεών και η μοίρα του Σύμπαντος.

Τρανσουμανισμος: Η Τελευταια Θρησκεια;

Άρα ποιοί είναι οι Τρανσουμανιστες; Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους Λάτρεις του Τρανσουμανισμού. Σίγουρα όμως ως τώρα οι περισσότεροι από αυτούς είναι Τεχνικοί, μηχανικοί και επιστήμονες, καθώς και λάτρεις της Επιστημονικής Φαντασίας. Ολόκληρη η θεώρηση που εισάγει ο Τρανσουμανισμος πηγάζει από μία βασική αρχή και επεκτείνεται μέσα από αυτή – την εξάλειψη της Γήρανσης. Είναι μία σύγχρονη έκφραση της επιθυμίας της δοκιμής του Φρούτου από το Δέντρο της Ζωής, η επιθυμία για δημιουργία της Φιλοσοφικής λίθου που θα μας κάνει να μην χρειάζεται να ανησυχούμε για την ηλικία και την φθορά. Ο Στόχος των Τρανσουμανιστών είναι να παραμείνουν ζωντανοί και υγιείς ώσπου να αναπτυχθούν οι εκλεπτυσμένες τεχνολογίες που θα επιφέρουν την τεχνητή Αθανασία μέσα από την Ιατρική τεχνολογία που όμως τείνει να αγγίξει ένα άλλο ζήτημα που ανησυχεί τις γνώμες των ανθρώπων, και αυτό είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Η Έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης υπάρχει για δεκαετίες, όμως παραμένει ακόμη ατελής. Ξεκίνησε από τους Ακαδημαικούς της Δεκαετίας του 1950 και συνοδευόταν συχνά από υπερβολικούς ισχυρισμούς και προβλέψεις που ποτέ δεν επαληθεύτηκαν. Σήμερα όμως κάτι τέτοιο φαίνεται να αλλάζει, αν κοιτάξουμε τις τελευταίες χρονικά ανακαλύψεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε αυτό το σημείο όμως εμφανίζονται οι προειδοποιήσεις που μοιάζουν με κάποια νόρμα επιστημονικής φαντασίας, και που πάντα συνόδευαν την θεωρία της ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης, με την διαφορά πως τώρα δεν προέρχονται από τους συνωμοσιολογικούς κύκλους που κηρύσσουν το τέλος του κόσμου, μα από ανθρώπους όπως ο Elon Musk και ο Stephen Hawking. Πρόκειται για την υπαρξιακή απειλή, που θα μπορούσε να μας αφανίσει ως είδος. Τι αλλάζει όμως στην εποχή μας; Φαίνεται πως πλησιάζουμε ήδη σε υπολογιστικές δυνάμεις που προσεγγίζουν περίπου την δύναμη του ανθρώπινου νου. Γίνονται προσπάθειες επίσης μέσα από διάφορα Projects, στα οποία εξομοιώνονται νευρικά δίκτυα με τον ίδιο περίπου βαθμό πολυπλοκότητας με εκείνο του Νου μας. Η ανησυχία εδώ έγκειται στην υπόθεση πως μπορεί στο τέλος να δημιουργήσουμε Τεχνητή Νοημοσύνη που όχι μόνο θα ξεπεράσει την ανθρώπινη διάννοια, αλλά μία νοημοσύνη που θα εναντιωθεί στον Ανθρώπινο Πολιτισμό μέσα από τις εκατομμύρια κατασκευασμένες μηχανές που θα επιτεθούν στην Ανθρωπότητα.

Το Μετανθρωπικό όνειρο που περιέχει άφθαρτα και αθάνατα σώματα με την ανώτερη νοημοσύνη ενος θεού είναι η μία πλευρά που εμφανίζει ο Τρανσουμανισμος. Μία άλλη εναλλακτική θεωρία είναι εκείνη του Uploading: Αν και ιστορικά προηγείται από την υπόθεση και τις προσπάθειες δημιουργίας ενός ανθρώπινου Μυαλού μέσα σε ένα υπολογιστή. Η Θεωρία αυτή αναρωτιέται τι θα γινόταν αν θα μπορούσε ο άνθρωπος να ανεβάσει και να αντιγράψει τα περιεχόμενα ενός Μυαλού, μεταφέροντας τις πληροφορίες στο Κυβερνοσύμπαν. Βέβαια αυτό υιοθετεί την θέση της Νευροεπιστήμης, πως ο Νους είναι στην ουσία το άτομο και πως δεν υπάρχει ψυχή συνδεδεμένη με αυτόν. Έπειτα από αυτό το ανέβασμα υπάρχουν δύο προορισμοί. Ο ένας και προφανέστερος είναι πως στο άτομο θα δωθεί ένα συνθετικό σώμα που δεν θα είναι ενός άχαρου ρομπότ, αλλά ενός εκλεπτυσμένου με δυνατότητες που υπερβαίνουν απείρως από τις φυσικές ανθρώπινες δυνατότητες. Ο Άλλος προορισμός είναι το ίδιο το κυβερνοσύμπαν το οποίο θα αντικαταστήσει την φυσική ανθρώπινη πραγματικότητα, και μέσα στο οποίο θα κατοικούν άπειρες απέθαντες ανθρώπινες συνειδήσεις.

Η Τελευταία φάση αφορά την συγκέντρωση όλης της ενέργειας των συνειδήσεων αυτών μέσα από αχανείς δομές τεράστιου μεγέθους (πλανητικού μεγέθους – που ονομάζονται Jupiter Brains) ή και ακόμη μεγαλύτερες (Matrioshka Brains) που θα περικυκλώνουν τον ήλιο. Ώσπου να ολοκληρωθεί αυτή η φάση το τελευταίο επόμενο βήμα είναι η μετατροπή ολόκληρου του Σύμπαντος σε ένα Συμπαντικό Νου που θα κινείται εξωτερικά της Γης σε ταχύτητες φωτός.

Πότε υποτίθεται πως θα ξεκινήσει όλη αυτή η διαδικασία; Αρκετές είναι οι ημερομηνίες που έχουν προβλεφθεί για αυτά τα γεγονότα, με την συντομότερη να είναι σε περίπου 30 χρόνια από τώρα. Αυτή η μετάβαση μεταξύ του κόσμου που γνωρίζουμε τώρα και αυτού που περιγράφεται παραπάνω ονομάζεται Singularity και είναι το όνειρω εκείνων που εξελίσσουν τον Τρανσουμανισμό. Η Τεχνολογική Μοναδικότητα (Technogical Singularity) περιγράφεται ως ένα σημείο κατά το οποίο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδος που θα αλλάξει ιστορικά και ανεπανόρθωτα τον κόσμο και την Ανθρωπότητα όπως την γνωρίζουμε ως σήμερα.

Τι θα συμβεί όμως αν όλα τα παραπάνω καθυστερήσουν πολύ να πραγματοποιηθούν; Τι θα γίνει αν όλοι οι Τρανσουμανιστές έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να αντικρύσουν τα μεγάλα γεγονότα; Φαίνεται πως το Σχέδιο Β εμφανίζεται σε ένα τέτοιο σενάριο – Η επιστροφή από τους Νεκρούς. Αυτή η διαδικασία θα επιτευχθεί μέσα από την Κρυονική (Cryonics) που είναι το πάγωμα και η διατήρηση των Νεκρών προκειμένου να αναστηθούν σε ένα μεταγενέστερο χρονικό σημείο της Ιστορίας. Αυτή η θεωρία φαίνεται ως τώρα πλήρως φανταστική, αν και υπάρχουν άνθρωποι στο κίνημα του Τρανσουμανισμού που θεωρούν πως είναι εφικτή η «ανάσταση» των νεκρών μέσα από τεχνικές και τεχνολογίες ταξιδιού στον χρόνο ή μέσα από καταγραφή δεδομένων, φωτογραφιών, βίντεο, καταχωρήσεων blog, που θα εισχωρούν στο Μυαλό του Νεκρού και θα βοηθά στον «επαναπρογραμματισμό» του κατά την επιστροφή του στην ζωή.

Η Έννοια της Συνειδησιακής μεταβολής στοιχειώνει το μυαλό του ανθρώπου ακόμη περισσότερο μέσα στην σύγχρονη εποχή μας. Και η έννοια της Αθανασίας, της παραμονής μας στην ζωή ή της πνευματικής διατήρησης παραμένει στις συνειδήσεις μας για χιλιάδες χρόνια, και προβιβάζεται και τα Φιλοσοφικά Συστήματα ή υποσκάπτεται από τις Θρησκείες . Ίσως λοιπόν ο Τρανσουμανισμος να είναι η τελευταία θρησκεία στην οποία θα ενταχθεί ο άνθρωπος, αναζητώντας την αιώνια διατήρησή του, και την εξέλιξή του σε Επίγειο Θεό…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου