Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν’ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΧΕΣΕΩΝ


partingΈνα διαζύγιο, ένας χωρισμός ή γενικά οποιαδήποτε διακοπή σχέσεων είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να κρύβει πολλά μαθήματα.

Ν’ αναλύσουμε τη συμπεριφορά μας για να δούμε πώς συμβάλλαμε κι εμείς στη δημιουργία του προβλήματος. Δεν μπορεί να είμαστε 100% αθώοι. Ο άλλος αντανακλά κάτι που κρύβουμε μέσα μας.
 
Να μάθουμε ν’ αγαπάμε τον άλλο, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του, άσχετα αν συνεχίζουμε να ζούμε μ’ αυτόν ή όχι. Μπορούμε να εξακολουθήσουμε ν’ αγαπάμε αυτό το πρόσωπο, συνειδητοποιώντας συνάμα πως οι προσωπικότητές μας δεν ταιριάζουν για συμβίωση ή συνεργασία. Άλλοτε πάλι, μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να συζούμε με κάποιον, ενώ μέσα μας φωλιάζει η πίκρα και το μίσος.
 
Να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό το πρόσωπο. Πολλές φορές πιστεύουμε πως δεν θα μπορέσουμε να ξανανιώσουμε ασφάλεια ή ευτυχία, τώρα που το άτομο αυτό έχει χαθεί για μας. Η ζωή όμως μας διδάσκει το αντίθετο. Ανακαλύπτουμε πως η ευτυχία, η ασφάλεια και η αγάπη είναι εσωτερικές καταστάσεις που βρίσκονται πάντοτε μέσα μας, αν δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να το διαπιστώσει.
 
Ν’ αναπτύξουμε μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη ώστε να νιώθουμε ικανοί ν’ αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε φέρει στο δρόμο μας το παιχνίδι της ζωής. Να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε ικανοί και δυνατοί, όχι αδύναμοι κι εξαρτημένοι, όπως πιστεύαμε ως τώρα.
 
Να μεταβάλλουμε την εικόνα του εαυτού μας. Μπορεί ν’ ανακαλύψουμε πως ένα απ’ τα προβλήματα στη σχέση μας είναι το γεγονός πως δεν έχουμε αρκετά καλή ιδέα για τον εαυτό μας και έτσι δεν ελκύουμε το σεβασμό, την παραδοχή και την αγάπη του άλλου. Έτσι βρισκόμαστε, τώρα, αναγκασμένοι να δεχθούμε ν’ αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, για να μη δημιουργήσουμε ξανά το ίδιο πρόβλημα, στην επόμενη σχέση μας ή τη ζωή γενικά.
 
Να καθοδηγούμε τις ενέργειες μας σε μια πνευματική κατεύθυνση. Χάρις σ’ αυτή τη νέα σχέση, παύουμε να είμαστε ευάλωτοι και εξαρτημένοι από τους άλλους για το αίσθημα ασφαλείας και αγάπης που χρειαζόμαστε. Αντλούμε δύναμη, που ποτέ δεν μας εγκαταλείπει, ακόμα κι όταν αφήνουμε το φυσικό μας σώμα. Κάθε άλλη σχέση μοιάζει να τερματίζεται με την αναχώρηση της ψυχής από το φυσικό της φορέα και γι’ αυτό δεν είναι σταθερή πηγή ασφάλειας κι ευτυχίας.
 
Όταν ανακαλύψουμε ένα σταθερό σημείο ευτυχίας, ασφάλειας και αγάπης μέσα μας, τότε μόνο θα μπορέσουμε να προσφέρουμε άφοβα πραγματική αγάπη σε όσους μας πλησιάζουν. Τότε μόνο η αγάπη μας είναι ανεπιφύλακτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου