Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Όταν οι σπασμοί του κόλπου εμποδίζουν το σεξ

        Όταν οι σπασμοί του κόλπου εμποδίζουν το σεξΓια ορισμένες γυναίκες η ερωτική πράξη εγείρει φόβο, πόνο και ταραχή, με αποτέλεσμα το σώμα τους να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενους, επίμονους, ακούσιους σπασμούς των μυών του κόλπου που παρεμποδίζουν τη διείσδυση.

Η σεξουαλική αυτή διαταραχή ονομάζεται κολεόσπασμος. Παρά τη σεξουαλική διέγερση που μπορεί η γυναίκα να νιώθει, η σεξουαλική πράξη καθίσταται αδύνατη λόγω της «εσωστρέφειας» στην οποία μπαίνει το σώμα της. Παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι, ανάμεσα σε άλλους, είναι οι εξής:

* Σεξουαλικές εμπειρίες του παρελθόντος που συνδέθηκαν με πόνο, η σεξουαλική κακοποίηση, ο βιασμός.

* Η δυσεπίλυτη αποστροφή της γυναίκας για το σεξ που οδηγεί σε χαμηλή σεξουαλική διέγερση.

* Πρώιμο οικογενειακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από άκαμπτη αυταρχικότητα, ενοχοποίηση και πρόκληση ντροπής στην κόρη για τη σεξουαλικότητά της.

* Η δυσκολία μιας γυναίκας να αφεθεί και να χάσει στιγμιαία τον έλεγχο.

* Η ανεπεξέργαστη σύγχυση για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό.

* Η βαθιά ριζωμένη δυσπιστία της για το άλλο φύλο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του κολεόσπασμου στον ψυχισμό μιας γυναίκας;

Ο κολεόσπασμος οδηγεί στη μοναξιά και συχνά στην αποφυγή των σεξουαλικών επαφών, γεγονός που συντηρεί το πρόβλημα μέσα στον χρόνο.

Η γυναίκα συνήθως έχει έντονο προσδοκητικό άγχος πριν από κάθε σεξουαλική συνεύρεση, με επακόλουθο να «φυλακίζεται» σε αλυσιδωτές αγχώδεις σκέψεις για το αν θα καταφέρει ή όχι κάθε φορά να μην πονέσει και να ελέγξει τους σπασμούς της.

Οι σκέψεις αυτές δεν τη βοηθούν να ξεπεράσει τις «αγκυλώσεις» της – αντίθετα την οδηγούν βαθύτερα μέσα σε αυτές. Ο θυμός και η ενοχή καραδοκούν καθώς και άλλα συναισθήματα, όπως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αίσθηση ανημποριάς κ.λπ.

Οι διαπροσωπικές της σχέσεις συχνά πάσχουν ή τερματίζονται πρόωρα λόγω του προβλήματος, ενώ συχνά η επιλογή των συντρόφων ασυνείδητα είναι αυτοκαταστροφική (λ.χ. μπορεί να επιλέγει βίαιους ή ψυχρούς άνδρες που διατηρούν το ψυχολογικό τραύμα ανοιχτό και το σώμα κλειστό).

Η ρίζα του προβλήματος θα ξεδιπλωθεί μέσα από μια διαδικασία ψυχοθεραπείας όπου με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών η γυναίκα θα προσπαθήσει να λειτουργήσει αλλιώς μέσα στις ερωτικές της σχέσεις και όχι με οδηγό τον φόβο.

Είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφος να στηρίζει τη γυναίκα και να μην την πιέζει για συνουσία, καθώς και να αποφεύγει σε κάθε περίπτωση να την ενοχοποιεί για το πρόβλημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου