Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Τι κάνει τον άνθρωπο πραγματικά ευτυχισμένο;

“Οι μόνοι ευτυχισμένοι άνθρωποι που ξέρω είναι αυτοί που δουλεύουν καλά σε κάτι που θεωρούν σημαντικό.” Αβραάμ Μάσλοου

Αμερικανός ψυχολόγος ο Αβραάμ Μάσλοου. Εντάξει, την ανθρώπινη ψυχή, δεν έχουν δικαίωμα να την ερμηνεύουν μόνο οι ψυχολόγοι. Δικαίωμα, έχουμε όλοι γιατί όλοι έχουμε ψυχή. Αυτοί –οι ψυχολόγοι- έχουν προνόμιο. Προνόμιο στο να ερευνούν λίγο παραπέρα. Εδώ, βλέπουμε κάτι που πραγματικά μας θυμίζει αυτό που λέμε, «ευτυχία της ροής». Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό.
Ροή; Τι είναι η ροή;

Ας πούμε πως όταν σου λένε «ξύπνα, όλο σε πιάνουμε αφηρημένη/ο!» δεν είναι και τόσο κακό. Πέραν του ότι έρευνες έχουν δείξει οτι η «αφηρημάδα» μπορεί να δημιουργεί κάποιες καθημερινές δυσκολίες, αλλά είναι εξαιρετικά γόνιμη για τον εγκέφαλο που ξεκουράζεται. Και σκεφτείτε, η αφηρημάδα που μας πίανει καθισμένους, είναι η παθητική της πλευρά…Υπάρχει και η επιθετική!

Η «επιθετική αφηρημάδα» λέγεται ας πούμε ροή! Είναι μια δημιουργική κατάσταση νιρβάνας. Όταν ασχολείσαι με κάτι που σου αρέσει και η ώρα κυλά και το ρολόι, λίγο πριν – που λέει ο λόγος «λίγο» – έδειχνε άλλη ώρα από αυτήν που ξαφνικά…βλέπουμε τώρα! Είναι που μας μέθυσε η ενασχόλησή μας με αυτό που κάνουμε και αυτό που κάνουμε, το αγαπούμε. Μας πήρε από το χέρι και μας πήγε εκεί που δεν υπάρχει…χρόνος!

Γιατί είμαστε χαρούμενοι με ένα μόνο ρήμα;

Διαβάζεται κάπως περίεργα. Ένα ρήμα υπάρχει. To «αρέσω» ή «αρέσκομαι». Χμμ…Χρειάζεται μια βελτίωση γιατί από μόνο του μας πάει στην ιστορία του Νάρκισσου και όσο και αν μας αρέσει σαν φυτό, δε θέλουμε να γίνουμε «φυτά». Θα πούμε «ΜΟΥ αρέσει» ή όποιο άλλο πρόσωπο.

Όταν μας αρέσει κάτι, δενόμαστε με αυτό. Γινόμαστε κυριολεκτικά, ένα με αυτό. Εξελίσσεται σε κομμάτι του εαυτού μας, γίνεται ο εαυτός μας ο ίδιος. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Βαριά φράση; Δεν είπαμε να «υπάρξουμε» ή να «επιβιώσουμε». Αυτά είναι δουλειές της υγείας μας.

Είπαμε, για να ζήσουμε. H Ζωή και μάλιστα η Καλή Ζωή (ευ ζην όπως έλεγε ο Αριστοτέλης) έρχεται ως αποτέλεσμα του πνεύματός μας. Nα κάνουμε λοιπόν, ό,τι μας αρέσει γιατί έτσι το κάνουμε καλά και έτσι, ευτυχούμε!

Αν η διαδικασία του να κάνουμε κάτι που μας αρέσει μας φέρνει μέσα μας κάτι ευάερο και ευήλιο, τότε σκεφτείτε πόσο όμορφη είναι η διαδικασία προπαρασκευής. Τι εννοούμε όμως εδώ όταν λέμε «προπαρασκευή»;

Το ταξίδι αξίζει, το λέει και ο Καβάφης. Μέχρι να φτάσουμε ποιόν στον προορισμό, σαν τον Οδυσσέα θα κάνουμε ένα ταξίδι στις κλίσεις μας και στα ταλέντα μας. Θα ψάξουμε να βρούμε, τι μας κάνει να αφαιρούμαστε και να αφιερωνόμαστε στον χρόνο. Να αποδεχτούμε κυρίως τι αφήσαμε που μας άρεσε αλλά το «πουλήσαμε» και το αφήσαμε για σοβαρούς ή για μη σοβαρούς λόγους στο παρελθόν. Σίγουρα θα έχουμε πράγματα στα οποία η κλίση μας είναι έντονη! Αν τα έχουμε βρει, μην εφησυχάζουμε! Έχει και συνέχεια το ταξίδι! Πάντα θα βρίσκουμε και κάτι άλλο που μας αρέσει και δεν το έχουμε ανακαλύψει! Θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο είμαστε υγιείς ένας ανεξερεύνητος ωκεανός! Aς γίνουμε δύτες σε περίπτωση που έχουμε βρει τις κύριες κλίσεις μας! Θα βρούμε ολόκληρους καταρράκτες ροής!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου