Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Aπελευθέρωση απο το χρόνο.


"Το ζεν είναι μια απελευθέρωση από το χρόνο. Γιατί αν ανοίξουμε τα μάτια μας και δούμε καθαρά, γίνεται προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος χρόνος παρά αυτή η στιγμή και ότι το παρελθόν και το μέλλον είναι αφαιρέσεις, χωρίς οποιαδήποτε συγκεκριμένη πραγματικότητα."

Alan Wilson Watts

"Όταν μιλάμε για την εξάλειψη του χρόνου, δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στον ωρολογιακό χρόνο, που χρησιμεύει για πρακτικούς σκοπούς, όπως το κλείσιμο ενός ραντεβού ή ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού. Θα ήταν σχεδόν αδύνατον να λειτουργήσουμε σε τούτο τον κόσμο χωρίς ωρολογιακό χρόνο. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η εξάλειψη του ψυχολογικού χρόνου, που είναι η αδιάκοπη ενασχόληση του νου με το παρελθόν και το μέλλον και η απροθυμία του να είναι ένα με τη ζωή ζώντας σε ευθυγράμμιση με το αναπόφευκτο έτσι είναι της παρούσας στιγμής.

Όποτε ένα καθ’έξιν όχι στη ζωή μετατρέπεται σε ναι, όποτε επιτρέπεις σε τούτη τη στιγμή να είναι όπως είναι, διαλύεις το χρόνο καθώς και το Εγώ. Για να επιβιώσει το Εγώ, πρέπει να κάνει το χρόνο – παρελθόντα και μέλλοντα – πιο σημαντικό από την παρούσα στιγμή."

Eckhart Tolle

"Το να ζεις στο εδώ και τώρα δε σημαίνει ότι δεν σκέφτεσαι ποτέ το παρελθόν ή ότι δεν κάνεις ποτέ σχέδια για το μέλλον. Το θέμα είναι, απλά να μην επιτρέπεις στον εαυτόν σου να βυθίζεται σε θλιβερές σκέψεις που αφορούν στο παρελθόν ή σε αγωνίες που αφορούν στο μέλλον. Όταν βρίσκεσαι σταθερά στο παρόν, το παρελθόν μπορεί να γίνει πηγή άντλησης πληροφοριών (πείρας) ή πηγή επαγρύπνησης και ικανότητας εστιασμού. Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν, μπορεί να πλουτίζεις σε ιδέες και αντιλήψεις, αλλά παρ' όλ' αυτά εξακολουθείς να βρίσκεσαι το παρόν."

Thich Nhat Hanh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου