Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Η γλώσσα του σώματος, επικοινωνία και διαπροσωπικές σχέσεις

Είναι σημαντικό πάντοτε να θυμάστε ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν σε διάφορα επίπεδα.

Μάθετε να ακούτε με τα μάτια σας και σίγουρα θα έχετε πολλά να κερδίσετε.

Δώστε σημασία στην έκφραση του προσώπου του ατόμου με το οποίο συνομιλείτε. Προσέξετε το πως σας κοιτάζει με τα μάτια του, ποια στάση έχει το σώμα του, που και πως έχει τα χέρια και τα πόδια του.

Παρατηρείτε με προσοχή τις κινήσεις του, πως περπατά, ποια σημασία δίνει στην παρουσία σας ή σε αυτή άλλων.

Εάν αποκτήσετε αυτούς τους αυτοματισμούς στις αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους και στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, θα είστε σε θέση να συλλέγετε πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών για τα άτομα με τα οποία έρχεστε καθημερινά σε επαφή προτού αυτά ακόμη ανοίξουν το στόμα τους για να μιλήσουν.

 Ακόμη καλύτερα, ο προσεκτικός παρατηρητής της γλώσσας του σώματος έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει εάν αυτά που λέει προφορικά ο συνομιλητής του, συμβαδίζουν με αυτά που σκέφτεται βαθιά μέσα του και άθελα του τα εκφράζει με τις μη προφορικές του εκφράσεις.

Συγκρατείστε ότι εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών που λέει προφορικά κάποιος και αυτών που μεταδίδει η γλώσσα του σώματος του, συνήθως η πραγματικότητα βρίσκεται στη δεύτερη μορφή επικοινωνίας.

Στις συναλλαγές σας κάθε μορφής, αξιολογείτε το συνομιλητή σας με τον τρόπο που εμφανίζεται, τη σωματική εικόνα που εκπέμπει, την ενδυμασία του, αλλά ειδικότερα τη στάση, τις κινήσεις, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του. Είναι πολλά που θα μπορέσετε να αντλήσετε σχετικά με τα δυνατά του σημεία, τις ικανότητες, τις αδυναμίες του και άλλα ενδιαφέροντα για σας, στοιχεία της προσωπικότητας του.

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να αποκαλύπτει περισσότερα από τα λεγόμενα ενός ατόμου. Όμως μην περιμένετε να γίνετε ειδικοί στην κατανόηση της μη προφορικής επικοινωνίας άμεσα.

Χρειάζεται μελέτη, συνεχή άσκηση, παρακολούθηση των συνομιλητών σας και οπωσδήποτε επαλήθευση βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα των συμπερασμάτων σας για ένα συγκεκριμένο άτομο ή μια κατάσταση.

Μη βιάζεστε να βγάζετε πρόωρα συμπεράσματα. Από την άλλη όμως, μην αγνοείτε το ένστικτο σας όσον αφορά στην αξιολόγηση της ειλικρίνειας και της αξιοπιστίας μιας προσωπικότητας.

Ταυτόχρονα να είστε προσεκτικοί στο ποιες επιδράσεις προκαλεί η δική σας συμπεριφορά στον ψυχισμό των άλλων. Εάν μιλάτε για πολύ, κοιτάξετε εάν υπάρχουν σημεία δυσφορίας στο συνομιλητή σας ή στο ακροατήριο σας. Προσέξτε τις αντιδράσεις των άλλων σε αυτά που λέτε, τις αλλαγές της ψυχικής διάθεσης τους και προσαρμόστε τη δική σας παρέμβαση.

Ακούγοντας με τα μάτια και όχι μόνο με τα αυτιά, ερμηνεύοντας σωστά και γρήγορα με το μυαλό σας το σύνολο της πληροφόρησης που δέχεστε, θα είστε σε θέση να επιτυγχάνετε περισσότερα, αφήνοντας τους άλλους περισσότερο ευχαριστημένους.

Μην ξεχνάτε ότι για ένα έμπειρο γνώστη της γλώσσας του σώματος, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι για αυτόν όπως ένα ανοικτό βιβλίο. Γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων, γίνεται από μη προφορικά μηνύματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, μέχρι το 93% της αποτελεσματικότητας μιας επικοινωνίας οφείλεται στη μη προφορική συμπεριφορά. Επιπρόσθετα διαφάνηκε ότι στην απόδοση μιας επικοινωνίας, το 7% εξαρτάται από τα λόγια που χρησιμοποιούνται, το 38% από την ποιότητα της φωνής και το 55% από τη γλώσσα του σώματος.

Εάν θέλετε να μη φανερώνετε το τι πραγματικά σκέπτεστε, προσέχετε στο τι μηνύματα μεταδίδει η μη προφορική συμπεριφορά σας. Αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν δέχεστε ενώπιον άλλων νέα πληροφόρηση.

Οι επιδράσεις της νέας πληροφόρησης, μπορεί να φανούν άμεσα διότι ενώ μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα το τι λέτε, είναι δύσκολο όντας απροετοίμαστοι να κρύψετε τις πραγματικές σας σκέψεις.
Για αυτό βελτιώστε όχι μόνο αυτά που μπορείτε να διαβάζετε στους άλλους για τις πραγματικές τους προθέσεις και την ειλικρίνεια τους, αλλά και για το τι εσείς δίνετε στους έμπειρους γνώστες της γλώσσας του σώματος, να διαβάζουν από τη δική σας συμπεριφορά και γλώσσα του σώματος σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου