Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Θέλω να ζήσω

«Θέλω να ζήσω». Φώναξε το και τέντωσε όσο αντέχεις τις φωνητικές σου χορδές. Φώναξε το με όλη τη δύναμη της ψυχής σου. Φώναξε το τόσο δυνατά μέχρι να ακούσεις τον εαυτό σου. Μετά χώσ' το βαθιά μέσα στο κεφάλι σου και κάν’ το.

Ζήσε. Άνθρωπος δεν είσαι; Τι άλλο έχεις να κάνεις; Γι’ αυτό δημιουργήθηκες. Θες από κάτι που ονομάζεις Θεό, θες από κάτι που ονομάζεις επιστήμη, θες από κάτι που ονομάζεις φύση; Ότι και να είναι, τι σε νοιάζει; Τώρα εσύ τα δημιουργείς όλα.
Χωρίς εσένα, εμένα, τον δίπλα, τίποτα δε θα υπάρχει πια.

Ζήσε ρε, δημιούργησε. Αξιοποίησε το πιο όμορφο δώρο που σου χάρισαν, τη ζωή. Ποιος στο χάρισε δεν έχει σημασία, πες ένα ευχαριστώ γεμάτο ευγνωμοσύνη στον αέρα και συνέχισε. Ζωγράφισε ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη σου και βάψε με χρώματα όλο τον κόσμο. Μικρός είναι ρε, μπορείς. Δικός σου είναι όλος. Σε μας ανήκει, σε όλους μας.

Ποιος κάνει κουμάντο; Κανείς. Αν δεν αφήσεις εσύ κανείς δεν μπορεί να σε εξουσιάσει. Είσαι το πιο έξυπνο πλάσμα, γεμάτο έντονα συναισθήματα, γεμάτο ενέργεια. Με χέρια ικανά να αλλάξουν οτιδήποτε και πόδια τόσο γρήγορα που σε βοηθούν να φύγεις μακριά από οτιδήποτε σε κάνει δυστυχισμένο. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες γιατί φοβάσαι.

Δε μπορώ όμως ακόμα να καταλάβω τι είναι αυτό που σε φοβίζει. Η ζωή; Αφού είναι δική σου. Μήπως φοβάσαι τον εαυτό σου τελικά; Αλλά γιατί; Δεν αγαπάς αυτό που είσαι; Θα έπρεπε, γιατί είσαι μοναδικός. Δεν υπάρχει κανείς άλλος σαν εσένα και δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να καταλάβεις τη σημασία αυτού. Είσαι ένας, ένας σε όλο τον κόσμο. Αν μου πεις ότι δεν σε ενθουσιάζει αυτό, θα ήταν ψέματα.

Δεν αντέχω να σε βλέπω λοιπόν να συμβιβάζεσαι. Γιατί δε σου αξίζει, ούτε σε σένα ούτε σε κανέναν. Μα δεν καταλαβαίνω τον λόγο να συμβιβαστείς, εσύ είσαι η δύναμη, εσύ είσαι η ελευθερία εσύ ορίζεις την ζωή, εσύ μόνος σου. Τι θα μπορούσε να σε μπερδέψει τόσο πολύ λοιπόν ώστε να καταλήξεις να πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά δυνατός; Ποιος θα μπορούσε να σε κάνει να φοβάσαι τον εαυτό σου;

Λες ότι είσαι ενάντια στην εξουσία αλλά πως είναι δυνατόν αυτό όταν εκτελείς βήμα-βήμα όλα τα προσχεδιασμένα σχέδια που κάποιος άλλος έφτιαξε για σένα; Κατέστρεψε τα όλα. Γίνε κάτι που θα φοβούνται αυτοί, γίνε κάτι που δε μπορεί να πιαστεί σε δίχτυ, γίνε ιδέα. Εκπλήρωσε το νόημα της ζωής. Και αν με ρωτήσεις ποιο είναι αυτό θα σου πω δε ξέρω. Ξέρω μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τον θάνατο, ξέρω ότι δε θέλουν να πεθάνουν γιατί μετανιώνουν για τη ζωή τους ή φεύγουν δυστυχισμένοι αποχαιρετώντας την. Όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ελπίδες, όνειρα, πράγματα που δε πιάνονται και πράγματα που δεν εξουσιάζει κανένας. Πράγματα που δε μπορείς να ελέγξεις ούτε καν εσύ ο ίδιος. Πράγματα που γεννιούνται μέρα με τη μέρα και κάθε μέρα προσπαθείς να φτάσεις ακόμα πιο μακριά. Που θα καταλήξεις δεν γνωρίζω, ούτε συντεταγμένες ξέρω να σου πω. Αλλά ξέρω μόνο ένα πράγμα. Ότι αυτό είναι το δικό μου νόημα.

Ίσως εκεί που φτάσεις δε θα σου αρέσει και δε θα φαντάζει κάποια ουσία στα μάτια σου αλλά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις να προχωράς. Και πίστεψε με όταν έρθει εκείνη η στιγμή, που έρχεται για όλους, εκείνου του θανάτου, δε θα έχεις να φοβηθείς τίποτα. Γιατί θα είσαι σίγουρος για ένα πράγμα, για το ότι έζησες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου