Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Το παλαιότερο σε λειτουργία πλανητάριο του κόσμου

Το παλαιότερο πλανητάριο του κόσμου βρίσκεται σε ένα σαλόνι ενός διώροφου σπιτιού στην πόλη Franeker της Ολλανδίας και λειτουργεί ακόμα. Το σπίτι ανήκε στον κουρέα Eise Eisinga, ο οποίος έφτιαξε αυτό το αξιόλογο μηχανικό μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος για να δείξει στους συμπολίτες του πώς δουλεύουν οι ουρανοί. Ο ίδιος γνώριζε άριστα μαθηματικά και αστρονομία και αποφάσισε να φτιάξει ένα πλανητάριο στο σαλόνι του, πράξη για την οποία χρειάστηκε 7 ολόκληρα χρόνια.

Ο μηχανισμός “κρέμεται” από το ταβάνι: μια χρυσή σφαίρα, λίγο μεγαλύτερη από μια μπάλα του μπέιζμπολ, αντιπροσωπεύει τον ήλιο και βρίσκεται στη μέση της οροφής, ενώ μερικές άλλες μικρότερες σφαίρες, που είναι οι πλανήτες, βρίσκονται σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από τον ήλιο. Ένα εκκρεμές και μια σειρά από περίπλοκα μηχανικά γρανάζια τοποθετήθηκαν στη σοφίτα πάνω από το ταβάνι και οδηγούν τους πλανήτες στην ακριβή τροχιά τους όπως κάνουν και στο ηλιακό μας σύστημα.

Το πλανητάριο είναι φτιαγμένο σε κλίμακα 1 χιλιοστό: 1 εκατομμύριο χλμ, για να χωράει στο ταβάνι του σπιτιού του Eisinga. Οι πλανήτες όμως δεν είναι υπό κλίμακα, γιατί κάτι τέτοιο θα τους έκανε πολύ μικρούς και αδύνατο να τους δει κάποιος. Επιπλέον, το μοντέλο παρέχει πληροφορίες όπως την ώρα της ανατολής και της δύσης, τη φάση της σελήνης και άλλα αστρονομικά φαινόμενα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου