Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Κι όμως! Ο πόνος του χωρισμού είναι πραγματικός

Οσοι χωρίζουν και δηλώνουν πως νιώθουν ένα σφίξιμο στην καρδιά, δεν λένε ψέμματα, όπως επιβεβαιώνουν οι γιατροί καθώς το τέλος μίας σχέσης προκαλεί πραγματικό σοκ στον οργανισμό.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που το σώμα αντιδρά στον χωρισμό:

Στερητικό σύνδρομο
Λένε ότι η αγάπη είναι «ναρκωτικό» και φαίνεται πως αυτό έχει μία δόση αλήθειας, αφού οι άνθρωποι παρουσιάζουν στερητικό σύνδρομο όταν χωρίζουν. Η επιθυμία τους να δουν τον πρώην θυμίζει τη λαχτάρα των εθισμένων σε ναρκωτικά για μία δόση, καθώς σύμφωνα με έρευνες, η αγωνία που ζει κάποιος κατά το χωρισμό ενεργοποιεί τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου που «φωτίζονται» κατά τον εθισμό.

Κατάθλιψη, άγχος, δυσκολία στον ύπνο
Μετά από ένα χωρισμό, υπάρχει ο κίνδυνος κατάθλιψης και άγχους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Σύμφωνα με επιστήμονες, ο άνθρωπος είναι «προγραμματισμένος» να υποφέρει όταν χάνει την ανθρώπινη επαφή, ενώ αναφέρουν ότι όσοι χωρίζουν βιώνουν μία απώλεια αντίστοιχη με εκείνη του θανάτου ενός αγαπημένου, περνώντας από τα στάδια του σοκ, της άρνησης, του θρήνου, του θυμού, του φόβου για το μέλλον, της κατάθλιψης και τελικά της αποδοχής.

Πόνος στο στήθος
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η θλίψη για την απόρριψη και το χωρισμό μοιάζει πραγματικά με σωματικό πόνο και συγκεκριμένα με εκείνον από μία μπουνιά.

Καρδιακή προσβολή
Σύμφωνα με καρδιολόγους, δύο εβδομάδες μετά από το χωρισμό υπάρχει υψηλός κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, καθώς το σώμα «πλημμυρίζει» με τις ορμόνες του στρες, την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα, ενώ παρατηρούνται και αρρυθμίες.

Απώλεια όρεξης, αύξηση βάρους, προβλήματα πέψης
Εκείνοι που χωρίζουν συνήθως παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη για φαγητό τις πρώτες εβδομάδες. Επειδή είναι πολύ πιεσμένοι, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου παράγει μία ορμόνη που περιορίζει την όρεξη. Ομως, μακροπρόθεσμα, ο χωρισμός οδηγεί σε αύξηση βάρους, γιατί μετά από το τέλος μίας σχέσης, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, γυμνάζονται λιγότερο και πίνουν περισσότερο αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου